Επιστροφή στην κανονικότητα με τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης την τελευταία 5ετία

Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Εργκίν Αταμάν

i

© Intime

Επιστροφή στην κανονικότητα με τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης την τελευταία 5ετία

Ηλίας Λαλιώτης 13:30 - 22.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:30 - 22.04.2023

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για τη σημαντικότερη κίνηση που μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός για να επανέρθει στο κορυφαίο επίπεδο και εξηγεί γιατί ο Εργκίν Αταμάν προτιμήθηκε αντί του Πάμπλο Λάσο.

Σε μια νέα εποχή μπαίνει ο Παναθηναϊκός. Στην εποχή του Εργκίν Αταμάν! Ο Τούρκος προπονητής συμφώνησε να συνεχίσει από το καλοκαίρι και για τα επόμενα 2 χρόνια, τουλάχιστον, την καριέρα του στην Ελλάδα και το ΟΑΚΑ και να επαναφέρει τον έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης στους τίτλους και τις διακρίσεις.

Το έχουμε γράψει αρκετές φορές, αλλά όλα ξεκινούν από αυτή τη μέρα. Εκείνη που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να τελειώσει τη συνεργασία του με τον Ντέγιαν Ράντονιτς και να κάνει τα πάντα για να φέρει στον «πράσινο» πάγκο ένα προπονητή από το top επίπεδο. Από μια «δεξαμενή» δηλαδή, 4-5 προπονητών μάξιμουμ. Και κατάφερε να συμφωνήσει με τον κορυφαίο της τελευταίας 5ετίας.

Γιατί ο Εργκίν Αταμάν είναι αδιαμφισβήτητα ο τεχνικός που σημάδεψε όσο κανεις άλλος τη νέα εποχή και το νέο σύστημα της Euroleague. Από το καλοκαίρι του 2018, όταν και πήρε την τελευταία της κατάταξης Εφές, μέχρι και πέρυσι που την έφτασε στη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση της κούπας, ο 57χρονος Τούρκος δημιούργησε μια ομάδα που όλοι θαύμαζαν για το μπάσκετ που έπαιζε.

Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που προτιμήθηκε στο τέλος από τον Παναθηναϊκό σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές που είχε. Η ταχύτατη αναδόμηση στην εικόνα της Αναντολού Εφές με ένα σημαντικό, αλλά λογικό μπάτζετ στο ξεκίνημά του (11 εκατομμύρια ευρώ). Δεν ήταν όμως ο μοναδικός που τον έκανε να κερδίσει την κούρσα με τον Πάμπλο Λάσο. Μιας και ο Ισπανός ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός άλλος υποψήφιος που υπήρχε διαθέσιμος από το κορυφαίο επίπεδο.

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ
EUROLEAGUE

23:47 - 21.04.2023

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε οριστική συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν για τα επόμενα δύο χρόνια και πλέον οι «πράσινοι» φουλάρουν για να κλείσουν κομμάτια του ρόστερ της νέας σεζόν.

Στο πρόσωπο του Αταμάν, όμως, οι «πράσινοι» είδαν έναν προπονητή με 27 χρόνια εμπειρίας στους πάγκους και αρκετές διαφορετικές παραστάσεις, τόσο στην πατρίδα του, όσο και την Ιταλία (γνωρίζει άριστα ιταλικά, καθώς είχε σπουδάσει στο Ιταλικό Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη. Πολλές εξ αυτών ήταν και άκρως επιτυχήμενες, καθώς ανάμεσα στα 25 τρόπαια που έχει κατακτήσει σε 27 χρόνια, συμπεριλαμβάνονται και 5 ευρωπαϊκά.

Πέρα από τις 2 Euroleague με την Εφές, μετράει το Σαπόρτα με την Σιένα (2002), το EuroChallenge με την Μπεσίκτας (2012) και το Eurocup με τη Γαλατασαράι (2016). Παράλληλα, έχει στη συλλογή του και το Κύπελλο Κόρατς του 1996, ως βοηθός προπονητή στην Εφές. Στις συζητήσεις μαζί του διαφάνηκε, επίσης, πως η ιδιοσυγκρασία του ταιριάζει με αυτή που υπάρχει στον Παναθηναϊκό, ενώ διαπιστώθηκε και ταύτιση φιλοσοφίας.

Από την άλλη και ο Πάμπλο Λάσο ήταν μια κορυφαία επιλογή, με τεράστιο έργο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά μόνο εκεί... Δεν είχε δοκιμαστεί σε κάποια άλλη συνθήκη, ενώ προσμέτρησε (σε σχέση πάντα με τον Αταμάν) και το ότι είχε μείνει εκτός πάγκων για έναν ολόκληρο χρόνο λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, έφεραν τον Εργκίν Αταμάν στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Ο Τούρκος πλέον θα πρέπει να αξιολογήσει το ρόστερ, να κρίνει ποιοι θα παραμείνουν στην ομάδα και να επιλέξει αυτούς που θα έρθουν να το ενισχύσουν και να συμπληρώσουν ένα παζλ, το οποίο θα οδηγήσει ξανά το Τριφύλλι στις επιτυχίες και θα το επαναφέρει στην κανονικότητα.