Η Εθνική της αυταπάρνησης και ο ανηφορικός δρόμος κόντρα στη Λιθουανία

Η Εθνική της αυταπάρνησης και ο ανηφορικός δρόμος κόντρα στη Λιθουανία

Χρήστος Τσάλτας 10:44 - 31.08.2023 / Ανανεώθηκε: 10:44 - 31.08.2023

Η πρόκριση στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρθε για την Εθνική και το Sportal αναλύει όσα κρατούν από τη νίκη κόντρα στη Νέα Ζηλανδία οι διεθνείς, ενώ καταγράφεικαι όσα πρέπει να κάνει η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη για να φτάσει σε ακόμα μια νίκη, αυτή τη φορά κοντρα στη Λιθουανία.

Αποστολή στη Μανίλα

Το παιχνίδι κόντρα στη Νέα Ζηλανδία ήταν δύσκολο από κάθε άποψη. Κυρίως στο πνευματικό κομμάτι, οι διεθνείς είχαν ένα μεγάλο «πρέπει» στους ώμους τους, ώστε να φτάσουν στη νίκη και να ατενίσουν τη συνέχεια με περισσότερη αισιοδοξία.

Παρά το κακό πρώτο ημίχρονο, όπου οι παίκτες του Πέρο Κάμερον πήγαν το παιχνίδι στον ρυθμό που ήθελαν εκείνοι, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στο σκορ ημιχρόνου (32-43), όσοι πάτησαν παρκέ αντέδρασαν στο δεύτερο ημίχρονο, έπαιξαν άμυνα σε πολλύ υψηλό επίπεδο και στο φινάλε κατάφεραν να πάρουν τη νίκη. Η οποία είχε διπλή σηαμσία, καθώς πέραν της πρόκρισης στους 16 του Παγκοσμίου, έφερε και εισιτήριο για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη έπαιξαν ο ένας για τον άλλο. Κάτι που είδαμε για πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό στο τουρνουά. Όλοι ήταν ενωμένοι και αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα, ενώ υπήρχαν στιγμές που ο ένας προσπαθούσε να «σπρώξει» τον άλλο με τα λόγια του, προκειμένου να πάρει δύναμη για να έρθει η ανατροπή. Όπως και ήρθε με εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο.

Αυτό που κρατάει

Από την αναμέτρηση της Τετάρτης η Εθνική μπορεί να κρατήσει, σε ένα παιχνίδι που η τακτική πήγε σε δεύτερη μοίρα, λόγω της σημασίας του αποτελέσματος, ήταν το ομαδικό πνεύμα. Δεν είναι μόνο οι ασίστ (19) που αποτύπωσαν το ομαδικό παιχνίδι της «γαλανόλευκης», αλλά ήταν και ο τρόπος με τον οποίο άπαντες προσπαθούσαν να παίξουν για τον διπλανό τους, βγάζοντας θέληση και αυταπάρνηση.

Αυτό όμως που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια είναι τα μόλις 6 λάθη. Ναι μεν ο αντίπαλος δεν ήταν ομάδα που θα διεκδικούσε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά σε ένα τόσο κρίσιμο και must win 40λεπτο, οι διεθνείς κατάφεραν να προστατέψουν τη μπάλα και να μην υποπέσουν σε λάθη. Την ίδια ώρα που οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε 21 λάθη σε 40 λεπτά αγώνα.

Και τώρα Λιθουανία...

Η πρώτη φάση, όπως και η αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία ανήκουν στο παρελθόν. Χρόνος για χαλάρωση δεν υπάρχει, καθώς τα παιχνίδια είναι διαδοχικά και άκρως απαιτητικά. Αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της Παρασκευής (01/09) κόντρα στη Λιθουανία του Γιόνας Βαλαντσιούνας.

Η Lietuva ολοκλήρωσε τον Γ' Όμιλο στην κορυφή με ρεκόρ 3-0, με τη νίκη της κόντρα στο Μαυροβούνιο να είναι εμφατική. Οι Λιθουανοί παρά τις απουσίες τους είναι μια από τις καλύτερες μπασκετικές σχολές στον κόσμο και πάνω στις δικές τους αρχές θα βασιστούν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Το έργο της Εθνικής είναι εξ αρχής δύσκολο και ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν τη δομή του ρόστερ των Λιθουανών. Η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις έχει μέγεθος σε κάθε θέση. Και το size στο παιχνίδι της δεν φαίνεται μόνο στην επίθεσή τους, αλλά γίνεται ξεκάθαρο και στην άμυνα. Η Εθνική θα προσπαθήσει να βγάλει spot up σουτ, είτε με τον Ρογκαβόπουλο, είτε τον Παπαπέτρου, είτε τον Λούντζη, είτε τον Λαρεντζάκη, όπως έκανε και στην αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία. Τα σουτ όμως δεν μπήκαν απέναντι στους Tall Blacks.

Οι Λιθουανοί βασίζονται πολύ στους 2 παίκτες που αγωνίζονται στη θέση 5. Γιόνας Βαλαντσιούνας και Ντονάτας Μοτεγιούνας είναι κινητήριοι μοχλοί για την επίθεσή τους. Είναι παίκτες που μπορούν να απειλήσουν και με post παιχνίδι, αλλά και με πρόσωπο στο καλάθι, ενώ μπορούν να δώσουν σκορ και από μακριά, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούν να μείνουν αμαρκάριστοι, όσο μακριά απ' το καλάθι κι αν βρίσκονται.

Την ίδια ώρα ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντα του βασικού πλέι μέικερ της ομάδας, ελέγχοντας περίπου το 90% των πικ εν ρολ της ομάδας του, ενώ την ίδια ώρα πολύ δυνατό σημείο στο παιχνίδι της Lietuva είναι τα επιθετικά ριμπάουντ.

Τάντας Σεντεκέρσκις και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας διακρίνονται για την ικανότητά τους στο επιθετικό ριμπάουντ. Μέσα από αυτό μάλιστα οι Λιθουανοί μπορούν να αξιοποιήσουν και τους σουτέρ που έχουν (Ντίμσα, Μπραζντέικις) βγάζοντας σουτ τριών πόντων.

Πρόκειται για μια πολυμορφική ομάδα, που έχει ποιοτικές μονάδες και λύσεις σε κάθε θέση. Παρά τις σημαντικές απουσίες τους οι Λιθουανοί έδειξαν δυνατά στοιχεία στην πρώτη φάση και ο στόχος τους είναι να τα κεφαλαιοποιήσουν με πρόκριση στα προημιτελικά. Αυτή θα κριθεί, κατά 80% στο παιχνίδι της Παρασκευής. Ο νικητής τα παίρνει όλα!

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.