Ο Κουίνσι Έισι στο Sportal: «Ο Σλούκας πήρε την καλύτερη απόφαση για εκείνον - Τεράστια η επιρροή του Μπαρτζώκα σε μένα»

Ο Κουίνσι Έισι στο Sportal

Ο Κουίνσι Έισι στο Sportal: «Ο Σλούκας πήρε την καλύτερη απόφαση για εκείνον - Τεράστια η επιρροή του Μπαρτζώκα σε μένα»

Χρήστος Τσάλτας 14:50 - 15.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:51 - 15.08.2023

Η τελευταία σεζόν ως παίκτης, στον Ολυμπιακό, το νέο κεφάλαιο της προπονητικής, η επιρροή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Σλούκας και η απόφαση να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, ο NBAer Βεζένκοφ και ο Μπεν ΜάκΛεμορ. Ο Κουίνσι Έισι επέστρεψε για λίγο στην Ελλάδα και μοίρασε ατάκες στο Sportal!

Για τον Κουίνσι Έισι η Ελλάδα είναι ένα ξεχωριστό μέρος. Για πάρα πολλούς λόγους. Εδώ έπαιξε την τελευταία σεζόν της καριέρας του, ως μπασκετμπολίστας, λίγο πριν αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του και να ασχοληθεί με ένα άλλο κομμάτι, αυτό της προπονητικής.

Αρχικά, βρέθηκε στο προπονητικό επιτελείο των Texas Legends, της θυγατρικής ομάδας των Ντάλας Μάβερικς και πλέον βρίσκεται στο σταφ του Wichita State. Οι Shockers μάλιστα βρίσκονται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο της Foreign Tour τους, κατά την οποία επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, αλλά και την Αθήνα.

Η επίσκεψη αυτή είχε ξεχωριστό χαρακτήρα για τον Έισι που δεν ξέχασε την Ελλάδα. «Λατρεύω αυτό το μέρος», μας είπε κατά τη συνάντησή μας στο κλειστό του Ζωγράφου. Εκτός από τη χώρα μας΄ομως, λατρεύει και την προποητική. Ο Coach Q, όπως τον αποκαλούν οι παίκτες και οι συνεργάτες του στο Wichita State έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και μίλησε γι αυτό στο Sportal.

Όχι όμως μόνο γι αυτό, καθώς αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, τοποθετήθηκε για τη μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό, ενώ παοθέωσε τον Σάσα Βεζένκοφ. Παράλληλα, μίλησε για την επιρροή του κόουτς Μπαρτζώκα, αλλά και για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, τον Μπεν ΜάκΛεμορ, με τον οποίο συνυπήρξε στους Σακραμέντο Κινγκς.

Κουίνσι Έισι @Intime

-Πώς είναι αυτή η μετάβαση για σένα από τους Texas Legends και την G-League στο Wichita State και το NCAA;

«Είναι διαφορετικά. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί, το παιχνίδι είναι διαφορετικό, η προσέγγιση είναι διαφορετική, η καθοδήγηση είναι διαφορετική. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και ομοιότητες γιατί όλοι αυτοί οι παίκτες θέλουν να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Δεν είναι πάρα πολύ διαφορετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορές».

-Πόσο απολαμβάνεις να καθοδηγείς, ειδικά νεαρούς αθλητές;

«Το λατρεύω. Είναι αυτό που νιώθω. Ξέρω τι έχει κάνει το μπάσκετ για μένα και τη ζωή μου. Εγώ προσπαθώ να ανταποδώσω σε αυτούς τους νέους παίκτες. Καταλαβαίνω πώς να είσαι προπονητής, να καθοδηγείς, να προσεγγίζεις, να δείχνεις πόσο σκληρά πρέπει να παίζουν. Το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία της ζωής έξω από το παρκέ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό σπόρ και πρέπει να κάνεις πράγματα σε ομαδικό επίπεδο για να πετύχεις».

-Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στην Ελλάδα, μετά την αποχώρησή σου από τον Ολυμπιακό το 2022. Πώς είναι για σένα προσωπικά αυτή η επιστροφή;

«Είναι σπουδαίο το συναίσθημα. Έχω το γιο μου μαζί που είναι 12 χρονών. Είναι σπουδαίο γιατί βρίσκομαι εδώ που τελείωσα την καριέρα μου και τώρα είμαι στο ξεκίνημα μιας νέας καριέρας. Δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα».

-Ο γιος σου έζησε την τελευταία σεζόν της καριέρας σου, στον Ολυμπιακό. Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μια στιγμή από εκείνη τη σεζόν ποια θα ήταν αυτή;

«Το Final 4. Κερδίσαμε το παιχνίδι με την Μονακό και μετά πήγαμε εκεί. Και στο τέλος της σεζόν κατακτήσαμε το ελληνικό πρωτάθλημα. Τελείωσα την καριέρα μου σαν πρωταθλητής, δεν παραπονιέμαι και ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Έλαβα πολύ αγάπη και ακόμα λαμβάνω αγάπη από τον κόσμο. Αυτό είναι κομμάτι της ζωής μου σίγουρα».

-Το να λαμβάνεις τόση αγάπη από τον κόσμο τι σημαίνει για σένα;

«Σημαίνει πάρα πολλά. Δεν έπαιξα πολύ εκείνη τη σεζόν, αλλά κάθε φορά που το έκανα ο κόσμος εκτιμούσε το παιχνίδι μου. Είναι ένα από τα βασικά του παιχνιδιού. Ο κόσμος αναγνώρισε το παιχνίδι μου και την παρουσία μου».

-Ένας από τους πρώην συμπαίκτες σου, ο Κώστας Σλούκας, υπέγραψε στον «αιώνιο» αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκό. Περίμενες πως θα γινόταν κάτι τέτοιο;

«Ήταν απροσδόκητη κίνηση, αλλά ο Σλούκας είναι βετεράνος στο παιχνίδι, βρίσκεται στα παρκέ πολλά χρόνια ακόμα παίζει στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω τις αντιπαλότητες στο παιχνίδι, αλλά οι παίκτες πάντα κάνουν το καλύτερο για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είναι ανταγωνιστικός. Σίγουρα θα γνωρίζει καλά την απόφαση που πήρε, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση που παίρνει ο ίδιος».

-Αν ήσουν στη θέση του, θα έπαιρνες ανάλογη απόφαση;

«Δεν ξέρω, ευτυχώς δεν είμαι στη δική του θέση (γελάει). Σε μια λίγκα που βρίσκεται σε μια χώρα με τόσο πάθος και τόση περηφάνια είναι δύσκολη επιλογή. Λατρεύω τον Σλούκα, δεν θα πω κακό λόγο για εκείνον. Λατρεύω όσα κάνει. Πήρε την καλύτερη απόφαση για εκέινον και την οικογένειά του».

-Ένας ακόμα πρώην συμπαίκτης σου, ο Σάσα Βεζένκοφ, μετακομίζει σε μια ομάδα στην οποία αγωνίστηκες στο παρελθόν, τους Σακραμέντο Κινγκς. Έχετε μιλήσεις για την πόλη του Σακραμέντο;

«Του έστειλα μήνυμα και του έστειλα συγχαρητήρια. Ξέρω ότι εκείνες τις μέρες είχε πάρα πολλά μηνύματα και ξέρω ότι ήταν στο επίκεντρο. Θα είναι μια χαρά στο Σακραμέντο. Δουλεύει σκληρά και όταν δουλεύεις σκληρά τα πάντα έρχονται από μόνα τους».

-Ποιο είναι το ταβάνι του στο ΝΒΑ;

«Αυτό θα το φτιάξει ο ίδιος. Είναι ένας πολύ έξυπνος παίκτης, που μπορεί να σουτάρει πολύ καλά και αυτό μεταφράζεται εξαιρετικά στο παιχνίδι του στο ΝΒΑ. Θα έχει περισσότερο ανοιχτό πεδίο να παίξει εκεί. Θα πρέπει να του δωθεί ευκαιρία να δείξει την αξία του».

-Γνωρίζεις καλά πόσο παθιασμένοι είναι οι φίλοι των Κινγκς. Τι θα πρέπει να περιμένουν από τον Σάσα Βεζένκοφ;

«Ο Σάσα έπαιξε στην Ελλάδα για πολύ καιρό μπροστά στους πιο παθιασμένους οπαδούς του κόσμου, αυτούς του Ολυμπιακού. Το να πάει στο ΝΒΑ και να συναντήσει τους πιο παθιασμένους φιλάθλους στη λίγκα θα είναι πολύ καλό και θα μπορεί να παίζει σκληρά. Είναι αυτό που κάνει σε όλη την καριέρα του. Θα κάνει και στο ΝΒΑ το ίδιο».

-Μιλώντας για προπονητική, πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή του Γιώργου Μπαρτζώκα σε σένα, από προπονητικής πλευράς;

«Ήταν σπουδαία επιρροή. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει παρόμοιους κανονισμούς με το NCAA, όσον αφορά τα τρία δευτερόλεπτα και όχι μόνο. Ήμουν σε θέση να μάθω πράγματα στην τελευταία μου σεζόν για να είμαι προετοιμασμένος για όσα θα έρθουν. Έμαθα πολλά από τον κόουτς Μπαρτζώκα. Έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ και εξαιρετική αίσθηση του παιχνιδιού. Λατρεύω την εμπειρία μου στην Ελλάδα».

-Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σαν προπονητή τα επόμενα χρόνια;

«Δεν ξέρω, κοιτάζω την κάθε μέρα ξεχωριστά. Παίρνω αυτά που μου δίνει ο Κύριος κάθε μέρα. Τώρα είμαι προπονητής και κοιτάζω την κάθε μέρα ξεχωριστά σε αυτό το κομμάτι».

-Το επόμενο κεφάλαιο θα είναι να βρεθείς σε πάγκο ομάδας του ΝΒΑ;

«Ποτέ δεν ξέρεις, θα δούμε. Αυτή τη στιγμή λατρεύω το επίπεδο του NCAA. Είναι ευλογία για μένα να μαθαίνω πράγματα σε αυτό».

-Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα σαν προπονητής;

«Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει το παιχνίδι. Αυτό είναι το πιο ωραίο σε αυτό το άθλημα. Στην καριέρα μου είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Τουρκία. Το γεγονός ότι το μπάσκετ με έφερε τόσο μακριά δείχνει πολλά».

Κουίνσι Έισι @Intime

-Πόσο διαφορετικός είναι ο προπονητής Κουίνσι Έισι από τον παίκτη που γνωρίσαμε;

«Όχι πολύ διαφορετικός. Με βλέπεις στην άκρη του πάγκου να φωνάζω συνέχεια. Είμαι παθιασμένος με το παιχνίδι, λατρεύω να είμαι ανταγωνιστικός να παίζω σε υψηλό επίπεδο. Λατρεύω όταν βλέπω παίκτες να δουλεύουν σκληρά και αυτό να μεταφράζεται στο παιχνίδι τους».

-Επιστρέφοντας σε παλιούς συμπαίκτες, πάμε στον Μπεν ΜάκΛεμορ, με τον οποίο αγωνιστήκατε μαζί στους Σακραμέντο Κινγκς. Τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην ΑΕΚ. Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από εκείνον;

«Παίξαμε μαζί στο Σακραμέντο, είναι εξαιρετικός σουτέρ. Είναι πραγματικά ώριμος στο παιχνίδι του, ξέρει πώς να παίζει. Είναι πραγματικά πολύ καλός παίκτης και είμαι ενθουσιασμένος να δω πώς το παιχνίδι του θα μεταφραστεί στην Ευρώπη. Θα είναι μια προσαρμογή για εκείνον και ίσως χρειαστεί λίγο καιρό, αλλά η ικανότητά του στο σουτ είναι εξαιρετική».

-Τι ήταν αυτό που σου έχει μείνει από τη συνεργασία σας στο Σακραμέντο;

«Ήταν επιθετικός κάθε φορά, έπαιζε το παιχνίδι σε υψηλό επίπεδο και αυτό δεν άλλαζε με τα χρόνια. Δεν αλλάζει αυτό όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι αντίπαλοι, ή οι κανονισμοί. Μένει πάντα πάντα συγκεντρωμένος και δεν αφήνει τις άσχημες στιγμές του να τον πάρουν από κάτω. Θεωρώ πως θα είναι πολύ καλά στην Ελλάδα».

-Υπάρχει κάποια ιστορία από την συνύπαρξή σας που θυμάσαι έως και σήμερα;

«Αυτός και ο Ρέι ΜακΚάλουμ ήταν οι rookies της ομάδας εκείνη τη σεζόν και γεμίσαμε τα αμάξια τους με ποπ κορν. Αυτή ήταν μια στιγμή που θυμάμαι. Εγώ ήμουν από εκείνους που κρατούσαν... τσίλιες και οι πιο έμπειροι της ομάδας έκαναν τη δουλειά. Λατρεύω τον Μπεν όμως, είναι εξαιρετικός τύπος».