Η ΑΕΚ γοητεύει, ο Παναθηναϊκός αντέχει και ο καλύτερος... κερδίζει!

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

i

©intime

Η ΑΕΚ γοητεύει, ο Παναθηναϊκός αντέχει και ο καλύτερος... κερδίζει!

Στο ντέρμπι της Κυριακής, με τους «κιτρινόμαυρους» σαφώς ανώτερους αλλά όχι και νικητές, οι δύο διεκδικητές του τίτλου επιβεβαίωσαν χαρακτηριστικά και χαρακτήρα, όποιος το πάρει θα το αξίζει 100%!

Ελάτε να δώσουμε για μια ακόμη φορά, τι ψυχή έχει στ' αλήθεια, τη μάχη του προφανούς! Στο ντέρμπι της Κυριακής, ντέρμπι που αν είχε νικητή θα αποφάσιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον πρωταθλητή, η ΑΕΚ ήταν σαφώς ανώτερη του γηπεδούχου Παναθηναϊκού! Πάρα τις αντιξοότητες, με αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές να ταλαιπωρούνται από ίωση και να μην είναι στο 100% αλλά και το Λάζαρο Ρότα να τραυματίζεται νωρίς και να αποχωρεί ζαλισμένος η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κάθε άλλο παρά πτοήθηκε! Παίζοντας πότε με τις δεύτερες μπάλες, πότε με κατοχή και υπομονή, στρίμωξε, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, τον αντίπαλο της, απείλησε σοβαρά, είχε ευκαιρίες και δύο δοκάρια, κινδύνευσε σε μία και μοναδική περίπτωση με την κεφάλια του Σπόραρ!

Όλα τα παραπάνω που δεν είναι καν εξήγηση αλλά απλά υπενθύμιση των όσων συνέβησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα έπρεπε να ήταν απολύτως περιττά σε ένα άρθρο της επόμενης μέρας. Η δουλειά μας, ημών των δημοσιογράφων, είναι, ή θα έπρεπε να είναι, όχι η περιγραφή αλλά η ανάλυση των γεγονότων! Επειδή όμως ήδη, από τη στιγμή που ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης στη "μάχη του τίτλου", έχουμε διαβάσει πολλά, διάφορα και, κατά την ταπεινή μου άποψη, έως και τερατώδη, είπα να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα!

Για κάποιο λόγο έχει φτάσει να θεωρείται στο σινάφι μας έως και έγκλημα καθοσιώσεως η απλή αναγνώριση της πραγματικότητας όταν αυτή δεν συμφωνεί με το αφήγημα του ρεπορτάζ! Αφήγημα που είναι αυστηρά "πράσινο", "κιτρινόμαυρο", "ερυθρόλευκο", "ασπρόμαυρο" και αδιαφορεί για τα όσα συμβαίνουν αρκεί να εξυπηρετεί...εαυτόν! Και όσο επιμένουμε είτε να διαστρεβλώνουμε, είτε να αρνούμαστε την αλήθεια, είτε κάποιες φορές ακόμη και να συγκρουόμαστε μαζί της, τόσο το χειρότερο για μας! Τόσο το χειρότερο για τον ίδιο τον κλάδο μας και την όποια αξιοπιστία του έχει απομείνει, μεταξύ μας δεν είναι και τόσο μεγάλη!

Πέντε παρατηρήσεις για το ντέρμπι, που δεν έβγαλε νικητή

Πέντε παρατηρήσεις για το ντέρμπι, που δεν έβγαλε νικητή

Το αθηναϊκό ντέρμπι δεν μας έκανε σοφότερους σε τίποτα. Ούτε σε ότι έχει να κάνει με τη δυναμική των ομάδων, αλλά ούτε και με την εξέλιξη και την τελική έκβαση της «μάχης» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ήταν λοιπόν η ΑΕΚ καλύτερη; Ήταν! Άξιζε τη νίκη με βάση την εικόνα του παιχνιδιού! Την άξιζε! Της φταίει κανείς που δεν κατάφερε να την πάρει; Κανείς πέρα από τον ίδιο της τον εαυτό! Άντε και την ατυχία της! Άντε και τον Μπρινιόλι με τον Σχένκενφελντ! Τόσο απλά! Απέδειξε για μια ακόμη φορά η Ένωση πως είναι η ομάδα με το μακράν πιο θελκτικό, λειτουργικό, αποδοτικό πλάνο; Σαφέστατα ναι! Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως αυτό ακριβώς το έως και χαρισματικό πλάνο θέλει λίγη, ή και περισσότερη, δουλειά ακόμη για να γίνει με ασφάλεια και το πιο αποτελεσματικό; Ασυζητητί!

Και εδώ ακριβώς είναι που φτάνουμε στο προκείμενο, την περιβόητη συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα στη φετινή Σουπερλίγκ! Συζήτηση που μοιάζει στα δικά μου μάτια τόσο σχηματική όσο και προσχηματική! Γιατί, τι σημαίνει στ' αλήθεια "καλύτερη ομάδα"; Πιο θεαματική; Πιο οργανωμένη; Πιο ανθεκτική; Πιο γυμνασμένη; Πιο κυνική; Πιο σοβαρή; Πιο σκληρή; Πιο αποφασιστική; Το βλέπετε φαντάζομαι προς τα πού πάει το πράγμα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι...όλα τα παραπάνω!

Και είναι στ' αλήθεια αρκετά τα κουτάκια που κάνει "τικ" η ΑΕΚ, κυρίως αυτά που σχετίζονται με την...ομορφιά του ποδοσφαίρου! Είναι όμως παράλληλα, και αυτό κάνεις δεν μπορεί να του το στερήσει και να του το αρνηθεί, αντιστοίχως πολλά και τα "κουτάκια" που τσεκάρει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Σαφέστατα όχι τόσο ελκυστικός αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο άξιος ή και ικανός από την αντίπαλο του! Κι ας υπολείπεται ξεκάθαρα σε ποιότητα, αυτό μάλλον στα υπέρ του πρέπει να προσμετρηθεί, έχει καταφέρει να παραγάγει το ίδιο ακριβώς βαθμολογικό αποτέλεσμα με χαμηλότερης "στάθμης" εργαλεία!

Κάπως έτσι, μετά από πάρα πολλά χρόνια, οι δύο ομάδες που έδειχναν να υστερούν σε σχέση με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στις αρχές της σεζόν έφτασαν να διεκδικούν, οι δύο τους και μόνο, τον φετινό τίτλο! Με τα χαρακτηριστικά τους, το σχέδιό τους, τη μεθοδικότητα και την σταθερότητά τους! Με βάση το ποσό ψυχαγωγικό είναι το ποδόσφαιρο τους προφανώς και η ομάδα του Αλμέιδα είναι εκείνη που κερδίζει φίλους και εντυπώσεις! Επειδή όμως στον πρωταθλητισμό, όταν δεν υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, η αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη! Μένουν τρία παιχνίδια για να πάρουμε την απάντηση στο ποια είναι η καλύτερη ομάδα από τις δύο! Και η απάντηση αυτή θα είναι η απλούστερη δυνατή, απολύτως εύλογη! Όποια από τις δύο κατακτήσει τον τίτλο!

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }