Οι ηρωισμοί του Χόλις-Τζέφερσον δεν ήταν αρκετοί και η Νέα Ζηλανδία νίκησε την Ιορδανία στην παράταση
i

© Fiba

Οι ηρωισμοί του Χόλις-Τζέφερσον δεν ήταν αρκετοί και η Νέα Ζηλανδία νίκησε την Ιορδανία στην παράταση

Γιώργος Γαβριλάκης 14:07 - 28.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:59 - 28.08.2023

Η Νέα Ζηλανδία βρήκε ένα σοβαρό εμπόδιο απέναντι στην Ιορδανία. Ο Ροντάι Χόλις Τζέφερσον τους έβαλε δύσκολα, αλλά στο έξτρα πεντάλεπτο (κανονική διάρκεια 81-81) βρήκαν τη λύση, νίκησαν με 95-87 και θα παίξουν όλο τους το «είναι» την Τετάρτη (30/8) κόντρα στην Εθνική μας ομάδα.

Η Νέα Ζηλανδία πριν από το τζάμπολ ήθελε ένα πράγμα: Αφού έχασε από τις ΗΠΑ -όπως αναμενόταν- στην πρεμιέρα, ήθελε τη νίκη επί της Ιορδανίας για να διεκδικήσει την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο παιχνίδι απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Και τα κατάφερε επικρατώντας στην παράταση με 94-87 (κανονική διάρκεια 81-81) και ξεπερνώντας τελικά τα γιγαντιαία προβλήματα που τους έθεσε ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον, ο οποίος παραλίγο να τους νικήσει μόνος του! 

Ο Αμερικανός νατουραλιζέ και πρώην NBAer έκανε μία ακόμα απίστευτη εμφάνιση, μετά τους 24 πόντους και τα 9 ριμπάουντ απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά έβαλε 39 πόντους και με εύστοχο τρίποντο και φάουλ ισοφάρισε στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Οι φίλαθλοι στην Mall of Asia Arena της Μανίλας, που τον αγαπάνε ιδιαίτερα από τον καιρό που έπαιζε στο πρωτάθλημα των Φιλιππίνων, τον αποθέωναν και φώναζαν «Κobe! Kobe!» συγκρίνοντάς τον, όπως συνηθίζεται, με τον ήρωα του, τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ.  

Τελικά η ομάδα από τη χώρα της Ωκεανίας μπόρεσε να επιβιώσει, παρά την μεγάλη προσπάθεια των Ιορδανών, αλλά για να τα καταφέρει χρειάστηκε να παλέψει σκληρά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και των 45 αγωνιστικών λεπτών. Τα τρίποντα πάντως, τους έδωσαν τη δυνατότητα να πάρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. 

Στο σύνολό τους αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό ποσοστό (13/25, δηλαδή 52%) και ήταν ο βασικός -ίσως και ο μόνος λόγος- που μπόρεσαν να νικήσουν και πλέον εστιάζουν στο ματς της Τετάρτης (30/8) κόντρα στην Ελλάδα. Ο Ιζάια ΛεΆφα ήταν πρώτος σκόρερ με 23 πόντους και 4/8 τρίποντα, ενώ ο Φιν Ντιλέινι είχε 3/6 και 14 πόντους, με τον Σι Ίλι να προσθέτει άλλους 15 πόντους και 10 ασίστ. 

Η εξέλιξη του αγώνα

Όταν η Νέα Ζηλανδία λοιπόν, άρχισε να ευστοχεί με μεγάλη συχνότητα στα μακρινά σουτ, τότε κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, ο Φιν Ντιλέινι πήρε πρωτοβουλίες και άρχισε τα... τρίποντα. Έβαλε τρία μαζεμένα στο 15-10 και από εκεί και πέρα οι Ωκεανοί άρχισαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. 

Μόνο ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον, όπως αναμενόταν, τους δημιουργούσε προβλήματα. Όπως δημιούργησε και στην Εθνική μας, όταν και σημείωσε 24 πόντους (ενώ είχε και 9 ριμπάουντ). Ο Αμερικανός νατουραλιζέ της Ιορδανίας μέχρι το ημίχρονο είχε προλάβει να βάλει 17 πόντους και να δημιουργήσει αρκετές φάσεις τύπου... Κόμπι Μπράιαντ, κάτι για το οποίο φημίζεται! 

Μόνος του όμως, δεν μπορούσε να αντισταθεί. Κυρίως γιατί στα πρώτα 20 λεπτά η Νέα Ζηλανδία είχε καταφέρει να ευστοχήσει σε 9 τρίποντα, έπειτα από συνολικά 15 προσπάθειες. Γεγονός που τοποθέτησε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, ώσπου το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 46-37. 

Με την επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ για το δεύτερο μέρος του αγώνα η Νέα Ζηλανδία έδειξε τον ίδιο... ζήλο για να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τη νίκη, αλλά ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον με βοήθειες από τον Αχμάντ Αλ-Ντουαϊρι πρόβαλαν αντιστάσεις. 

Η διαφορά έφθασε στιγμιαία και πάλι τους 10 πόντους (62-52 στο 27'45'') τα τρίποντα των τυπικά γηπεδούχων δεν έμπαιναν με τον... εκκωφαντικό ρυθμό των δύο πρώτων περιόδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν άστοχοι. Το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 65-57 και η Νέα Ζηλανδία μέχρι εκείνο το σημείο κατέγραψε 11/21 προσπάθειες έξω από τη γραμμή που χωρίζει τους δύο με τους τρεις πόντους.  

Στα τελευταία 10 λεπτά κι ενώ οι «Μαορί» έδειχναν να μην έχουν τον απόλυτο έλεγχο, αλλά να είναι ικανοί να διατηρήσουν το προβάδισμα, ήρθε ένα ξέσπασμα των αντιπάλων τους που τους ζόρισε σε βαθμό που ένοιωσαν μεγάλη απειλή. Η Ιορδανία πλησίασε στον πόντο. Μείωσε σε 75-74 πέντε λεπτά πριν το τέλος του ματς, αλλά απέτυχε να πάρει προβάδισμα. 

Θα μπορούσε να το κάνει όταν ο Ροντάι Χόλις-Τζέφερσον είχε στη διάθεσή του δύο ελεύθερες βολές, αλλά αστόχησε και στις δύο. Ο Γιανίκ Ουέτζελ στη συνέχεια έδωσε στη Νέα Ζηλανδία μία λύση (79-76) και φάνηκε να «κλειδώνει» τη νίκη για την ομάδα του, αλλά υπολόγιζαν χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι επιφύλασσε για το τέλος ο Χόλις-Τζέφερσον. 

Πρώτα πήρε φάουλ στο τρίποντο, ευστόχησε σε 3 βολές και μείωσε στο καλάθι (83-81), ακολούθως οι Νεοζηλανδοί σκόραραν (15'' πριν το τέλος) αλλά το 85-81 δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει εκείνη τη στιγμή τη νίκη. Ο Χόλις-Τζέφερσον έκανε ό,τι θα έκανε και το ίνδαλμά του. Ο Κόμπι Μπράιαντ. Επιτέθηκε ταχύτατα και με εύστοχο τρίποντο και φάουλ ισοφάρισε σε 85-85 και έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο! 

Στην παράταση όμως, η Νέα Ζηλανδία δεν άφησε κανένα περιθώριο. Το έκανε στα 40 λεπτά, αλλά στα τελευταία 5 ήταν σοβαρή και μετρημένη. Νίκησε 95-87 και πλέον ετοιμάζεται για τον... τελικό της τρίτης αγωνιστικής του Group C κόντρα στην Ελλάδα. 

Τι σημαίνει για την Εθνική η νίκη της Νέας Ζηλανδίας επί της Ιορδανίας
FIBA WORLD CUP

14:09 - 28.08.2023

Τι σημαίνει για την Εθνική η νίκη της Νέας Ζηλανδίας επί της Ιορδανίας

Η Νέα Ζηλανδία επικράτησε της Ιορδανίας, για την δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ένα αποτέλεσμα που επηρεάζει άμεσα της Εθνική. Διαβάστε το πώς και το γιατί.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 46-37, 65-57, 85-85, έξτρα πεντάλεπτο: 95-87 

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Ντιλέινι 14 (3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Φοτού 11 (5/8 δίποντα), ΛεΆφα 23 (3/6 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 5/6 βολές, 5/5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ενγκατάι 9 (3/4 τρίποντα), Τε Ράνγκι 7 (2), Μπριτ, Μπράουν, Κάμερον 3 (1), Χάρις, Ίλι 15 (5/10 δίποντα, 5/5 βολές, 10 ασίστ, 5 κλεψίματα), Σμιθ-Μίλνερ, Γουέτζελ 13 (6/9 δίποντα, 6 ριμπάουντ).
ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Μπιζάι 3 (1), Ντουβερίογλου 19 (9/12 δίποντα, 9 ριμπάουντ), Χαμαρσέχ, Χόλις-Τζέφερσον 39 (11/20 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 14/18 βολές, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα), Ιμπραχίμ 22 (3/8 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 7/9 βολές, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Ζ. Αμπάς, Χ. Αμπάς, Αμπού Χαβάς 4, Αλναϊντάβι, Χουσεϊν, Κάναν


Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.