Ανάλυση: Αυτά είναι όλα τα συμβόλαια του Ολυμπιακού - Τι ισχύει με του Μπαρτζώκα
i

© EuroLeague Basketball

Ανάλυση: Αυτά είναι όλα τα συμβόλαια του Ολυμπιακού - Τι ισχύει με του Μπαρτζώκα

Γιώργος Γαβριλάκης 13:56 - 22.02.2024 / Ανανεώθηκε: 14:03 - 22.02.2024

Ο Ολυμπιακός μετά την επέκταση συνεργασίας με τον Άλεκ Πίτερς, το καλοκαίρι του 2024 (ίσως και νωρίτερα) θα έχει να διαπραγματεί μόνο με δύο παίκτες του, ενώ τότε θα ενεργοποιηθεί και η option του Γιώργου Μπαρτζώκα!

Το διάλειμμα της EuroLeague προσέφερε κάποια... ψήγματα ελεύθερου χρόνου. Και αυτά, η διοίκηση του Ολυμπιακου, τα χρησιμοποίησε και τα αξιοποίησε ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση της για ένα από τα ζητήματα που -έτσι κι αλλιώς- σύντομα θα προέκυπταν.

Διότι, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποφασίσει προ πολλού να συνεχίσουν την συνεργασία τους με τον Άλεκ Πίτερς, απλώς η τελική συμφωνία προέκυψε μήνες πριν ολοκληρωθεί το αρχικό συμβόλαιο του Αμερικανού με την ομάδα του Πειραιά και μερικές μέρες πριν επανεκκινήσει η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την 27η αγωνιστική.

Πλέον, ο Πίτερς, ο οποίος θα έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι που μας έρχεται, τώρα θα μείνει (αν μείνει) το καλοκαίρι του 2026. Πράγμα που σημαίνει ότι ο θέρος του 2024, μπορεί να φέρει καύσωνες, αλλά δεν θα φέρει έντονες, χρονοβόρες, ούτε επίπονες διαπραγματεύσεις με παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν να τους διατηρήσουν σε αυτήν.

Οι μόνοι δύο που σύντομα θα εκπνεύσει η συμφωνία τους, είναι ο Αϊζέια Κάνααν, ο οποίος -με τον τρόπο του- έχει δείξει πως σκέφτεται μόνο τον Ολυμπιακό και ο Μιχάλης Λούντζης, το μέλλον του οποίου είναι... ανοικτό και οι πιθανότητες να παραμείνει, είναι ίσες με αυτές της αποχώρησής του (προς το παρόν).

Αυτά είναι τα μόνα δύο μέτωπα που θα ανοίξουν, καθώς κανείς και ούτε για αστείο δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο ο Γιώργος Μπαρτζώκας να μην βρίσκεται στην αγωνιστική διαχείριση για «Χ» χρόνια ακόμα. Το «Χ» στις εξισώσεις αποτελεί άγνωστο αριθμό, αλλά το μόνο γνωστό στην περίπτωση του 58χρονου Έλληνα τεχνικού είναι πως θα συνεχίσει στην ομάδα όσο αυτός θέλει. Και ο ίδιος επιθυμεί διακαώς μία... ατέρμονη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Και η διοίκηση είναι πολύ χαρούμενη γι' αυτό.

Ο κόουτς της ομάδας πάντως, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025 και ο όρος που υπάρχει για opt out το καλοκαίρι του 2024, έχει μόνο νόημα για τον συμβολαιογράφο και την γραφειοκρατία, αλλά καμία πιθανή περίπτωση να χρησιμοποιηθεί. Το πιο πιθανό είναι ο Μπαρτζώκας να υπογράψει επέκταση (αργά ή γρήγορα ή πολύ πιο γρήγορα) και όχι να υπάρξει δεύτερη σκέψη γι' αυτόν και το έργο του.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας ακόμα... αστερίσκος και αυτός έχει νόημα. Πρόκειται για την περίπτωση του Λουκ Σίκμα, για τον οποίο (σε αντίθεση με του προπονητή) η διοίκηση ίσως χρησιμοποιήσει την option που έχει στα χέρια της για το καλοκαίρι του 2024 και να ολοκληρωθεί τότε η πορεία του στην ομάδα του Πειραιά και όχι το καλοκαίρι του 2025, όταν και ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη μεταξύ τους συμφωνία. Αγωνιστικά ο 34χρονος σέντερ δεν φαίνεται πως ανήκει στο μέλλον του οργανισμού, αλλά ανήκει στο παρόν αυτού και έτσι θα πορευτούν οι δύο πλευρές τους επόμενους μήνες. Μέχρι που θα πιάσουν οι... ζέστες και θα παρθούν αποφάσεις για τον Σίκμα.

Από τους υπόλοιπους αθλητές, υπάρχει το μεγαλύτερο γκρουπ το οποίο δεσμεύεται μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ενώ μία χρονιά νωρίτερα ολοκληρώνονται οι συμφωνίες με τους Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά και η πρόσφατη του Μόουζες Ράιτ. Μαζί και αυτές των Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και Σακίλ ΜακΚίσικ.

Λήξη συμβολαίων το καλοκαίρι του 2024

Παίκτης

Ηλικία

Στατιστικά (EuroLeague)

Αϊζέια Κάνααν

33

12,7 πόντοι, 1,3 ασίστ

Μιχάλης Λούντζης

26

1,6 πόντοι, 0,5 ασίστ

Λήξη συμβολαίων το καλοκαίρι του 2025

Παίκτης

Ηλικία

Στατιστικά (EuroLeague)

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος

30

8,9 πόντοι, 2,3 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ

Νίκολα Μιλουτίνοφ

30

8,7 πόντοι, 5,8 ριμπάουντ

Μουστάφα Φαλ

32

7,6 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ

Μόουζες Ράιτ

26

9 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ

Σακίλ ΜακΚίσικ

34

4,8 πόντοι, 1 ριμπάουντ

Λουκ Σίκμα (*)

35

2,6 πόντοι, 2,9 ριμπάουντ, 0,7 ασίστ

(*) το καλοκαίρι του 2024 ο Ολυμπιακός έχει option επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο

Λήξη συμβολαίων το καλοκαίρι του 2026

Παίκτης

Ηλικία

Στατιστικά (EuroLeague)

Κώστας Παπανικολάου

34

6,5 πόντοι, 3,4 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

31

5,7 πόντοι, 1,7 ασίστ

Ναζ Μήτρου-Λονγκ

31

2,2 πόντοι, 2 ασίστ

Ίγκνας Μπραζντέικις

25

4 πόντοι, 2 ριμπάουντ

Άλεκ Πίτερς

29

14,3 πόντοι, 5,2 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ

Φιλίπ Πετρούσεφ

24

5,5 πόντοι, 3,2 ριμπάουντ

Πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα: «Ο Πετρούσεφ πήγε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν δικό μας λάθος»
EUROLEAGUE

10:02 - 22.02.2024

Πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα: «Ο Πετρούσεφ πήγε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν δικό μας λάθος»

Ο πρόεδρος, Νεμπόισα Τσόβιτς, αφού αποκάλυψε τους καλοκαιρινούς στόχους του Ερυθρού Αστέρα (Νίκολα Κάλινιτς και Στέφαν Γιόβιτς) εξήγησε πως η ομάδα του «δεν έκανε κανένα λάθος στην περίπτωση του Πετρούσεφ», ο οποίος κατέληξε στον Ολυμπιακό αν και «θα του δίναμε τα ίδια χρήματα».

Λήξη συμβολαίων το καλοκαίρι του 2027

Παίκτης

Ηλικία

Στατιστικά (EuroLeague)

Τόμας Ουόκαπ

32

8,8 πόντοι, 3,2 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ

Γιώργος Τανούλης

22

-