Με μια συγγνώμη, συγγνώμη μα δεν γίνονται και θαύματα

Με μια συγγνώμη, συγγνώμη μα δεν γίνονται και θαύματα

Χρήστος Τσάλτας 21:20 - 03.02.2024 / Ανανεώθηκε: 21:20 - 03.02.2024

Το παιχνίδι κόντρα στον Κολοσσό, στη Ρόδο, μπορεί να θεωρηθεί ως μη γενόμενο. Γιατί πολύ απλά η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρκέ. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Σε μια σειρά τριών άκρως απαιτητικών εκτός έδρας αγώνων το πρόσημο για την ΑΕΚ ήταν αρνητικό. Διότι η νίκη κόντρα στην Καρδίτσα έμοιαζε να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα σε ένα διάστημα όχι απλώς κακό, αλλά τραγικό σε όλα τα επίπεδα για την Ένωση. Οι «κιτρινόμαυροι» μετά την ήττα στο do or die παιχνίδι απέναντι στην Χάποελ Χολόν, στην Ουγγαρία, όπου για τρία δεκάλεπτα ήταν αποκαρδιωτική και επί της ουσίας στην Καλλιθέα συνεχίστηκε η... κατρακύλα.

Το τελικό 103-80 μάλλον κολακεύει την εικόνα της ΑΕΚ και την συνολική προσπάθεια στη Ρόδο. Διότι από το ξεκίνημα του αγώνα και μετά το 6-7 στο πρώτο τρίλεπτο οι παίκτες του Ηλία Ζούρου ουσιαστικά.. εξαφανίζονταν καθώς προχωρούσε ο αγώνας. Η άμυνα ήταν απούσα, όπως και η διάθεση και η ενέργεια. Κάτι που έκανε τους παίκτες του Σεγκούρα να νιώσουν πάρα πολύ άνετα, να βρουν σκορ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και στο φινάλε να φτάσουν σε μια πολύ άνετη και εμφατική νίκη.

Μια νίκη-δήλωση για την σταδιακά ανοδική πορεία τους, αλλά και ένα αποτέλεσμα... δήλωση για την πολύ προβληματική εικόνα της ΑΕΚ μέσα στο 2024. Σε αυτό το διάστημα άλλωστε οι «κιτρινόμαυροι» έχουν χάσει τ' αυγά και τα καλάθια και με ήττα την Τρίτη, απέναντι στην Μούρθια κινδυνεύουν να βγουν εκτός στόχων από τον Φεβρουάριο. Μια κατάσταση πρωτοφανής για έναν οργανισμό που έχει μάθει να ζει σε συνθήκες πρωταθλητισμού και στόχων. Φέτος όμως η κατάσταση μόνο τέτοια δεν είναι για την ΑΕΚ, που μετά από ένα ελπιδοφόρο πρώτο μισό στη σεζόν έχει «γκρεμίσει» όσα με κόπο έχτιζε.

Από αγωνιστικής πλευράς το παιχνίδι δεν αξίζει κανενός σχολιασμού. Διότι η υπεροχή του Κολοσσού ήταν καθολική. Οι Ροδίτες πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν και η ΑΕΚ, που μέχρι πρότινος ήθελε να παίζει σε γρήγορο τέμπο, δεν μπορούσε να ακολουθήσει καμία στιγμή. Μια απόρροια του πόσο χειροτερεύει η εικόνα της παιχνίδι με παιχνίδι. Με τη διαφορά μάλιστα να ξεπερνάει ακόμα και τους 30 πόντους.

(Και) Από το παιχνίδι αυτό η ΑΕΚ δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να κρατήσει τίποτα. Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά για αυτό που παρουσιάζει το γκρουπ. Μια ομάδα που ακόμα και στην αλλαγή προπονητή και με τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να φέρει ο Ηλίας Ζούρος αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Μια ομάδα με τόσες βλέψεις, με τόσο υψηλούς στόχους και με παίκτες που έχουν παίξει αποδεδειγμένα σε υψηλό επίπεδο, είναι... κατόρθωμα να παρουσιάζει τόσο οικτρή εικόνα και να μην μπορεί ούτε καν να διεκδικήσει τη νίκη στη Ρόδο.

Από τη στιγμή που και ο κόσμος στη Ρόδο ξέσπασε, με το δίκιο του, για όσα παρουσίασαν ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του, καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι στραβός ο γυαλός, ούτε η ΑΕΚ στραβά αρμενίζει απλώς. Κινδυνεύει να γίνει ένας σύγχρονος μπασκετικός Τιτανικός. Αν δεν έχει ήδη γίνει...

Οι απουσίες των Κουζμίνσκας και Φλιώνη, ειδικά για το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Ζούρος, είναι σημαντικές, η ΑΕΚ έχει χάσει τον καλύτερο παίκτη της και τον γκαρντ που μπορεί με συνέπεια να παίξει και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αλλά δεν σημαίνει αυτό πως αν μπουν αυτοί οι δύο στην εξίσωση ξαφνικά θα γυρίσει ο διακόπτης και το γκρουπ θα αρχίζει να κερδίζει. Διότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο βαθύ από τις δύο απουσίες στο αγωνιστικό κομμάτι. Το παιχνίδι στη Ρόδο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για σκληρή αυτοκριτική και για αποφάσεις. Όχι για τη φετινή σεζόν, που μοιάζει χαμένη, αλλά για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα της φετινής σεζόν.

Διότι όσες συγνώμες κι αν ειπωθούν, μετά από βραδιές σαν αυτή, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν...