Η ΑΕΚ είναι μια ιστορία που δεν έχει τέλος, μόνο αρχή...

Η ΑΕΚ είναι μια ιστορία που δεν έχει τέλος, μόνο αρχή...

Χρήστος Τσάλτας 11:12 - 13.04.2024

Η ΑΕΚ γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Η ιστορία όμως δεν έχει τέλος, μόνο αρχή. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Η 13η Απριλίου έφτασε. Μια ημερομηνία που την περίμενε όλη η οικογένεια της ΑΕΚ από την είσοδο του 2024. Μια μέρα πολύ σπουδαία, πολύ διαφορετική από τις άλλες, για έναν σύλλογο που κουβαλάει αμέτρητες ιστορίες και πολλά συναισθήματα.

Η γιορτή των 100 χρόνων έρχεται να αποτυπώσει με τον πλέον όμορφο τρόπο το τι σημαίνει για τον καθένα αυτή η ομάδα. Η μέρα αυτή περιλαμβάνει συναίσθημα, συγκίνηση, ιστορίες, θύμησες. Όσα έκαναν τον καθένα να αγαπήσει, να κολλήσει, δεθεί με αυτά τα τρία γράμματα. Τα οποία κουβαλάει ως φάρο στην ψυχή και στην καρδιά του.

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)
SPORTAL ORIGINALS

08:00 - 13.04.2024

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

Πως να μετρηθεί με μήνες και χρόνους η πορεία ενός συλλόγου; Πως να μετρήσεις τις φορές που χτύπησε η καρδιά σου δυνατά για την αγαπημένη σου ομάδα; Ποιος, που και πότε σε έκανε να λατρέψεις ένα έμβλημα, να το ακολουθείς, να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι μαζί του; Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.

«Το φωτεινό μονοπάτι της ζωής μας», αυτή η φράση μοιάζει με λέξεις που μπήκαν σε μια σειρά, όμως κουβαλάει τόσο μεγάλη σημασία, τόσες έννοιες για τον κάθε ΑΕΚτζή, τόσα συναισθήματα και εικόνες από το παρελθόν. Όλα αυτά που περικλείει και περιβάλλει η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

Η ΑΕΚ μπαίνει στον πρώτο αιώνα ζωής. Όμως τόσο νέα, τόσο φρέσκια, τόσο όμορφη όσο ποτέ άλλοτε. Πιο ανανεωμένη από ποτέ, με ένα σπίτι σημείο αναφοράς. Στη γη των προγόνων, εκεί που έχτισαν οι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης μια νέα ζωή. Εκεί η Αγιά Σοφιά-Opap Arena ανυψώθηκε ξανά το 2022 με τείχη πιο γερά από ποτέ, που δεν θα πέσουν ποτέ, όπως είπε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Η 13η Απριλίου είναι μέρα χαράς. Δεν είναι μια τυπική μέρα για τον ΑΕΚτζή. Ειδικά η 13η Απριλίου του 2024. Όσοι ζουν για να διηγούνται πως είναι εκεί ανήμερα των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου θα έχουν κάτι σπουδαίο να κουβαλούν για πάντα μέσα τους. Κάτι που περνάει από γενιά σε γενιά. Από τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, που οραματίστηκε και υλοποίησε την ιδέα της ΑΕΚ, στον Λουκά Μπάρλο, στον Δημήτρη Μελισσανίδη και από εκεί στις επόμενες γενιές που θα κρατούν ζωντανή την ιδέα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως με τον πιο λαμπρό τρόπο.

Η ΑΕΚ δεν είναι εκατό χρόνων και δεν θα γίνει ποτέ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

00:23 - 13.04.2024

Η ΑΕΚ δεν είναι εκατό χρόνων και δεν θα γίνει ποτέ

Ο Κώστας Τσίλης ανήμερα των 100ών γενεθλίων της ΑΕΚ, γράφει για την ομάδα που δεν γίνεται να την προσδιορίσει το συμβατικό μέτρο του χρόνου, που μετριέται και μετράει με τρόπο διαφορετικό από κάθε άλλον σύλλογο

Όπως της αρμόζει.

Το ντοκιμαντέρ του Sportal.gr με τίτλο «100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή» προσπάθησε να περιγράψει μέσα από συναισθήματα και ιστορίες πώς επηρέασε (και εξακολουθεί να επηρεάζει) την ζωή και την καθημερινότητα του κόσμου, αλλά και όσων πέρασαν από την ομάδα, η έννοια της ΑΕΚ.

Αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή και τα καλύτερα είναι μπροστά. Διότι η ΑΕΚ έχει το σημείο αναφοράς της, τη Νέα Φιλαδέλφεια, έχει ανθρώπους με όραμα και διάθεση να αλλάξουν το επίπεδο του συλλόγου. Κάτι που θα γίνει, να είναι σίγουρος ο κόσμος. Όσες δυσκολίες κι αν έρθουν στο μέλλον, η ΑΕΚ έχει πάντα αυτή τη μοναδική ικανότητα να αναγεννάτε και να στέκεται στα πόδια της μέσα από κάθε λογής δυσκολία.

Αυτό έκανε στο ποδόσφαιρο, γεννώντας ήρωες όπως ο Νεστορίδης, ο Σεραφείδης, ο Παπαϊωάννου, ο Μαύρος, ο Μανωλάς, ο Νικολαΐδης. Το ίδιο έκανε και στο μπάσκετ με τον Αμερικάνο, τον Γκέκο, τον Σάκοτα, τον Μαυροειδή, τον Κακιούζη. Και σε τόσα άλλα αθλήματα, όπως το χάντμπολ, με τον Μπακαούκα, τον Τσαούση, τον Παναγιώτη Νικολαϊδη και άλλους τόσους.

Η ΑΕΚ «γεννάει» ήρωες, «γεννάει» στιγμές, «γεννάει» ιστορίες και συναισθήματα. Γιατί η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή και τα επόμενα 100 χρόνια θα είναι ακόμα πιο ωραία...