Κάιλ Γκάι: Ο «killer» που έστειλε για διακοπές την Μπασκόνια

Κάιλ Γκάι

Κάιλ Γκάι: Ο «killer» που έστειλε για διακοπές την Μπασκόνια

Χρήστος Τσάλτας 09:39 - 31.05.2023 / Ανανεώθηκε: 09:39 - 31.05.2023

Την πιο κρίσιμη ώρα βγήκε μπροστά, επιβεβαιώνοντας τον ντόρο γύρω από το όνομά του. Ο Κάιλ Γκάι ήταν εντυπωσιακός στη σειρά με την Μπασκόνια, αφήνοντας τους Βάσκους εκτός ημιτελικών στην ACB.

Ο πρώτος γύρος των πλέι οφ της Liga Endesa είχε έναν πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή. Ο Κάιλ Γκάι την ώρα της κρίσης όχι απλώς έδειξε το πολύ καλό περιφερειακό σουτ που διαθέτει, αλλά έγινε το σημείο αναφοράς που ήθελε η Μπανταλόνα από εκείνον, όταν τον αποκτούσε το περασμένο καλοκαίρι, ρίχνοντας βόμβα μεγατόνων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η αξία του απόφοιτου του Βιρτζίνια είναι γνωστή. Το περιφερειακό σουτ του ήταν -και παραμένει- σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό που αναζητούσε ήταν ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή, προκειμένου να δείξει πως δεν ήταν ο ρολίστας που τον είχαν όλοι στο μυαλό τους από την παρουσία του στο ΝΒΑ. Ουδέποτε κατάφερε να βρει τον ρόλο που ήθελε, καθώς οι ομάδες ποτέ δεν πείστηκαν για την ικανότητά του.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Γκάι να είναι τόσο αποτελεσματικός πάνω στο παρκέ; Η ικανότητά του να κινείται χωρίς τη μπάλα. Το off the ball παιχνίδι και η ταχύτητα με την οποία βγαίνει από το σκριν για να εκτελέσει είναι δύο από τα αγαπημένα σημεία στην επίθεση. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει την ικανότητα να δημιουργεί το δικό του σουτ.

Η σειρά με την Μπασκόνια είχε μεγάλο «πρέπει» και απαίτηση για το step up σε όλα τα επίπεδα. Φαβορί άλλωστε ήταν οι Βάσκοι από την πρώτη στιγμή, οπότε η Μπανταλόνα αν ήθελε να επιβιώσει στη σειρά, θα έπρεπε να κάνει 2 παιχνίδια σε πολύ υψηλό επίπεδο. Και κυρίως να έχει τον ηγέτη της στην καλύτερή του κατάσταση.

Ο Κάιλ Γκάι δεν απογοήτευσε κανέναν στην ομάδα του Κάρλες Ντουράν. Κι αν το Game 1 ήταν έμοιαζε με προμήνυμα, όπου στην Fernando Buesa Arena φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 36 πόντους και 9/12 τρίποντα, το Game 2 ήταν το επιστέγασμα, όπου σταμάτησε στους 22 πόντους με 4/8 τρίποντα, «κλειδώνοντας» τη μεγάλη πρόκριση της ομάδας του, με την οποία ταυτόχρονα έστελνε για... διακοπές την Μπασκόνια.

Σε αυτά τα 2 παιχνίδια των πλέι οφ ο Γκάι έδειξε πως είναι παίκτης των μεγάλων στιγμών. 58 πόντοι, 13/24 τρίποντα (53%), 7/7 βολές κατέγραψε στα 2 παιχνίδια με την ομάδα του Χοάν Πεναρόγια, δείχνοντας πως αν και χρειάστηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί σε μια εντελώς νέα -για τον ίδιο- διαδικασία, όπως αυτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εκείνος όχι απλώς ανταποκρίθηκε, αλλά πλέον είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά. Διότι όσο μεγάλη κι αν είναι η σκηνή, εκείνος ουδέποτε φοβήθηκε να κάνει το κάτι παραπάνω.