Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης δεν πήρε τον τίτλο…

Κώστας Σλούκας

i

Κώστας Σλούκας / Intime

Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης δεν πήρε τον τίτλο…

Aχιλλέας Μαυροδόντης 00:29 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 00:30 - 22.05.2023

Ο Ολυμπιακός είχε στα χέρια του τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, όμως ένα κακό λεπτό απέναντι σε μια μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα της στέρησε το τρόπαιο της Euroleague. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Το ταξίδι στο Κάουνας θα μπορούσε να έχει ένα μαγικό φινάλε. Ο Ολυμπιακός, μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους του, που έκαναν ένα μυθικό ταξίδι μέχρι την πόλη της Λιθουανίας (2.645 χιλιόμετρα από τον Πειραιά), είχε μια τεράστια ευκαιρία να σηκώσει το τρόπαιο και να γράψει ξεχωριστή ιστορία. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. 

Ο Κώστας Σλούκας και το απίστευτο σουτ απέναντι στην Φενέρ έστειλαν (ουσιαστικά) τον Ολυμπιακό στο  Final 4. Ο Γιουλ, με ένα άλλο απίστευτο σουτ άφησε τον Ολυμπιακό σύξυλο και έστειλε την Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Σλούκας βέβαια είχε την ευκαιρία, όμως το δύσκολο σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο.

Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος για την φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, όμως νερό δεν μπόρεσε να πιει, παρότι ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ, σκόρπισε τρόμο σε όλους τους αντιπάλους της, όμως στο τέλος η Βασίλισσα έκατσε και πάλι στο θρόνο της, μετά το 2018.

Δεν ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, δεν ήταν η ομάδα που τρόμαξε και δεν ήταν καν η ομάδα που άξιζε να βρεθεί στο Κάουνας. Η Παρτίζαν έκανε το 0-2 με τα δύο «μπρέικ», όμως η συνέχεια ανήκε στους Ισπανούς. Ο Γιουλ άναψε την… σπίθα, καθώς ο καυγάς που ξεκίνησε με το φάουλ του απέναντι στον Πάντερ άλλαξε όλη την σειρά και έφερε τους Ισπανούς σε θέση να διεκδικήσουν (και να πάρουν) την πρόκριση.

Στο Κάουνας κυριάρχησαν κόντρα στη Μπαρτσελόνα, όμως απέναντι στον Ολυμπιακό έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να παίξουν αντι-μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μια ομάδα που έπαιζε μόνο άμυνα ζώνης και στο κέντρο της είχε είτε τον Έντι Ταβάρες είτε τον Άντονι Ράντολφ, παίκτες δηλαδή με τεράστια χέρια που μπόρεσαν να εμποδίσουν τις διεισδύσεις. Από την άλλη η ομάδα του Πειραιά έβγαλε πολλά ελεύθερα σουτ και εκτέλεσε με αξιοπρεπές ποσοστό (33%), όμως όταν σουτάρεις 26 δίποντα και 36 τρίποντα αυτό σημαίνει ότι μπαίνεις στο τρυπάκι που δε θέλει ο αντίπαλος. 

Κάπως έτσι κλείνει το κεφάλαιο Κάουνας και Euroleague για φέτος. Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω και να κατακτήσει τον τίτλο, παρά τον συγκλονιστικό Σάσα Βεζένκοφ των 29 πόντων και τον απίστευτο Αϊζάια Κάνααν των 21. Όπως και να έχει, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανήκει στην ελίτ, είναι μια ομάδα που παίζει μπάσκετ ζηλευτό και θα τον βρει τον δρόμο της. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας τους τελικούς της Basket League, εκεί όπου ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να κατακτήσει τον τίτλο και να κάνει το νταμπλ. 

Το τσάρτερ του Ολυμπιακού θα βρίσκεται στην Ελλάδα το απόγευμα, περίπου στις 4. Από την ώρα που οι παίκτες θα πατήσουν το πόδι τους στην χώρα μας λοιπόν πρέπει να ξεχάσουν τα πάντα και να επικεντρωθούν στον βασικό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το τρόπαιο. Το είπαμε και το ξαναλέμε. Μόνο ένας τίτλος μπορεί να γιατρέψει τις πληγές που αφήνει ένας τέτοιος τελικός. Πρέπει λοιπόν αρχικά να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ και στην συνέχεια να αντιμετωπίσει (λογικά) τον Παναθηναϊκό στους τελικούς, με επιτακτική ανάγκη να τον κερδίσει. 

Αυτές είναι και οι τελευταίες λέξεις από την αφεντιά μου στο Κάουνας. Ευελπιστούμε να σας ικανοποιήσαμε με το ρεπορτάζ που μεταφέραμε, παρότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν οι απανταχού υγιείς μπασκετικοί φίλαθλοι. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα στην Αθήνα… 

ΥΓ. Μακάρι αυτό να μην ήταν το τελευταίο ματς του Σάσα Βεζένκοφ στην Euroleague…

ΥΓ2. Θα σταματήσει επιτέλους το μπάσκετ αυτή η φουρνιά των Ισπανών;