Ο Τζάρεντ Βάντερμπιλτ στο Sportal: «Τιμή να παίζω μαζί με τον ΛεΜπρόν - Θα ήθελα να παίξω Ευρώπη στο μέλλον»

Ο Τζάρεντ Βάντερμπιλτ στο Sportal

Ο Τζάρεντ Βάντερμπιλτ στο Sportal: «Τιμή να παίζω μαζί με τον ΛεΜπρόν - Θα ήθελα να παίξω Ευρώπη στο μέλλον»

Χρήστος Τσάλτας 12:18 - 28.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:19 - 28.07.2023

Το κρυφό «όπλο» των Λος Άντζελες Λέικερς αποκλειστικά στο Sportal. Ο Τζάρεντ Βάντερμπιλτ μίλησε για την πορεία του στο ΝΒΑ, έθεσε ψηλά τον πήχη σε ατομικό επίπεδο, αποθέωσε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στην Ευρώπη μελλοντικά.

Αν υπάρχει ένας παίκτης που ξέρει τον δύσκολο δρόμο προς την καταξίωση, αυτός είναι ο Τζάρεντ Βάντερμπιλτ. Δεν επιλέχθηκε ψηλά στο NBA Draft (μόλις στο νο.41 της διαδικασίας το 2018), πέρασε αρκετό καιρό στην G-League, όμως από το 2021 έως και σήμερα όχι απλά βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά αποτελεί έναν από τους παίκτες με την μεγαλύτερη πρόοδο στη λίγκα.

Η ικανότητά του στην άμυνα, η συνέπειά του στον τομέα των ριμπάουντ, αλλά και η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ έχουν κάνει τον Vando μια πολύ αξιόπιστη λύση για κάθε ομάδα που κοιτάζει ψηλά. Έχοντας περάσει άλλωστε από τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο του να αποδεικνύει καθημερινά την αξία του, ο 24χρονος άσος από το Χιούστον είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε να μοιράσει συμβουλές σε νεαρούς αθλητές.

Αυτό κάνει άλλωστε από την Τετάρτη (26/07), όταν και ήρθε στη χώρα μας στο πλαίσιο του Trenchwork Sports camp που διοργανώνει ο προπονητής του στους Λος Άντζελες Λέικερς, Φιλ Χάντι. Ο Vando είναι ένας από τους «λαμπερούς» guests, που φροντίζει να μοιράζει τις γνώσεις του γύρω από το άθλημα.

Τζάρεντ Βάντερμπιλτ

«Είναι τρομερό! Πάντα μιλούσα και προσπαθούσα να πω πράγματα σε παιδιά για να εξελίξουν την ικανότητά τους», εξήγησε ο Βάντερμπιλτ στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, αναφορικά με την παρουσία του στο camp. Δεν έμεινε εκεί όμως, καθώς πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία να εξελίσσουν συνήθειες και να μαθαίνουν τα βασικά κομμάτια του μπάσκετ. Εγώ προσπαθώ να καθοδηγώ, αλλά και να μαθαίνω παράλληλα. Είναι εξαιρετικό».

Για αρκετούς νεαρούς η παρουσία του στα παρκέ του ΝΒΑ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Κάτι που πέρα από τιμή για τον ίδιο, αποτελεί και μεγάλη ευθύνη, όπως παραδέχεται. «Σημαίνει πολλά. Εγώ κατάφερα να φτιάξω το όνομά μου όχι μόνο στο ΝΒΑ, αλλά και γενικότερα. Προσπαθώ να κάνω πράγματα με το σωστό τρόπο. Προσπαθώ να είμαι σωστός επαγγελματίας εντός και εκτός παρκέ και να δίνω το 100% κάθε φορά. Θέλω να είμαι ένα καλό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές».

Στην Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά, με την παρουσία του στο camp να είναι η αφορμή για το ταξίδι του. Θα μπορούσε να προσεγγίσει το ταξίδι ως ένα ακόμα μέρος για τις διακοπές του αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο η παρουσία του στο ΣΕΦ μόνο ως τέτοια δεν είναι.

Η Ελλάδα ωστόσο για τον ίδιο είναι μια ακόμα ευχάριστη νότα στο καλοκαίρι του. «Είναι καλό διάλειμμα, είναι κάτι διαφορετικό. Ήρθα στην Ελλάδα, όπου προφανώς αναμένεται να έχω κάποιες καλές μέρες προπονήσεων και να απολαύσω το μέρος. Να εξερευνήσω την πόλη και να ταξιδέψω, βλέποντας πράγματα. Είναι μια καλή εκδρομή για μένα».

Τα τελευταία χρόνια έχει την ευκαιρία να ταξιδεύει στον κόσμο, να γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και ανθρώπους. Πριν φτάσει στη χώρα μας ο προορισμός του ήταν η Κίνα. μια χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Αυτή η ποικιλομορφία, αλλά και η εξερεύνηση διαφορετικών πολιτισμών κάνει τα πράγματα ξεχωριστά. «Είναι εξαιρετικό», ανέφερε για τη δυνατότητά του να μαθαίνει διαφορετικούς λαούς μέσα από τα ταξίδια του, προσθέτοντας ότι «το να μαθαίνεις διαφορετικές κουλτούρες, να δοκιμάζεις διαφορετικά φαγητά, να μαθαίνεις τις συνήθειες των ντόπιων και να διασκεδάζεις. Είναι ωραίο να βλέπεις το παιχνίδι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου από την Ασία, ως την Ευρώπη και από την Αυστραλία ως τις ΗΠΑ. Είναι κάτι που ήθελα πολύ να δω».

Η κουβέντα στη συνέχεια στράφηκε στην ομάδα του, τους Λος Άντζελες Λέικερς. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης. Ενόψει της νέας σεζόν, ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. «Προφανώς το πρωτάθλημα είναι η φιλοδοξία μας», είπε χωρίς περοστροφές, για να προσθέσει «Είχαμε καλή ευκαιρία πέρυσι. Φέτος θα είμαι από την αρχή στην προετοιμασία, κάναμε κάποιες καλές προσθήκες. Όλοι είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε έναν στόχο».

Το φετινό καλοκαίρι ήταν έντονο στην Καλιφόρνια, με τις κινήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Οι δύο βασικότερες όλων ήταν η παραμονή των Ρούι Χατσιμούρα και Όστιν Ριβς στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, με την απόκτηση του Γκέιμπ Βίνσεντ οι Λέικερς δείχνουν πιο δυνατοί και αναβαθμισμένοι.

«Στα χαρτιά σίγουρα είμαστε καλύτεροι. Έχουμε κάποιες εξαιρετικές προσθήκες σε κάποιες κρίσιμες θέσεις φέραμε πίσω παίκτες που είχαμε και πέρυσι. Θα είμαστε όλοι μαζί στην προετοιμασία και μια γεμάτη σεζόν και αυτό θα είναι σπουδαίο», εξήγησε ο Βάντερμπιλτ επί του θέματος.

Φυσικά, στην Καλιφόρνια δεσπόζει η φιγούρα του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών συνεχίζει να ηγείται εντός και εκτός παρκέ, μπαίνοντας στην πέμπτη σεζόν του με την purple and gold φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Για έναν παίκτη σαν τον Βάντερμπιλτ η συνύπαρξη με τον King έχει ιδιαίτερη σημασία. «Είναι τιμή να παίζεις μαζί με τον ΛεΜπρόν. Είναι ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε το παιχνίδι ποτέ. Το να είσαι σε θέση να παίζεις δίπλα του είναι σίγουρα σπουδαίο. Το να τον βλέπεις καθημερινά να δουλεύει και να προπονείται είναι τρομερό».

Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο του ΝΒΑ. Όχι από τύχη, αλλά χάρη στη σκληρή δουλειά και την πίστη στον εαυτό του. Δύο στοιχεία που καθοδηγούν το παιχνίδι του ως και σήμερα. Έτσι, ενόψει της νέας σεζόν φροντίζει να θέτει τον πήχη πολύ ψηλά.

Αν υπάρχει, άλλωστε, κάποιος που γνωρίζει τα όριά του, αυτός είναι -χωρίς αμφιβολία- ο ίδιος. «Πάντα έχω υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μου. Είτε είμαι μέλος της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας, είτε αμυντικός της σεζόν. Πάντα έχω υψηλές προσδοκίες για μένα, που προσπαθώ να ανταποκριθώ σε αυτές».

Για το τέλος δεν άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν θα ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Η μεταγραφή του Κέμπα Ουόκερ στη Μονακό αποτέλεσε την αφορμή, με τον απόφοιτο του Κεντάκι να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. «Φυσικά και το σκέφτομαι», παραδέχτηκε, όμως δεν έμεινε εκεί.

«Είμαι στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες και έχει τρομερά μέρη. Το Μονακό είναι τρομερό μέρος. Προφανώς θέλω να μεγιστοποιήσω την καριέρα μου στο ΝΒΑ και να βρεθώ εκεί όσο περισσότερα χρόνια μπορώ. Αλλά προς το τέλος της καριέρας μου αν μου παρουσιαστεί μια ευκαιρία ποιος ξέρει. Λατρεύω το μπάσκετ, ανεξάρτητα το πού παίζεται. Οπότε, αν μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο, ποιος ξέρει», ήταν τα λόγια του.