O Σβέτισλαβ Πέσιτς στο Sportal: Για το σέρβικο μπάσκετ, την EuroLeague, το Ντουμπάι και το άμεσο μέλλον (vid)

O Σβέτισλαβ Πέσιτς στο Sportal: Για το σέρβικο μπάσκετ, την EuroLeague, το Ντουμπάι και το άμεσο μέλλον (vid)

Sportal newsroom 13:27 - 01.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:01 - 01.01.2024

Το Sportal συνάντησε τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Σερβίας, Σβέτισλαβ Πέσιτς και μία τεράστια κουβέντα άνοιξε για την EuroLeague, το μέλλον της διοργάνωσης, τις προτάσεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον Ερυθρό Αστέρα, την Παρτιζαν και την Λίγκα της Αδριατικής.

Έχει κλείσει τα 74 και βαδίζει προς την συμπλήρωση του 75ου έτους του στον πλανήτη και στην ηλικία του δεν εκπροσωπεί το μέλλον του μπάσκετ, ούτε φέρνει πρωτοποριακές ιδέες. Αυτό το έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Πλέον, ως ομοσπονδιακός της εθνικής ομάδας της Σερβίας εστιάζει στις αρχές του, την φιλοσοφία του και την ποιότητα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπειρία και την διαχείριση του επέτρεψαν να βιώσει μία μεγάλη επιτυχία προσφάτως: Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, όταν οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του μέχρι την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. 

Τώρα, ως εποχικός τεχνικός -μιας και ασχολείται ενεργά μόνο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα- έχει τον χρόνο να παρατηρεί με ψύχραιμο βλέμμα και με γνώση όλα τα τεκταινόμενα στον χώρο του μπάσκετ. Και η συνάντησή του με την σέρβικη έκδοση του Sportal ήταν γεμάτη πληροφορίες και σκέψεις για το άθλημα που αγαπά όσο τίποτα άλλο! 

Και η ιστορία ξεκινά από την EuroLeague και την εκπροσώπηση των Σέρβων μέσα της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα…  

«Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Και οι δύο ομάδες έκαναν πολλές και σημαντικές μεταγραφές. Η Παρτίζαν κράτησε σημαντικούς παίκτες και… χτίζει πάνω σε αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Η δουλειά που έχει γίνει αρχίζει να φαίνεται. Ο Ερυθρός Αστέρας από την άλλη, άλλαξε μορφή. Πλέον, έχει και νέο προπονητή (τον Γιάννη Σφαιρόπουλο). Υπάρχει ταλέντο και αρκετοί νέοι παίκτες, αλλά θα πρέπει να συνδεθούν όλα τα κομμάτια γιατί δεν υπάρχει πολύ χρόνος και η σεζόν είναι σημαντική για την ομάδα. Έχει δύσκολο πρόγραμμα μπροστά της και δεν είναι εύκολο να κρατηθείς ψηλά στην βαθμολογία. Η EuroLeague είναι πολύ απαιτητική»

Και μιας και αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της EuroLeague ζητήθηκε και η συνολική εντύπωση που έχει από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…

«Εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν βλέπω άλλη ομάδα να έχει συνέπεια και σταθερότητα. Ο Ολυμπιακός άλλαξε σε σχέση με την περασμένη περίοδο, οι ομάδες της τουρκίας έχουν σκαμπανευάσματα, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ένα εντελώς νέο concept στα χέρια του και θα φανεί σύντομα που οδηγεί αυτό. Ωστόσο, θέλω να πω πως υπάρχουν καλοί παίκτες, καλοί προπονητές, καλοί οργανισμοί και αυτό δίνει μεγάλο κύρος στη διοργάνωση». 

Επειδή το κύρος έχει να κάνει και με τις διοικητικές επιλογές η κομβική ερώτηση στον Πέσιτς ήταν η εξής: «Την τελευταία σεζόν της Euroleague, ο Μάρσαλ Γκλίκμαν βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο, υπήρξαν αλλαγές. Λοιπόν, τώρα στην EuroLeague  ηγούνται άνθρωποι από χώρες μπάσκετ, Λιθουανία και Σερβία, o Παούλιους Μοτιεγιούκας και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα . Πώς κρίνεται το έργο τους;». Και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη…

«Η δουλειά μου είναι περισσότερο να αξιολογώ τους παίκτες, όχι να αξιολογώ τις διοικήσεις, αλλά είναι νέα πρόσωπα και ελπίζω να κίνητρο και να είναι πρόθυμοι για αλλαγές. Ορισμένες από αυτέ προήλθαν από την συνεργασία της EuroLeague με την FIBA ​​κάτι που είναι θετικό. Είναι βέβαιο πάντως, ότι το αγωνιστικό σύστημα σε επίπεδο εγχώριων πρωταθλημάτων θα αλλάξει, αλλά ποια θα είναι η κατεύθυνση κανείς ακόμα δεν μπορεί να το προβλέψει. Τώρα, προς ποια κατεύθυνση, αυτό είναι μια ερώτηση για τον Μποντιρόγκα, αλλά προσωπικά εγώ είμαι πάντα υπέρ του συστήματος που υπήρχε με το «Top 16», όταν υπήρχαν 24 ομάδες και υπήρχαν λιγότεροι αγώνες στη σεζόν. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ματς, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων και να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παίζεται το παιχνίδι όπως τώρα. Φυσικά, αυτή είναι η γνώμη μου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο μπάσκετ και στην Ευρώπη, τα εθνικά πρωταθλήματα πρέπει να παραμείνουν σημαντικά. Στα εθνικά πρωταθλήματα εμφανίζονται οι νέοι παίκτες και εδώ στη Σερβία το ταλέντο έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια. Τα εγχώρια πρωταθλήματα πρέπει να είναι ο φορέας και η βάση για ό,τι συμβαίνει σε διεθνείς διοργανώσεις. Πρέπει να έχουμε μια ισχυρή βάση, όπως στην Αμερική. Εκεί όπου η πυραμίδα χτίζεται από κολέγια μέσω του NCAA και κορυφώνεται στο ΝΒΑ».

Τα ορόσημα της EuroLeague για το έτος 2023 - Τα ρεκόρ που έγιναν και τα δεδομένα που άλλαξαν
EUROLEAGUE

13:10 - 31.12.2023

Τα ορόσημα της EuroLeague για το έτος 2023 - Τα ρεκόρ που έγιναν και τα δεδομένα που άλλαξαν

Το έτος 2023 δεν φάνηκε να είναι... σωτήριο. Είναι άγνωστο αν ο άνθρωπος λυτρώθηκε από την αμαρτία, αλλά είναι βέβαιο πως στα παρκέ της EuroLeague οι πρωταγωνιστές -άνθρωποι κι αυτοί- δημιούργησαν θαυμαστά έργα και επιδόσεις που καταγράφηκαν στα κιτάπια της ιστορίας.

Καλή η Ευρώπη, καλή και η Αμερική, αλλά η EuroLeague έχει ήδη αποκτήσει ένα έντονο βλέμμα προς τη Μέση Ανατολή και οργανώνει το παράρτημά της στο Ντουμπάι. Αυτό το «φαινόμενο» ο Πέσιτς το βλέπει με… καθαρή ματιά. 

«Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει. Θα πρέπει όμως, πρώτα να δούμε ποιες είναι οι δεδομένες θέσεις στη διοργάνωση πριν προκύψει κάτι με το Ντουμπάι. Η Μονακό για παράδειγμα, θέλει μόνιμο συμβόλαιο με την EuroLeague. Το ίδιο και η Παρτίζαν με τον Ερυθρό Αστέρα. Το ίδιο ονειρεύεται και η Άλμπα, αλλά και ομάδες που προς το παρόν είναι εκτός δράσης. Όπως η Παρί από την Γαλλία και η ομάδα του Λονδίνου από τη Μεγάλη Βρετανία. Η αγορά χρειάζεται απλώς να επεκταθεί, κατά τη γνώμη μου. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανεξάντλητη οικονομική υποστήριξη και αν στην Μέση Ανατολή είναι έτοιμοι να στηρίξουν οικονομικά την περαιτέρω ανάπτυξη της EuroLeague τότε μπορούν να δημιουργήσουν ένα μπάτζετ για να είναι ανταγωνιστικοί στο υψηλό επίπεδο. Γιατί όχι;»