Τελικά ο Σάρας είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος στην Μπαρτσελόνα;

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

i

@FCBbasket

Τελικά ο Σάρας είναι επιτυχημένος ή αποτυχημένος στην Μπαρτσελόνα;

Χρήστος Τσάλτας 12:06 - 22.06.2023

Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε τη σεζόν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην ACB και το Sportal ανοίγει τον φάκελο «Σαρούνας Γιασικεβίτσιους». Τα πεπραγμένα του Λιθουανού και η απάντηση στο αν είναι επιτυχημένος ή όχι στον πάγκο των Καταλανών.

Από το καλοκαίρι του 2020 η Μπαρτσελόνα μπήκε σε μια διαφορετικκή κατεύθυνση, δίνοντας τα ηνία της σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον οργανισμό, αγαπήθηκε από τον κόσμο και γεύτηκε μεγάλες χαρές ως παίκτης του συλλόγου. Από το 2000 έως το 2003 άλλωστε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους άφησε ανεξήτηλο το σημάδι του στους «Μπλαουγκράνα», συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση της Euroleague.

Με την έλευση του Λιθουανού προπονητή οι Καταλανοί ήθελαν να ζήσουν και πάλι ανάλογες στιγμές, να φτάσουν σε ανάλογες επιτυχίες, να εδραιωθούν στην κορυφή, σε ACB και Euroleague και -γιατί όχι;- να δημιουργήσουν μια δυναστεία. Όλα αυτά με τον Σάρας στην άκρη του πάγκου. Έναν προπονητή που έμαθε πολλά κατά την συνύπαρξή του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατέθεσε διαπιστευτήρια με την Ζαλγκίρις Κάουνας και είχε τη δίψα να πάει στο επόμενο επίπεδο και ως προπονητής.

Η Μπαρτσελόνα θέλησε να επενδύσει στον Λιθουανό προπονητή, που μετακόμισε στο Palau Blaugrana ως το «next big thing» της προπονητικής στην Ευρώπη. Τρία χρόνια μετά και έπειτα από πολλές «μάχες» σε όλα τα επίπεδα ο Σάρας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, τόσο για την καριέρα του, όσο και για την πορεία του στην Μπαρτσελόνα.

Πού θα πάει ο Νίκολα Μίροτιτς;
EUROLEAGUE

11:44 - 19.06.2023

Πού θα πάει ο Νίκολα Μίροτιτς;

Ο Νίκολα Μίροτιτς άνοιξε την πόρτα της εξόδου στην Μπαρτσελόνα, έπειτα από μια τετραετία και ετοιμάζεται για άλλες πολιτείες. Η Αρμάνι Μιλάνο που βρίσκεται κοντά σε deal, το ενδιαφέρον της Μονακό και η επιθυμία του ίδιου για παραμονή στην Βαρκελώνη.

«Χαλί» εκατομμυρίων: 127,5 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Καταλανοί κατά την άφιξη του Γιασικεβίτσιους στην Βαρκελώνη ήταν να δώσουν... γη και ύδωρ, προκειμένου να ικανοποιήουν κάθε επιθυμία του σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του πόσο πίστευαν -και εξακολουθούν να πιστεύουν- στην Μπαρτσελόνα το «πρότζεκτ Γιασικεβίτσιους».

Την σεζόν 2020-21, την πρώτη του Λιθουανού προπονητή στη Βαρκελώνη το μπάτζετ έφτασε στα 40 εκατ. ευρώ μεικτά, με το ποσό να ανεβαίνει την επόμενη σεζόν, 2021-22, όπου και έφτασε στα 43,5 εκατ. μεικτά για την λειτουργία της ομάδας μπάσκετ. Παρά την αποτυχία στην Euroleague, με τους Καταλανούς να αποκλείονται από τη Ρεάλ στα ημιτελικά της διοργάνωσης στη Μπαρτσελόνα δεν το έβαλαν κάτω και τη σεζόν 2022-23 το μπάτζετ ανέβηκε ελαφρώς, φτάνοντας στα 44 εκατ. ευρώ μεικτά.

Οι Καταλανοί σε αυτή την τριετία δαπάνησαν 127,5 εκατ. ευρώ, έχοντας στις τάξεις τους παίκτες όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Κόρι Χίγκνς, ο Νίολας Λαπροβίτολα, ο Μπράντον Ντέιβις, ο Άλεξ Αμπρίνες, ο Πάου Γκασόλ. Παίκτες του υψηλότερου επιπέδου στην Ευρώπη, που σε κάθε ομάδα θα ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι.

Οι τίτλοι και η... ρετσινιά της Euroleague

Στην τριετία του Σάρας στον πάγκο της Μπαρτσελόνα οι Καταλανοί διεκδίκησαν 12 τίτλους. Τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 Copa del Rey, 3 super cup και 3 Euroleague. Οι βασικότεροι εξ αυτών και οι τίτλοι που πέφτει το μεγαλύτερο βάρος είναι το πρωτάθλημα, το κύπελλο και η Euroleague.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το κομμάτι, στους 9 τίτλους που διεκδίκησε τα τελευταία 3 χρόνια, ο Γιασικεβίτσιους κατάφερε να κερδίσει 4 τρόπαια. Δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (2021, 2023) και δύο Κύπελλα Ισπανίας (2021, 2022). Η τελευταία εικόνα μάλιστα, στους φετινούς τελικούς με την Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν η καλύτερη που έδειξε η Μπάρτσα στην τριετία του Λιθουανού προπονητή, καθώς οι Καταλανοί έπαιξαν επιβλητικό μπάσκετ, κυριάρχησαν στο παρκέ και... σκούπισαν την ομάδα του Τσους Ματέο, που 1,5 μήνα πριν κατέκτησε την Euroleague.

Την ίδια στιγμή στην Euroleague η πορεία του Σάρας δεν ήταν η ανάλογη. Η παρουσία 3 Final 4 σε ισάριθμες σεζόν ήταν το... μίνιμουμ για τις προσδοκίες που υπήρχαν στη Βαρκελώνη. Τη σεζόν 2020-21 έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον τίτλο, όμως η Αναντολού Εφές, του Εργκίν Αταμάν, αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Τις επόμενες δύο σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης «λύγισε» την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, με την εικόνα της ομάδας του Γιασικεβίτσιους στο Final 4 του Κάουνας να είναι άκρως απογοητευτική και να μην πλησιάζει σε καμία περίπτωση τα υψηλά στάνταρ που είχε το ρόστερ.

Αόρατος ηγέτης: Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τον Μίροτιτς να μοιάζει άφαντος στον ημιτελικό
EUROLEAGUE

23:20 - 19.05.2023

Αόρατος ηγέτης: Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τον Μίροτιτς να μοιάζει άφαντος στον ημιτελικό

Στο πιο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν για την Μπαρτσελόνα δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα. Ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν ο αδύναμος κρίκος των Καταλανών, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία του αγώνα.

Συνολικά οι 4 τίτλοι σε 3 χρόνια με τους Μπλαουγκράνα θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια επιτυχημένη συγκομιδή, με την Μπαρτσελόνα να κατακτά 3 τίτλο για 3η σερί σεζόν, υπό τις οδηγίες του Γιασικεβίτσιους. Η παρουσία στα 2 τελευταια Final 4 της Euroleague όμως, σε συνδυασμό με την κάκιστη παρουσία στο Κάουνας, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα όλης της σεζόν, όσον αφορά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, έφεραν τεράστιο προβληματισμό και αποτέλεσαν... μουτζούρα για την όλη παρουσία του Λιθουανού κόουτς.

Ο οποίος όμως αναμένεται να συνεχίσει το έργο του. Υπό διαφορετικές συνθήκες και νέα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο η εμπιστοσύνη του front office της ομάδας στις ικανότητές του παραμένει. Κάτι που δείχνει πολλά γιατο πώς συνεχίζουν να βλέπουν το «πρότζεκτ Γιασικεβίτσιους» στην Βαρκελώνη.

Tags: