Έκανε κατάθεση ψυχής ο Παναθηναϊκός, αλλά τον «καθάρισαν» ξανά!

Η διαιτητική τριάδα του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Έκανε κατάθεση ψυχής ο Παναθηναϊκός, αλλά τον «καθάρισαν» ξανά!

Ηλίας Λαλιώτης 08:37 - 05.06.2023 / Ανανεώθηκε: 08:49 - 05.06.2023

«Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε για πρώτη φορά (65-66) στα 2 λεπτά από το τέλος και η διαιτητική τριάδα ήξερε πλέον πως δεν μπορεί να αφήσει το ματς στα χέρια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Και το πήρε στις... σφυρίχτρες της»! Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ την ταμπέλα του... παντογνώστη, ούτε έχω μαντικές ικανότητες. Στο τελευταίο blog λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ των τελικών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έγραψα για όσα θα πρέπει να γίνουν στο παιχνίδι για να έχουν τύχη οι «πράσινοι» να είναι ανταγωνιστικοί. Και ως δια μαγείας τα είδαμε να συμβαίνουν μέσα στο παρκέ. Τουλάχιστον για 30 λεπτά αγώνα.

Όπως, επίσης, ανέφερα και για τον ρόλο που θα έχει η διαιτητική τριάδα στο τελικό αποτέλεσμα, εφόσον ο Παναθηναϊκός παρουσίαζε αυτό το πρόσωπο. Δυστυχώς δεν έκαναν τον κόπο να με διαψεύσουν και για μια ακόμα φορά φέτος (μετά τα δύο παιχνίδια της κανονικής διάρκειας σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ) καθόρισαν με τις αποφάσεις τους τον νικητή. Τότε ήταν τα φάουλ σε Μπέικον και Παπαγιάννη, αντίστοιχα, που δεν «είδαν». Αυτή τη φορά ήταν μια σειρά από λάθη, με πρωταγωνίστρια την κυρία Βάσω Τσαρούχα (κατά κύριο λόγο).

Τι είδαμε όμως στον πρώτο τελικό; Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παρκέ και για δέκα λεπτά έκανε όσα λογικά τους είχε ζητήσει ο Χρήστος Σερέλης να ΜΗΝ κάνουν για κανέναν λόγο. Το κυριότερο; Πήγαν το παιχνίδι στον ρυθμό που βολεύει τον Ολυμπιακό. Έτρεχαν αλόγιστα, βιάζονταν στις πάσες και τις επιλογές για να επιτεθούν, αργούσαν να γυρίσουν στην άμυνα μετά από χαμένο σουτ (και ήταν πολλά σε αυτό το διάστημα). Είχαν βαλθεί να το κάνουν πολύ εύκολο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που προηγήθηκε με 10-0 (πριν το πρώτο καλάθι των «πράσινων» με τον Γκριγκόνις... ξαπλωμένο στο παρκέ) και εν συνεχεία με 26-10.

Κάτι το πείσμα του Λιθουανού γκαρντ, αλλά κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας στην άμυνα και ο έλεγχος του ρυθμού, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ροκανίσει σιγά σιγά τη διαφορά (θα μπορούσε και περισσότερο από το -8 του ημιχρόνου, αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος από την περίμετρο). Το Τριφύλλι υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε 6 λάθη στη δεύτερη περίοδο (από τα 2 του πρώτου δεκαλέπτου), με τους Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Δημήτρη Αγραβάνη να βγάζουν ενέργεια αμυντικά.

Με την ίδια όρεξη κι ακόμα περισσότερη προσήλωση επιθετικά μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και έδειξε πως μπορούσε να χτυπήσει το ματς. Με τον Γκουντάιτις να χτυπάει τον Φαλ μέσα στο ζωγραφιστό και ένα τρίποντο του Πάρις Λι ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο, αλλά εκεί αποφάσισε να αναλάβει δράση η Βάσω Τσαρούχα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπήρχαν. Με δύο απανωτά φάουλ του Μαντζούκα στον Βεζένκοφ (το πρώτο ήταν χαμηλά και δόθηκε για τρεις βολές και το δεύτερο ήταν εντελώς ανύπαρκτο), άλλαξε το μομέντουμ και ο Ολυμπιακός πήρε ξανά διψήφια διαφορά.

Bίντεο από την επίθεση στην αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες: «Γρήγορα, γρήγορα! Μέσα!»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

20:11 - 04.06.2023

Bίντεο από την επίθεση στην αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες: «Γρήγορα, γρήγορα! Μέσα!»

Βίντεο από την επίθεση που δέχθηκε η αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ κατά την άφιξή της για τον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό δημοσίευσε στα social media η «πράσινη» ΚΑΕ

Μπήκε με αυτή στα τελευταία 8 λεπτά του αγώνα (62-50), αλλά ο Παναθηναϊκός με μια απίθανη κατάθεση ψυχής επέστρεψε. Και μάλιστα προηγήθηκε για πρώτη φορά (65-66) με τρίποντο του Γκριγκόνις και το ρολόι να δείχνει πως απομένουν δύο λεπτά. Η διαιτητική τριάδα ήξερε πλέον πως δεν μπορεί να αφήσει το ματς στα χέρια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Και το πήρε στις... σφυρίχτρες της!

Στο 1:45 η μπάλα μένει στα χέρια του Ουόκαπ, ο οποίος αρχικά κάνει βήματα και στη συνέχεια επιδιώκει την επαφή με τον Αγραβάνη που έχει απλώσει το πόδι του. Από την αντίθετη πλευρά η Τσαρούχα σφυρίζει φάουλ με 3 δέκατα στου δευτερολέπτου στο ρολόι. Δυο βολές και οι γηπεδούχοι παίρνουν ανάσα και το προβάδισμα. Με το σκορ 65-61, ο Πονίτκα μπαίνει με δύναμη προς το καλάθι, ο Φαλ κατεβάζει το χέρι του πάνω σε αυτό του Πολωνού, αλλά η Τσαρούχα βλέπει τάπα του Γάλλου! Στα 49 δεύτερα για τη λήξη, με τις επαφές στο καλάθι του Ολυμπιακού να διαδέχονται η μία την άλλη, οι διαιτητές βλέπουν φάουλ σε κανονική επαφή του Παπαγιάννη με τον Σλούκα πολύ μακριά από το καλάθι. Δυο βολές και στο +3 οι Πειραιώτες...

Πολλές βολές διαβάσατε ε; Καθόλου περίεργο! 15-0 ήταν στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι που ο Ουόκαπ στην προτελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού έκανε επίτηδες φάουλ στον Γκριγκόνις για να μην προλάβει να εκτελέσει τρίποντο και ισοφαρίσει το ματς.

Το σημαντικό για τους «πράσινους» είναι πως κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο τους αντιπάλους τους κι εκεί που δεν πίστευε κανείς, ούτε σε μια νίκη, έδειξαν πως θα μπορούσαν με μια διαιτησία 50-50 να διεκδικούν ήδη και τον τίτλο. Πλέον, με τον αντίπαλο να έχει ξυπνήσει σε όλα τα επίπεδα, το ματς του ΟΑΚΑ θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

ΥΓ1. Τα αίσχη που έγιναν για μια ακόμα φορά στο ΣΕΦ δεν προκαλούν εντύπωση. Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το επίπεδο θα έχει πάντα το ηθικό πλεονέκτημα. Ούτε έχει φύγει από το γήπεδο, ούτε έχει ζητήσει εκκένωση... Αν όμως οι υπεύθυνοι συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνει κάτι ο ίδιος για να τους σταματήσεις. Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

ΥΓ2. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο προπονητής του Περιστερίου, που βρίσκεται και πολύ συχνά φέτος στο ΣΕΦ και παρακολουθεί τον Ολυμπιακό, τι γνώμη έχει για τον Σάσα Βεζένκοφ; Δεν σταμάτησε να λέει στην ημιτελική σειρά πως οι παίκτες του Παναθηναϊκού κάνουν φλόπινγκ. Για τον Βούλγαρο άσο των Πειραιωτών έχει παρατηρήσει κάτι;