Έκανε ένα βήμα μπροστά, επιβάλλεται να δείξει σταθερότητα

ΜακΡέι - Νάιτ

Έκανε ένα βήμα μπροστά, επιβάλλεται να δείξει σταθερότητα

Χρήστος Τσάλτας 22:37 - 16.03.2024

Η ΑΕΚ έβγαλε ένα must win παιχνίδι νικηφόρα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα πέτυχε κάτι, διότι πρέπει να τελειώσει την δουλειά την επόμενη εβδομάδα. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Μετά την πικρή ήττα από τον Προμηθέα την περασμένη εβδομάδα τα δεδομένα ήταν συγκεκριμένα για την ΑΕΚ. Η Ένωση αν ήθελε να τερματίσει στην έκτη θέση και να αποφύγει το κάτω bracket, που θα ήταν ο ορισμός της παταγώδους αποτυχίας, θα έπρεπε να κάνει 2 νίκες στα παιχνίδια με Μαρούσι και Περιστέρι και ταυτόχρονα να μην έχει μονή ισοβαθμία με τον Κολοσσό Ρόδου.

Με αυτά τα στοιχεία το παιχνίδι κόντρα στο Μαρούσι ήταν must win. Ήταν αγώνας τον οποίο είχε ανάγκη η ΑΕΚ. Όχι για να πατήσει γερά στα πόδια της, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο, αλλά για να σιγουρέψει την θέση της στην εξάδα και να αποφύγει ακόμα μια γερή αποτυχία μέσα στη σεζόν.

Η νίκη του Προμηθέα, έστω και στην παράταση, ήταν το αποτέλεσμα που αναζητούσε η ΑΕΚ, προκειμένου να μην βάλει στο κεφάλι της περισσότερους μπελάδες. Στο Μαρούσι απλώς φρόντισε να κάνει τη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι προφανές πως το ρόστερ έχει πολλές δυνατότητες και υπάρχουν παίκτες που έχουν ταλέντο υψηλού επιπέδου. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί έστω και τώρα που η Ένωση παραπατάει και κάνει το ένα κακό αποτέλεσμα πίσω από το άλλο. Αυτή στον Άγιο Θωμά, άλλωστε, ήταν μόλις η 3η νίκη της Ένωσης στο 2024 και αυτό λέει πολλά από μόνο του.

Το σημαντικό όμως για την ομάδα είναι πως αφομοιώνει όλο και περισσότερο όσα θέλει ο Ηλίας Ζούρος. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης η άμυνα λειτούργησε πολύ καλά και στα ριμπάουντ έγινε πολλή δουλειά. Κάτι που αποτελεί σημαντική συνθήκη, δεδομένων των απουσιών στην φροντ λάιν. Μετά το 5ο-6ο λεπτό του αγώνα οι κιτρινόμαυροι άρχισαν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους και να πηγαίνουν την κατάσταση εκεί που ήθελαν. Για μια ομάδα που έχει πληγωμένη ψυχολογία και χαμηλή αυτοπεποίθηση από τις διαδοχικές ήττες, αυτή η αντίδραση ήταν ευεργετική και εξόχως σημαντική.

Η νίκη ήρθε γιατί η ΑΕΚ ήταν αποφασισμένη να φτάσει το παιχνίδι εκεί που ήθελε, ακόμα και στα σημεία που το Μαρούσι, με Τζούστον και Ραντούλιτσα, προσπάθησε να αλλάξει τον ρυθμό. Κουζμίνσκας και Κουζέλογλου έβγαλαν φάσεις, ενώ όταν χρειαζόταν σκορ ο Ραντλ ήταν η ήρεμη δύναμη να φέρει αυτό που θέλει η ομάδα.

Όπως συνέβη στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΚ έκανε ένα καλό βήμα. Στο δεύτερο ημίχρονο του PAOK Sports Arena εμφάνισε σημάδια... κανονικής ομάδας που είχαμε καιρό να δούμε. Τώρα όμως δεν πρέπει να μείνει σε αυτό που συνέβη στο Μαρούσι. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσει, επιτέλους, αυτή τη νίκη. Πώς θα το κάνει αυτό; Με μία ακόμα νίκη το ερχόμενο Σάββατο που θα κλείσει την υπόθεση εξάδα, απέναντι στο Περιστέρι. Θα ήταν η ιδανική ώθηση σε ένα τρίμηνο που ήταν εφιαλτικό για τους κιτρινόμαυρους, με πολλές πικρές ήττες και αρκετές άσχημες εμφανίσεις.

Αν η νίκη στο Μαρούσι είναι η αρχή για κάτι καλύτερο, θα το μάθουμε στο μέλλον. Για την ώρα όμως ο Ζούρος και οι παίκτες του μπορούν να χαμογελάσουν μετά από καιρό. Για λίγο, όμως.

Ή ΑΕΚ πέρασε από το Μαρούσι και... πέταξε στην εξάδα
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

20:58 - 16.03.2024

Ή ΑΕΚ πέρασε από το Μαρούσι και... πέταξε στην εξάδα

Ανεβάζοντας στροφές από τα μέσα της πρώτης περιόδου και με τους Κουζμίνσκας-Ραντλ καθοριστικούς και τον Κουζέλογλου X-Factor, η ΑΕΚ πέρασε από το Μαρούσι 90-82() και έκανε σημαντικό βήμα προς την έκτη θέση.

ΥΓ. Έχουν περάσει 4 μέρες από την καταγγελία του Τζόρνταν Μόργκαν για την λαβή του Χάιμε Ετσενίκε που άφησε τον σέντερ της ΑΕΚ εκτός για περίπου έναν μήνα. Κανένα αρμόδιο όργανο δεν πήρε θέση. Ο Ετσενίκε μάλιστα αγωνίστηκε κανονικά στο παιχνίδι του Προμηθέα κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου, την ώρα που ο Μόργκαν ήταν στο Μαρούσι με μπαταρισμένο ώμο. Καθόλου καλά μηνύματα δεν περνάνε εδώ.

ΥΓ1. Ο Δημήτρης Αγραβάνης βρίσκει σταδιακά τα πατήματά του. Στο Μαρούσι έδειξε πολύ καλά δείγματα στον τομέα της αυτοπεποίθησης και δεν δίστασε να πάρει τα σουτ. Αναμφίβολα διαφορετική εικόνα σε σχέση με όσα έχουμε δει στο διάστημα που φοράει τα κιτρινόμαυρα. Θέλει και ο ίδιος να επιστρέψει στα στάνταρ του και γι αυτό δουλεύει καθημερινά.