Ο ΠΑΟΚ έχει ξαναπάρει παίκτη που στο ΝΒΑ είχε βάλει «πενηντάρα» - Ο Πόρτερ Τζούνιορ δεν είναι ο... πρώτος (vids)

Τρέισι Μάρεϊ

i

© Intime

Ο ΠΑΟΚ έχει ξαναπάρει παίκτη που στο ΝΒΑ είχε βάλει «πενηντάρα» - Ο Πόρτερ Τζούνιορ δεν είναι ο... πρώτος (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:15 - 01.04.2024 / Ανανεώθηκε: 18:02 - 01.04.2024

Η νέα εντυπωσιακή μεταγραφή του ΠΑΟΚ αφορά στον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος στις 29 Απριλίου του 2021 με τους Ρόκετς είχε βάλει 50 πόντους στους Μπακς του Αντετοκούνμπο. Όσους είχε βάλει το 1998 ο τρομερός σουτέρ Τρέισι Μάρεϊ, που έπαιξε στον Παναθηναϊκό το 2004-05 και την επόμενη σεζόν στον Δικέφαλο του Βορρά.

Το βιογραφικό του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στο ΝΒΑ είναι εντυπωσιακό. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για το ποινικό του μητρώο στις ΗΠΑ, που έχει διάφορες... μαύρες σελίδες και μία από αυτές (η κακοποίηση της συντρόφου του) σταμάτησε απότομα την καταπληκτική του πορεία στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Ο 25χρονος γκαρντ, ο οποίος τη σεζόν 2022-23 με τους Χιούστον Ρόκετς είχε πάνω από 19 πόντους, 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ μέσο όρο, το πρωί της Πρωταπριλιά συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να αντιληφθούν άπαντες πως δεν πρόκειται για κάποιο ψέμα στο πλαίσιο του εθίμου της ημέρας.

Τελικά, ο Αμερικανός ετοιμάζεται για το πρώτο του επαγγελματικό ταξίδι εκτός ΗΠΑ, σε μία αγωνιστική χρονιά που βρίσκεται λίγο πριν από το τέλος της και απενεργοποιείται στο άθλημα που έχει επιλέξει να... υπηρετεί, καθώς μέχρι τώρα καμία ομάδα στη χώρα του (ούτε καν στην ήπειρο από την οποία προέρχεται) δεν ήθελε να ρισκάρει μία συνεργασία μαζί του. Διότι, τα στοιχεία του χαρακτήρα του είχαν πολλές αρνητικές προδιαγραφές και ουσιαστικά είχε τοποθετηθεί στον «πάγο». Από εκεί που βγαίνει τώρα και αναμένεται σύντομα να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ εντυπωσίασε με την κίνησή του και θα τοποθετήσει στο ρόστερ του έναν παίκτη που στον «μαγικό πλανήτη» έχει ρεκόρ καριέρας σε ένα ματς τους 50 πόντους. Τόσους έβαλε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στις 29 Απριλίου του 2021, όταν οι Ρόκετς συνάντησαν τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που παρεμπιπτόντως δύο χρόνια πριν τον είχαν επιλέξει τον Πόρτερ στο τέλος του πρώτου γύρου του Draft (Νο 30). Ακολούθως τον έδωσαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς με τους οποίους αγωνίστηκε για δύο σεζόν, πριν καταλήξει το 2021 στο Χιούστον.

Επίσης, στο συγκεκριμένο ματς ο τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Σάουθερν Καλιφόρνια, είχε και 10 ασίστ. Έκανε αυτή την επίδοση σε ηλικία 20 ετών και ποτέ κανείς δεν είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο τόσο νέος. Ούτε καν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ που εντάσσεται στο δυναμικό της ομάδας ένας ΝΒΑer που έχει βάλει 50άρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Διότι, έχει προϋπάρξει ο Τρέισι Μάρεϊ.

Ο ακαταμάχητος σουτέρ που σήμερα είναι 52 ετών, αλλά το καλοκαίρι του 2005 ήταν 34ων και έπειτα από μία σεζόν στον Παναθηναϊκό (2004-05) άφησε την πρωτεύουσα και «ανηφόρησε» στη Θεσσαλονίκη.

Επτά χρόνια πριν κάνει αυτό το ταξίδι και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου του 1998, με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς είχε βάλει 50 πόντους στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Και μιας και θυμηθήκαμε τον Μάρεϊ, που συνδέθηκε κατ' αρχάς με τον Παναθηναϊκό, αξίζει να γίνει και η αναφορά σε αυτόν και άλλους δύο παίκτες του ΝΒΑ που φόρεσαν την πράσινη φανέλα και επίσης είχαν βάλει «πενηντάρες» στις ΗΠΑ.

O ένας είναι ο θρύλος των Ατλάντα Χοκς και ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες όλων των εποχών, που έγινε και πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 1996: Ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος έκανε αίσθηση με τον ερχομό του στην Ευρώπη, έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ σε προχωρημένη αθλητική ηλικία, ενώ στα νιάτα του ήταν ασταμάτητος. Έκανε εντυπωσιακά πράγματα και καρφώματα, αρκετά... θαύματα στην λαμπερή του πορεία και ένα από αυτά ήταν οι 57 πόντοι απέναντι στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, στις 10 Δεκεμβρίου του 1986.

Ο τελευταίος «πράσινος» με 50άρα είναι ο Τόνι Ντελκ, ο οποίος αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη σεζόν 2006-07, όταν και κατακτήθηκε το Tremple: Η Euroleague, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Στις 2 Ιανουαρίου του 2021, ο 50χρονος σήμερα Ντελκ αγωνιζόταν στους Φοίνιξ Σανς και είχε βάλει 53 πόντους στους Σακραμέντο Κινγκς.