O Βούκτσεβιτς μπορεί να παίξει σε... έξι εθνικές: Η Ελλάδα είναι μία από αυτές - Ανάλογη και η περίπτωση του Στογιάκοβιτς τζούνιορ! (vids)

O Βούκτσεβιτς μπορεί να παίξει σε... έξι εθνικές: Η Ελλάδα είναι μία από αυτές - Ανάλογη και η περίπτωση του Στογιάκοβιτς τζούνιορ! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:49 - 03.04.2024 / Ανανεώθηκε: 15:06 - 03.04.2024

Ο... μαρτυριάρης Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε πως ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, την βραδιά που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον του είπε πως «είναι Έλληνας» και πως «θέλει να παίξει στην Εθνική». Το «θέλω» του συνδυάζεται και με το «μπορεί»! Μόνο που υπάρχουν κι άλλες χώρας που τον... διεκδικούν: Η Σερβία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Βοσνία, ακόμα και η Ισπανία!

Όταν ήταν στην Ισπανία, επέλεξε να επιστρέψει στη Σερβία για να παίξει με την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κι όσο ήταν στο Βελιγράδι σκεφτόταν μόνο το ΝΒΑ. Μάλιστα, με την πρώτη ευκαιρία κι αφού οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς τον είχαν ήδη επιλέξει στο Draft, ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς εγκατέλειψε την προσπάθειά του με την ομάδα της Euroleague και εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Αγωνίζεται πλέον στον «μαγικό πλανήτη».

Μάλιστα, ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ, που πριν από λίγες μέρες έκλεισε τα 21 του χρόνια (στις 11 Μαρτίου), ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές τα ξημερώματα της Τετάρτης (3/4). Οι Μάγοι νίκησαν στην Ουάσινγκτον τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο Βούκτσεβιτς έκανε το καλύτερο παιχνίδι του: Έβαλε 14 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ, μοίρασε και 3 ασίστ.

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης o Greek Freak τον συνάντησε και στους διαδρόμους του γηπέδου και αποκάλυψε πως του είπε ότι «είναι Έλληνας» και ότι «θέλει να παίξει με την εθνική ομάδα». Ο Αντετοκούνμπο το... άφησε εκεί. Ο σπόρος τοποθετήθηκε και το άμεσο μέλλον θα δείξει αν τελικά προκύψει αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάστηκε ως «θέλω» του Τρίσταν Βούκτσεβιτς.

Στην πραγματικότητα ο νεαρός εκκολαπτόμενος σταρ του ΝΒΑ, που ουσιαστικά είναι περισσότερο Βόσνιος παρά Σέρβος (έτσι όπως έχουν καταλήξει τα σύνορα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας), καθώς ο πατέρας του και πρώην αστέρι του Ολυμπιακού και συνολικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ντούσαν Βούκτσεβιτς, έχει γεννηθεί στο Σεράγεβο.

Όπως και να έχει πάντως, θα μπορούσε να επιλέξει μία από τις δύο εθνικές ομάδες για να εκπροσωπήσει, αλλά αυτός φαίνεται να σκέφτεται περισσότερο την... τρίτη. Δηλαδή, την Ελλάδα. Δεν γεννήθηκε εδώ. Αυτό συνέβη το 2003 στη Σιένα της Ιταλίας. Άρα και οι «Ατζούρι» μπορούν να τον διεκδικήσουν. Το ίδιο και η Σουηδία, μιας και η μητέρα του, μοντέλο στα νιάτα της, είναι από εκείνα τα μέρη.

Άρα. ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς ναι μεν σκέφτεται τη «γαλανόλευκη», αλλά αυτή δεν είναι η μόνη του επιλογή. Υπάρχει η Σερβία, η Βοσνία, η Ιταλία και η Σουηδία μέσα στις επιλογές του. Πέντε στο σύνολο, αλλά υπάρχει και μία έκτη: Η Ισπανία.

Αν οι Ίβηρες ήθελαν να τον κάνουν ακόμα και τώρα δικό τους, θα μπορούσαν κάλλιστα αν ήταν σύμφωνος και ο ίδιος. Μόνο που στην περίπτωσή τους θα... θυσίαζαν για την αφεντιά του την θέση του «νατουραλιζέ» τους. Κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί «κανονικά» μιας και έχει τις υπηκοότητες.

Από το 2019 μέχρι το 2022, ο Βούκτσεβιτς, αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μαδρίτης (κυρίως στην δεύτερη ομάδα) και πληροί τις προδιαγραφές για να πάρει διαβατήριο και το δικαίωμα να αγωνιστεί με την «Φούρια Ρόχας», αλλά ας μην... ξεχνιόμαστε. Εχει ήδη επιλέξει στο μυαλό του την Ελλάδα και άμεσα θα κληθεί να πάρει οριστική απόφαση με σφραγίδες και υπογραφές.

Παρόμοια, αν όχι... όμοια, είναι και η συνθήκη και ενός νεότερου και υπερταλαντούχου Σέρβου. Επίσης, γιο πρώην αθλητή και μάλιστα πρωταγωνιστή του NBA, Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Ο Αντρέι είναι 19 ετών (τον Αύγουστο θα γίνει 20) και αγωνίζεται με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η μητέρα του Αλέκα Καμιλά, είναι Ελληνίδα, πρώην μοντέλο όπως του Βούκτσεβιτς και είναι ο γκαρντ/φόργουορντ με ύψος 2.01 μ. έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αντετοκούνμπο: «Ο Βούκτσεβιτς ήρθε και μου είπε ότι θέλει να παίξει στην Ελλάδα» (vids)
NBA

10:37 - 03.04.2024

Αντετοκούνμπο: «Ο Βούκτσεβιτς ήρθε και μου είπε ότι θέλει να παίξει στην Ελλάδα» (vids)

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς των Ουίζαρντς έχει τέσσερις υπηκοότητες, αλλά όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που τον συνάντησε στην Ουάσινγκτον θέλει να επιλέξει την ελληνική και να παίξει στην Eθνική ομάδα.

Πριν από περίπου ένα χρόνο και αυτός από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του McDonald's All-American, μιας διοργάνωσης για τα ανερχόμενα αστέρια του μπάσκετμπολ, είχε μιλήσει για την επιθυμία του να εκπροσωπήσει στο μέλλον την Ελλάδα. Βέβαια στην περίπτωση του Αντρέι Στογιάκοβιτς οι επιλογές του είναι περιορισμένες: Σερβία ή Ελλάδα. Η απόφασή του όμως, όπως και του Βούκτσεβιτς, για το εθνόσημο που θα αποφασίσει να τιμήσει θα επηρεάσει παραπάνω από μία χώρα.