O Ρούμπιο επέστρεψε στην Euroleague μετά από 4.719 μέρες - Την προηγούμενη φορά που έπαιξε αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό (vids)

O Ρούμπιο επέστρεψε στην Euroleague μετά από 4.719 μέρες - Την προηγούμενη φορά που έπαιξε αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:52 - 02.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:59 - 02.03.2024

Στο Palau Blaugrana, το βράδυ της Παρασκευής (1/3) ο Ρίκι Ρούμπιο επανεμφανίστηκε στην EuroLeague. Την προηγούμενη φορά που φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, το ημερολόγιο ήταν γυρισμένο στη σελίδα «31 Μαρτίου 2011» και τότε είχε αποκλειστεί στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, που στο τέλος της σεζόν σήκωσε το τρόπαιο!

Η συγκίνηση στη Βαρκελώνη ήταν μεγάλη. Και για τον ίδιο τον Ρίκι Ρούμπιο, που επέστρεψε και επανεμφανίστηκε στο επίπεδο της EuroLeague μετά από μια ντουζίνα χρόνια και για ολόκληρη την Μπαρτσελόνα που τον είδε να χαμογελά και πάλι, φορώντας τα ιστορικά μπορντοροδοκοκκινα (και κυανά) χρώματα της ομάδας.

Στα 33 του χρόνια κι ενώ είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες εσωτερικής πάλης, που είχαν «γεννήσει» ακόμα και τη σκέψη να σταματήσει πρόωρα το μπάσκετ -για λόγους ψυχικής υγείας που ο ίδιος αποκάλυψε και ανέλυσε όποτε του ζητήθηκε- ο Ρούμπιο είναι και πάλι... εδώ!

Στο τέλος της σεζόν 2009-10, είχε πανηγύρισε την κατάκτηση της EuroLeague με την Μπαρτσελόνα. Και αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι Καταλανοί βρέθηκαν στην κορυφή της διοργάνωση. Για να τα καταφέρουν, είχαν νικήσει στον τελικό τον Ολυμπιακό κυρίως με τα τρίποντα του νυν τζένεραλ μάνατζερ τους: Του Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Ο Ρούμπιο πάντως, έμεινε άλλη μία αγωνιστική στην Ευρώπη (πριν αποχωρήσει για το ΝΒΑ το καλοκαίρι του 2011) και τώρα που επέστεψε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πέραν από την δική του χαρά και τον ενθουσιασμό σε όλη την Βαρκελώνη, ήρθε η ώρα για μία χρονική σύγκριση!

Το βράδυ της Παρασκευής (1/3), στο Palau Blaugrana κόντρα στην Μονακό για την 27η αγωνιστική της EuroLeague οι φίλαθλοι τον αποθέωσαν από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο παρκέ. Από την προθέρμανση κιόλας. Όταν ο κόουτς και πρώην συμπαίκτης του από την προηγούμενη θητεία του στην ομάδα, Ρότζερ Γκριμάου, τον σήκωσε από τον πάγκο και τον ενεργοποίησε, τότε επικράτησε πανικός (με την καλή έννοια).

Ο Ρούμπιο αγωνίστηκε για 11'14'', είχε 5 πόντους, 2 ριμπάουντ και μία ασίστ, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα, ώστε να αποφύγει την ήττα από τη Μονακό. Διαθέτει όμως, το ταλέντο και την εμπειρία ώστε να βελτιώσει στο άμεσο μέλλον την ποιότητα της Μπαρτσελόνα.

Μόνο που αφού βρέθηκε στο επίκεντρο η επανεμφάνισή του στην EuroLeague, ιστορικό ενδιαφέρον έχει και το προηγούμενο ματς του στη διοργάνωση. Καθώς η χρονική απόσταση που χωρίζει τις δύο στιγμές, προσεγγίζει τα έτη φωτός.

Στις 31 Μαρτίου του 2011, ο Ρούκι Ρούμπιο ήταν γεμάτος κολλαγόνο στο πρόσωπο, χωρίς το παραμικρό ίχνος ρυτίδας και γκρίζου μαλλιού.

Ήταν 20 ετών και βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στο Game 4 της σειράς των προημιτελικών της EuroLeague. Τότε που αποκλείστηκε στο ΟΑΚΑ μαζί με τους συμπαίκτες του, καθώς οι «πράσινοι» με κορυφαίους τους Νικ Καλάθη, Δημήτρη Διαμαντίδη και Αντώνη Φώτση, είχαν νικήσει (78-67) και είχαν πάρει την τρίτη τους νίκη και την πρόκριση στο Final Four, που έγινε στην Βαρκελώνη, χωρίς την παρουσία της Μπαρτσελόνα, αλλά με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το τρόπαιο (στον τελικό με την Μακάμπι Τελ Αβίβ).

O Νικ Καλάθης λίγο πριν την κορυφή - Χρειάζεται άλλο ένα κλέψιμο για να περάσει τον Διαμαντίδη!
EUROLEAGUE

10:27 - 02.03.2024

O Νικ Καλάθης λίγο πριν την κορυφή - Χρειάζεται άλλο ένα κλέψιμο για να περάσει τον Διαμαντίδη!

Δεν αποκλείεται στην 28η αγωνιστική της EuroLeague, την ίδια μέρα που ο Μάικ Τζέιμς θα περάσει τον Βασίλη Σπανούλη και θα γίνει η πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, o Νικ Καλάθης να ρίξει από την κορυφή τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Και να γίνει αυτός ο παίκτης με τα περισσότερα κλεψίματα στη διοργάνωση.

Επειδή όμως, το πόνημα έχει να κάνει με τον Ρούμπιο και την τελευταία του εμφάνιση στην διοργάνωση πριν την επιστροφή του σε αυτήν, το αποτέλεσμα του αγώνα που έπαιξε ήταν το ίδιο (όχι με την ίδια βαρύτητα), όπως ίδια ήταν και η αύρα του στο παρκέ. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν 4.719 μέρες ή αλλιώς 155 μήνες: Δώδεκα χρόνια παρά έναν μήνα, δηλαδή.