Είναι έτοιμος ο Βασίλης Τολιόπουλος για την πρόκληση μιας μεταγραφής στους «αιώνιους»;

Είναι έτοιμος ο Βασίλης Τολιόπουλος για την πρόκληση μιας μεταγραφής στους «αιώνιους»;

Γιώργος Γαβριλάκης 20:51 - 08.02.2024 / Ανανεώθηκε: 20:51 - 08.02.2024

Με τον Άρη ο Βασίλης Τολιόπουλος έχει γίνει πρωταγωνιστής πλήρους απασχόλησης και στα 27 του χρόνια απέκτησε τον ρόλο που πάντα το ταλέντο του όριζε. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί και ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον: Θα μπορούσε να σταθεί τώρα στον Ολυμπιακό ή να ενταχθεί στο project του Παναθηναϊκού; Και ένα δεύτερο: Ανήκει στο επίπεδο της EuroLeague;

Προσπαθεί να κάνει το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Να επαναδιαπραγματευτεί την ύπαρξη του. Διότι, όταν κάποιος συστήνεται στο κοινό για πρώτη φορά, υπάρχει η... ευκολία του «αόρατου» πρότερου βίου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, ακόμα κι αν υπάρχει η θεωρητική προοπτική και τα χαρίσματα που την δημιουργούν. 

Όταν ο Βασίλης Τολιόπουλος πήγε στον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα από μία σεζόν στον Κολοσσό Ρόδου, ήταν 19 ετών και βίωσε μία εμπειρία που την διαχειρίστηκε με το ακατέργαστο (τότε) ταλέντο του. Έμεινε για τέσσερα χρόνια στην ομάδα του Πειραιά, ακολούθως αγωνίστηκε -πέραν από τις τρεις θητείες του στον Άρη- στην ΑΕΚ, στον Ιωνικό Νικαίας, στον ΠΑΟΚ, ακόμα και στην γαλλική Μπουλαζάκ για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στο τέλος της περασμένης σεζόν. 

Κι όλο αυτό το διάστημα μάζεψε όσα στοιχεία χρειαζόταν. Όσα του έλειπαν (και λόγω ηλικίας) τις μέρες του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο δεν απέκτησε ούτε στιγμή ρόλο, απέκτησε όμως, τα πρώτα εφόδια που θα τον έκαναν καλύτερο αθλητή στη συνέχεια. Και τώρα τα εφόδια αυτά, στα 27 του χρόνια, τα χρησιμοποιεί με πράξεις στις αναμετρήσεις του Άρη

Έχει γίνει ο συνδετικός κρίκος, αν όχι ο κεντρικός άξονας των Θεσσαλονικιών, σε μία πορεία που θυμίζει (έστω στο minimum των προδιαγραφών) την ομάδα που στο πρόσφατο παρελθόν ανταγωνίστηκε τους πάντες και στο απώτερο παρελθόν πρωταγωνίστησε σε όλα τα επίπεδα. Σε εγχώριες διοργανώσεις και σε ευρωπαϊκές. 

Δεν ήταν η εμφάνισή του μόνο στην προ ημερών σπουδαία και σπάνια νίκη του Άρη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, κάτι που είχε να συμβεί 27 χρόνια (όσα και αυτά του Τολιόπουλου), ούτε στην ακόμα πιο πρόσφατη επιτυχία της ομάδας του με την ιταλική Τρέντο για το EuroCup. Είναι η συνολική του παρουσία την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023-24), το εξελιγμένο του μακρινό σουτ και μάλλον η αποφασιστικότητά του που τον κάνουν να υπολογίζεται ως ένας... επικίνδυνος αντίπαλος ακόμα και για τις μεγάλες δυνάμεις που τον αντιμετωπίζουν. 

Ταυτόχρονα και κυρίως λόγω του χαρίσματός τους στα τρίποντα, θυμίζει πως αν κανείς ψάχνει σουτέρ (η Εθνική ομάδα, για παράδειγμα) αυτός είναι διαθέσιμος, κι αν κάποιος θέλει να του δώσει την ευκαιρία να περάσει στο επόμενο επίπεδο, τότε ίσως και να είναι έτοιμος για το... άλμα. 

Πολύ πειστικά και διατυπωμένο με γνώση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, εξήγησε σε ανύποπτο χρόνο και αναφερόμενος κυρίως στον Μόουζες Ράιτ, που προσφάτως ενέταξε στο ρόστερ του Ολυμπιακού χωρίς να έχει προϋπηρεσία στο top level του ευρωπαϊκού μπάσκετμπολ, πως «ταλέντο υπάρχει και σε άλλες λίγκες πέραν της EuroLeague. Στο EuroCup, στο BCL, παντού. Ίσως και περισσότερο ατομικό ταλέντο απ' ότι στην EuroLeague». 

Μόνο που για να ανταπεξέλθει ένας αθλητής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση απαιτούνται κι άλλα χαρακτηριστικά: «Πνευματική ετοιμότητα και... σκληράδα», όπως είχε προσθέσει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Δύο στοιχεία που εντάσσει πλέον στο προφίλ του ο Τολιόπουλος, ο οποίος έχει μπροστά του πολλά ανοικτά μέτωπα και... εργασίες με τον Άρη, αλλά το ερώτημα είναι αν θα έχει την ευκαιρία που και ο ίδιος θα επιθυμούσε.  

Αν δηλαδή, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να του δώσει μία δεύτερη, πιο... ώριμη, δυνατότητα να ξεχωρίσει. Ή αν ο Παναθηναϊκός, θα μπορούσε να τον εντάξει στο project του. 

Μία θέση για έναν Έλληνα παίκτη είναι πάντα στο μυαλό των «αιωνίων» της χώρας, ενώ μιας και έχει ήδη... μεταναστεύσει μία φορά (στη Γαλλία), ο Βασίλης Τολιόπουλος θα το ξαναέκανε! Η EuroLeague έχει μπει μοιραία στο μυαλό του και λόγω του αποφασιστικού του χαρακτήρα, αλλά και λόγω ιδιοσυγκρασίας. Μόνο που σκοπεύει να διερευνήσει την περίπτωση αυτή, αφού πρώτα οδηγήσει τον Άρη μέχρι το τέλος της διαδρομής που ακόμα καθορίζεται. 

Πάντως, στα 32 ματς που έχει παίξει στη σεζόν με την κιτρινόμαυρη φανέλα, μόνο σε έξι έχει βάλει μονοψήφιο αριθμό πόντων. Στην Stoiximan Basket League έχει 13,6 πόντους με 34% στα τρίποντα και 4,6 ασίστ, ενώ στο EuroCup είναι ακόμα πιο παραγωγικός στην επίθεση με 14,4 πόντους με 37,7 % στα μακρινά σουτ, αλλά και 3,5 ασίστ