Μήτογλου και Λεσόρ σαρώνουν σε παρκέ και στατιστική - Το κορυφαίο δίδυμο ψηλών στην EuroLeague

Μήτογλου και Λεσόρ σαρώνουν σε παρκέ και στατιστική - Το κορυφαίο δίδυμο ψηλών στην EuroLeague

Ηλίας Λαλιώτης 13:41 - 29.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:10 - 29.11.2023

Οι αριθμοί στο μπάσκετ σπάνια λένε ψέματα και ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει στη διάθεσή του το πιο αποδοτικό -με διαφορά- δίδυμο ψηλών (σέντερ και πάουερ φόργουορντ) σε ολόκληρη την EuroLeague.

Μετά και τον νέο θρίαμβο της ασταμάτητης -μέχρι τώρα- Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στον εξ αναβολής αγώνα του Βελιγραδίου, ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη δεκάδα αγώνων στην EuroLeague. Με τον Παναθηναϊκό AKTOR να βρίσκεται στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με Μονακό και Ολυμπιακό λόγω καλύτερης διαφοράς πόντων.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ανέβηκε τον τελευταίο μήνα στην κατάταξη, μετρώντας τέσσερις νίκες (με Άλμπα στο Βερολίνο και Ζαλγκίρις, Βίρτους, Βαλένθια στο ΟΑΚΑ), παίζοντας όλο και καλύτερο μπάσκετ και αποκτώντας σημαντικές σταθερές στο παιχνίδι της.

Μία από αυτές είναι η αξιοποίηση των ψηλών που διαθέτει ο Παναθηναϊκός AKTOR. Τα ποιοτικά γκαρντ που ήρθαν το καλοκαίρι και κυρίως ο Κώστας Σλούκας, ξέρουν πώς να εκμεταλλευτούν την υπεροχή των δυναμικών Ματίας Λεσόρ και Ντίνου Μήτογλου κοντά στο καλάθι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τη στιγμή που μπήκε στο rotation ο Έλληνας ψηλός ήρθε και η κατακόρυφη αγωνιστική άνοδος. Τη στιγμή που ο Γάλλος σέντερ συνεχίζει την τρομερή του πορεία από πέρυσι και είναι μέχρι τώρα ο κορυφαίος στη θέση του στην EuroLeague.

Ακόμα καλύτερος στους αριθμούς αξιολόγησης είναι ο Μήτογλου, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός AKTOR να έχει ουσιαστικά το κορυφαίο βασικό δίδυμο ψηλών (πάουερ φόργουορντ και σέντερ) που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση. Και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό.

Οι δυο τους βρίσκονται στο Top 10 της στατιστικής αξιολόγησης (PIR) μετά από 10 αγωνιστικές (μόνο η Μπασκόνια έχει επίσης δύο παίκτες τόσο ψηλά, με τους φόργουορντ Μονέκε και Σεντεκέρσκις). Ο Ντίνος Μήτογλου είναι 4ος με 20.1 πόντους αξιολόγησης, πίσω από Σενγκέλια, Μονέκε και Μίροτιτς, ενώ ο Ματίας Λεσόρ είναι 6ος με 19.3 πόντους αξιολόγησης (τους χωρίζει ο Μάικ Τζέιμς της Μονακό).

Ο Γάλλος μετράει συνολικά 13.7 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ, 0.9 κλεψίματα, 0.7 μπλοκ, ενώ είναι πρώτος σε επιθετικά ριμπάουντ με 2.8, αλλά και σε κερδισμένα φάουλ με 7.2 ανά ματς. Στοιχείο που έχει ως αποτέλεσμα να έχει τις περισσότερες εκτελεσμένες (6.4), αλλά και τις περισσότερες εύστοχες βολές (4.3) ανά παιχνίδι.

Ο Μήτογλου από την πλευρά του μετράει συνολικά 17.3 πόντους (τρίτος σκόρερ πίσω από Μίροτιτς και Τζέιμς), 6.1 ριμπαόυντ, 0.9 ασίστ, 1.1 κλεψίματα, 1.4 λάθη και 0.7 μπλοκ ανά παιχνίδι. Είναι δεύτερος σε αμυντικά ριμπάουντ σε όλη την EuroLeague με 5 μ.ό., ενώ έχει 50% στο τρίποντο και 68.6% στο δίποντο.

Δεύτερο πιο αποδοτικό δίδυμο πάουερ φόργουορντ και σέντερ στην Ευρωλίγκα ειναι αυτό των Άλεκ Πίτερς και Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον Αμερικανό να έχει 19 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης μετά από 10 αγωνιστικές και τον Σέρβο σέντερ να έχει πέσει στους 15.6 μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του.

Δείτε το Top10 στον πίνακα αξιολόγησης μετά από 10 αγωνιστικές:

Δείτε ΕΔΩ συνοπτικά τα στατιστικά της EuroLeague