Υπόθεση χιλιοστών: Μετρούσε ή όχι το τρίποντο της Αμερικής που έστειλε στην παράταση τον μικρό τελικό; (vid)
i

© Fiba

Υπόθεση χιλιοστών: Μετρούσε ή όχι το τρίποντο της Αμερικής που έστειλε στην παράταση τον μικρό τελικό; (vid)

Sportal newsroom 16:29 - 10.09.2023

Αρκετός λόγος έχει γίνει για το τρίποντο του Μπρίτζες που έστειλε το Καναδάς - Αμερική στην παράταση. Τελικά μετρούσε ή όχι;

Είναι το πλέον viral καλάθι του Μουντομπάσκετ που ολοκληρώνεται σήμερα. Με 4,2 δευτερόλεπτα στο ρολόι και με την Αμερική στο -3 απέναντι στον Καναδά στον μικρό τελικό, ο Μάικαλ Μπρίτζες αστόχησε στη βολή προκειμένου να διεκδικήσουν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ένα ριμπάουντ και ένα τρίποντο που θα έστελνε το ματς στην παράταση. Δύσκολο έως απίθανο έμοιαζε, αλλά ο Μπρίτζες το κατάφερε.

Έχασε τη βολή, πήρε ο ίδιος το ριμπάουντ, έτρεξε στη γωνία και το... μπουμπούνισε. Ισοφαρίζοντας σε 111-111 και στέλνοντας το μικρό τελικό στην παράταση. Ο Καναδάς εν τέλει πήρε το χάλκινο μετάλλιο, σε ένα εκπληκτικό ματς, αλλά το ερώτημα που μένει απ' το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αν όλη αυτή η προσπάθεια του Μπρίτζες είναι έγκυρη.

© Fiba

Γιατί τίθεται το ερώτημα; Γιατί δεν είναι ξεκάθαρο από το ριπλέι αν ο Μπρίτζες πατάει μέσα στο «ζωγραφιστό» όταν του το «επιτρέπει» η φάση ή όχι. Τι ακριβώς λέει ο κανονισμός; Πως σε μια ελεύθερη βολή οι πέντε παίκτες που περιμένουν στο πλάι για το ριμπάουντ μπορούν να μπουν στο «ζωγραφιστό» όταν η μπάλα φύγει από τα χέρια εκείνου που εκτελεί. Ο τελευταίος όμως, όσο και όσοι βρίσκονται πίσω απ' αυτόν, μπορούν να κάνουν την κίνησή τους για το ριμπάουντ όταν η μπάλα βρει στεφάνη.

Συνέβη αυτό με τον Μπρίτζες; Η φάση είναι εντελώς οριακή. Αν δούμε το βίντεο και το πάμε καρέ - καρέ μοιάζει έστω και οριακά να είναι έγκυρο το πάτημα του Μπρίτζες, άρα και ολόκληρη η φάση.

Φαίνεται πως κάνει την κίνησή του ενώ η μπάλα βρίσκει στεφάνη και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ήταν... μυθικά. Με το τρέξιμο στο πλάι και το τρίποντο στην εκπνοή που έκανε το 111-111.

Θυμηθείτε και πάλι τη φάση: