H υπό διαμόρφωση εικόνα των αντιπάλων της εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)
i

© Intime

H υπό διαμόρφωση εικόνα των αντιπάλων της εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:06 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 14:12 - 30.04.2023

Στα παιχνίδια της Μανίλα, στον τρίτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, που θέλουν να ξεχάσουν την τεράστια αποτυχία του 2019, την... χορευτική Νέα Ζηλανδία και την Ιορδανία. Ρίχνουμε μία πρώτη ματιά στις δυνατότητες των αντιπάλων, που ακόμα δεν έχουν καταρτήσει τα ρόστερ τους.

Ακόμα οι συνθέσεις των εθνικών ομάδων που θα εμφανιστούν στα τέλη του καλοκαιριού στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν καταρτιστεί. Είναι νωρίς για να οριστικοποιηθούν με εγγυήσεις οι συμμετοχές των διεθνών και κάποιες εξ αυτών αφορούν σούπερ σταρς του ΝΒΑ. 

Ο Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς για παράδειγμα, έχει ενημερώσει τους συμπατριώτες του Σέρβους, πως θα δώσει την τελική του απάντηση στις αρχές του καλοκαιριού κι ενώ ήδη η ομάδα του στις ΗΠΑ προηγείται (με 1-0 κόντρα στους Φοίνιξ Σανς) στη σειρά των ημιτελικών της δυτικής περιφέρειας

Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει υποσχεθεί την παρουσία του στους Σλοβένους, που περιμένουν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του, ενώ από την… πλευρά μας, η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι το σημείο αναφοράς. 

Ο Greek Freak έχει δείξει με κάθε δυνατό τρόπο ότι θέλει να δώσει το παρόν, ενώ και ο τζένεραλ μάνατζερ της «γαλανόλευκης» Νίκος Ζήσης έχει αναφερθεί επί του θέματος: «Πιστεύω ότι ο Γιάννης θα είναι μαζί μας», είπε λίγο μετά την κλήρωση του Σαββάτου (29/4) που κατήρτισε τον όμιλο της Ελλάδας, αλλά και τους υπόλοιπους.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο μαζί με τις ΗΠΑ, γεγονός που κεντρίζει το ενδιαφέρον -όσο κι αν θεωρείται δύσκολος αντίπαλος. Άλλωστε, προκρίνονται δύο σύνολα στην επόμενη φάση και η Ελλάδα θα αναμετρηθεί πέραν από το φαβορί, με την Ιορδανία και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτή είναι η τετράδα του Group C και οι αγώνες θα γίνουν στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα. 

Ομάδα... όνειρο για να ξορκίσει τους εφιάλτες της Κίνας

H εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προκρίθηκε στην τελική φάση μέσω των αγώνων στους οποίους πρωταγωνίστησαν πρώην NBAers και ελεύθεροι παίκτες που προτίμησαν να παίξουν για την αστερόεσσα και όχι σε κάποιο παρακμιακό πρωτάθλημα, στην Κίνα ή στην G-League. 

Σιγά σιγά όμως, το ρόστερ θα αντικαθίσταται με τα λαμπερά αστέρια της χώρας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στιβ Κερ και οι συνεργάτες του, δεν γνωρίζουν ακόμα ποιοι από τα top ονόματα θα είναι διαθέσιμα. Ο ΛεΜπρόν είναι 38 και δεν αποκλείεται να δώσει τη σκυτάλη του αλλού, αλλά το σίγουρο είναι πως ειδικά μετά την αποτυχία στο Παγκόσμιο του 2019 στην Κίνα, σκοπεύουν να επιστρέψουν δυναμικά. 

Έτσι αναφέρει το πλάνο του κόουτς Κερ, που ακόμα κι αν απουσιάσουν κάποιοι εκ των μεγάλων φυσιογνωμιών (π.χ. Ντουράντ, Κάρι, Ίρβινγκ, Χάρντεν), έχει να επιλέξει μέσα από μία τεράστια δεξαμενή ταλέντου και οι περισσότεροι εκ των Τζέισον Τέιτουμ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Τζα Μοράντ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Τζούλιους Ραντλ, Τρέι Γιανγκ, Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, Ντέβιν Μπούκερ, Μπράντλεϊ Μπιλ, Ζακ ΛαΒίν, Τζαμπάλ Μάρεϊ, Τζέιλεν Μπράουν θα είναι διαθέσιμοι. Και πολλοί ακόμα, όπως ο νεαρός και ανερχόμενος Τζέιλεν Γκριν των Χιούστον Ρόκετς ή ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ των Ντένβερ Νάγκετς. 

Όπως κι αν καταρτιστεί η σύνθεση της ομάδας, θα είναι (στα χαρτιά τουλάχιστον) το μεγάλο φαβορί και για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και προφανώς για την πρώτη θέση του ομίλου της εθνικής μας. Όπως φαβορί ήταν και πριν από 4 χρόνια στο Πεκίνο, όταν βέβαια κατέληξε στην έβδομη θέση (!) και η Ισπανία πήρε το χρυσό νικώντας στον τελικό την Αργεντινή, που αυτή τη φορά δεν κατάφερε να προκριθεί στο τουρνουά

Η Νέα Ζηλανδία χορεύοντας «Χάκα» χωρίς τον Στίβεν Άνταμς

Η παρουσία της Νέας Ζηλανδίας στις διεθνείς διοργανώσεις πάντα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Όχι γιατί η ομάδα πρωταγωνιστεί, αλλά γιατί ο τελετουργικός χορός των Μαορί, το «Χάκα», είναι το χαρακτηριστικό τους. Οι παίκτες χορεύουν στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, πριν μπουν στο παρκέ για τη... μάχη. Όταν μπουν όμως, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες των μεγάλων διοργανώσεων και αυτή δεν είμαι μία εύκολη αποστολή. 

Στην ομάδα δεν συμμετέχει ο σταρ του ΝΒΑ, Στίβεν Άνταμς των Μέμφις Γκρίζλις, όχι γιατί είναι τραυματίας (που είναι), αλλά γιατί δεν έχει καλές σχέσεις με την ομοσπονδία της χώρας του και έχει αποχωρήσει από τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας είναι -ως συνήθως- τα αδέλφια Ουέμπστερ. O Κόρεϊ και ο Τάι. Οι δυο τους έχοντας και ευρωπαϊκή αγωνιστική εμπειρία, έχουν επιστρέψει στην Ωκεανία και παίζου με τους Νιου Ζίλαντ Μπρέικερ ο ένας και με τους Περθ Ουάιλντκατς ο άλλος στο πρωτάθλημα ΝBL της Αυστραλίας. 

Ο 35χρονος Κόρεϊ έχει αγωνιστεί στην Ιταλία (Βίρτους Ρόμα 2020), στο Ισραήλ (Ιρόνι Ναχαρίγια 2017-18), αλλά και στην Ελλάδα τη χρονιά που ο Κόροιβος Αμαλιάδας (2016) αγωνιζόταν στη μεγάλη κατηγορία. Ο μικρός του αδελφός, Τάι, στα 27 του, έχει εμπειρίες από την Ζαλγκίρις Κάουνας (2021-22), αλλά και από το τούρκικο (Γαλατασαράι 2018-2020) και το γερμανικό πρωτάθλημα (Σκάιλαϊνερς Φρανκφούρτης 2017-18). 

Η Ιορδανία συμπληρώνει το γκρουπ

Η τρίτη ομάδα που θα αντιμετωπίσει η Εθνική μας στον όμιλο της Μανίλας είναι η Ιορδανία που προκρίθηκε πανηγυρικά μέσω του Πανασιατικού πρωταθλήματος. Το ρόστερ απαρτίζεται από παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, μία λίγκα που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξή της και -σε καμία περίπτωση- δεν είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. 

Παρόλα αυτά, έχουν και έναν νατουραλιζέ Αμερικάνο. Τον Νταρ Τάκερ, ο οποίος βέβαια δεν κάνει κάποια σπουδαία καριέρα σε κάποιο σημαντικό πρωτάθλημα. Εδώ και μία δεκαετία αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της λατινικής αμερικής. Έχει... περάσει από τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, ενώ φέτος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Αργεντινής με την Σαν Λορέντζο ντε Αλμάγκρο.