Ο δρόμος που χάραξε ο Τάιους Έντνι το 1999, μοιάζει με την φετινή πορεία του Κέντρικ Ναν - Απομένει μία σημαντική λεπτομέρεια... (vids)

Ο δρόμος που χάραξε ο Τάιους Έντνι το 1999, μοιάζει με την φετινή πορεία του Κέντρικ Ναν - Απομένει μία σημαντική λεπτομέρεια... (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:24 - 22.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:29 - 29.05.2024

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη χρονιά που ο Τάιους Έντνι εγκατέλειψε το ΝΒΑ και στην rookie σεζόν του στην Euroleague οδήγησε την Ζαλγκίρις στην κατάκτηση του 1999, την ίδια διαδρομή θέλει να... περπατήσει και ο Κέντρικ Ναν, επαναφέροντας τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Ως πρωτοεμφανιζόμενοι Αμερικάνοι τα είχαν καταφέρει προηγουμένως οι Ντομινίκ Ουίλκινς και Μπομπ ΜάκΑντου, αλλά ο νυν σταρ των «πρασίνων» της Αθήνας, θυμίζει περισσότερο τον τότε σταρ των «πρασίνων» του Κάουνας.

Το ξεκίνημα της πέμπτης δεκαετίας της ζωής του τον βρίσκει στην Καλιφόρνια. Την πολιτεία που γεννήθηκε (το 1973 στην Γκαρντίνα), εκεί που πήγε γυμνάσιο (στο Λονγκ Μπιτς), Κολέγιο (στο UCLA) και εκεί που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο μπάσκετμπολ.

Ο Τάιους Έντνι έγινε Draft Pick στο ΝΒΑ το 1995 από τους Σακραμέντο Κινγκς και με την ομάδα από την πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας κόλλησε τα πρώτα του... ένσημα στο «μαγικό πλανήτη». Έπειτα από τρεις σεζόν συνολικά και μία με τους Μπόστον Σέλτικς, ο Αμερικανός αποφάσισε να εγκαταλείψει (προσωρινά απ' ότι αποδείχθηκε) την πατρίδα του και πριν από 25 χρόνια πέρασε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό, από αέρος. Μεταφέρθηκε στο Κάουνας, το καλοκαίρι του 1998, για την πρώτη του εμπειρία εκτός συνόρων.

Από την ηλιόλουστη δυτική πολιτεία των ΗΠΑ, βρέθηκε στην... παγωμένη πόλη της Λιθουανίας και χρειάστηκε σίγουρα ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής. Εντός αγωνιστικού χώρου πάντως, για τον Έντνι τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά: Η Ζαλγκίρις του έδωσε την ευκαιρία και εκείνος με τις δυνατότητές του την οδήγησε μονομιάς στην κορυφή της Ευρώπης!

Στο τέλος της σεζόν 1998-1999, που για τον Έντνι ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη, η Ζαλγκίρις κατέκτησε την δική της πρώτη (και την τελευταία μέχρι στιγμής) Euroleague. Είχε για παρέα του τον κορυφαίο σουτέρ Άντονι Μπούι, τον Τσέχο Γίρι Ζίντεκ και αρκετά από τα στελέχη της εθνικής Λιθουανία στο πλευρό του: Ζουκάουσκας, Στομπέργκας, Αντομάιτις, Μασκολιούνας -μεταξύ άλλων.

Ο Έντνι όμως, ήταν αυτός που με το στυλ του, την ενέργεια και τα χαρίσματά του, αναβάθμισε το σύνολο από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην ομάδα. Και στο Final Four του Μονάχου, έκανε το... χρέος του. Νίκησε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό, στον τελικό τη Κίντερ Μπολόνια και ο γκαρντ με τα 178 εκατοστά ύψος ήταν ο MVP της διοργάνωσης.

Πριν από αυτόν, υπήρξαν δύο άλλοι NBAers που αποκτήθηκαν από ευρωπαϊκή ομάδα και στην πρώτη τους χρονιά στην γηραιά ήπειρο, κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή. Το έκανε ο Ντομινίκ Ουίλκινς με τον Παναθηναϊκό το 1996 και ο Μπομπ ΜάκΑντου με την Ολίμπια Μιλάνο το 1987.

Μόνο που οι δυο τους ήταν... τεράστια ονόματα σε αξία και η πορεία τους στο ΝΒΑ ήταν θρυλική. Ο Ντομινίκ ήταν το αντίπαλο δέος του Μάικλ Τζόρνταν στην Ανατολή και τη δεκαετία του '80 και του '90. Ήταν εννέα φορές All-Star και ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που γεννήθηκαν ποτέ.

Οι Αμερικάνοι, θρύλοι του NBA, που δεν ήξερες ή δεν θυμόσουν ότι έπαιξαν στην Ευρώπη (vids)
REST OF THE WORLD

17:28 - 22.07.2023

Οι Αμερικάνοι, θρύλοι του NBA, που δεν ήξερες ή δεν θυμόσουν ότι έπαιξαν στην Ευρώπη (vids)

Δώδεκα παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στο ΝΒΑ, κάποιοι εκ των οποίων έγραψαν ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ήρθαν στην Ευρώπη για να αγωνιστούν. Με αφορμή την απόφαση του Κέμπα Ουόκερ να υπογράψει στη Μονακό, το Sportal σας παρουσιάζει τους μεγαλύτερους αστέρες του «μαγικού πλανήτη» που πέρασαν τον Ατλαντικό...

Ο ΜάκΑντου από την άλλη, πριν βρεθεί στην Ιταλία, είχε κατακτήσει ήδη δύο φορές το πρωτάθλημα στην Αμερική (το 1982 και το 1985 με τους Λέικερς), ήταν MVP τo 1975 με τους Μπάφαλο Μπρέιβς και τρεις φορές πρώτος σκόρερ ολόκληρης της λίγκας: Από το 1974 έως το 1976.

Στοιχεία που σημαίνουν πως η κατάκτηση της κορυφής στην Euroleague δεν ήταν καν η κορυφαία στιγμή της καριέρας τους. Ήρθαν εδώ και να κλείσουν τον αθλητικό τους κύκλο και το έκαναν με ιδιαίτερη επιτυχία και ενθουσιασμό.

Ο Τάιους Έντνι όμως, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και τα εδάφια που πρόσθεσε στην αφήγηση της ιστορίας του ευρωπαϊκου μπάσκετ, αλλά ειδικά της Ζαλγκίρις Κάουνας, ήταν εντυπωσιακά. Το παιχνίδι του άλλαξε μονομιάς τις ισορροπίες του 1998-99, με τρόπο ανάλογο που φέτος αυτές (οι ισορροπίες) τροποποιήθηκαν με τον ερχομό του Κέντρικ Ναν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.

Κι αυτός στην πρώτη του χρονιά στην Euroleague και έπειτα από αξιόλογη παρουσία στο ΝΒΑ, δημιούργησε τα δικά του δεδομένα στο παιχνίδι της νέας του ομάδας του και κατάφερε να την οδηγήσει μέχρι το Final Four, που ω του θαύματος, όπως το 1999 έτσι και το 2024 διεξάγεται στη Γερμανία. Όχι στο Μόναχο που ανήκει στον Έντνι, αλλά στο Βερολίνο που ο Κέντρικ Ναν σκοπεύει να το... κατακτήσει!

Τάιους Έντνι 1998-1999 Vs. Κέντρικ Ναν 2023-24

Πόντοι

Ριμπάουντ

Ασίστ

Τρίποντα (%)

Δίποντα (%)

Τάιους Έντνι

12,5

2,6

6,1

50,5

36,1

Κέντρικ Ναν

15,9

2,6

3,0

46,5

41,1

Μετά το τρομερό 1999, ο Τάιους Έντνι αποχώρησε από την Ζαλγκίρις και μεταφέρθηκε στο Τρεβίζο για να φορέσει επίσης την πράσινη φανέλα την Μπενετόν, που τότε είχε ρόλο και θέση στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έκανε εξαιρετικές χρονιές εκεί, επέστρεψε στο ΝΒΑ για τη σεζόν 2000-01 (Ιντιάνα Πέισερς), αλλά επέστρεψε στο Τρεβίζο μία χρονιά αργότερα.

Το 2004-05 έπαιξε με την Ρόμα, ενώ την επόμενη ο Ολυμπιακός τον έφερε στην Ελλάδα και η τελευταία του χρονιά στην Euroleague ήταν αυτή του 2006-07 όπου τον βρήκε και πάλι στην Ιταλία. Με την Κλιμάμιο Μπολόνια αυτή τη φορά.

Ακολούθως έκανε μία μίνι περιοδεία για τα τελευταία του συμβόλαια στην Ουκρανία και στην Πολωνία και τελικά το 2010 κρέμασε τη φανέλα του παίκτη και ασχολήθηκε με την προπονητική. Ο 2017 επέστρεψε στο Κολέγιό του, το UCLA, ως βοηθός προπονητή, ενώ από το 2022 μεταφέρθηκε σε ένα άλλο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Το Σαν Ντιέγκο, εκεί όπου συνεργάζεται με τον Στιβ Λέιβιν, ο οποίος όταν ο Έντνι φοιτούσε στο UCLA (1991-1995) ήταν assistant coach του.