Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, η ΑΕΚ δεν περιμένει τίποτα από κανέναν

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, η ΑΕΚ δεν περιμένει τίποτα από κανέναν

Κώστας Τσίλης 14:14 - 05.05.2024 / Ανανεώθηκε: 19:02 - 18.05.2024

Ό,τι έντονο και... πολύ και αν έγινε από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι τώρα, το δεδομένο παραμένει πως η ΑΕΚ έχει το προνόμιο να ορίζει μόνη της το εάν θα κατακτήσει ή όχι το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και είναι ένα προνόμιο που κοπίασε πολύ για να το χαρίσει εύκολα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Έχει περάσει μόλις μια εβδομάδα από το ματς της ΑΕΚ στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Αισθάνεσαι λίγο σαν να έχει περάσει ένα ολόκληρο εξάμηνο από τότε, καθώς συνέβησαν πολλά και ήταν και πολύ έντονα. Η ΑΕΚ έζησε την εμπειρία να παίρνει ουσιαστικά αγκαλιά το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα και μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά να της ξεγλιστρά (έστω και προσωρινά) από τα χέρια. Και αυτό φτάνει και ξεπερνά και τα όρια του σοκαριστικού.

Επίσης ολόκληρος ο οργανισμός του συλλόγου έζησε πολύ έντονα μια φαιδρή και ταυτόχρονα και χυδαία επιχείρηση στοχοποίησης και αποδόμησης του Αλμέιδα. Το πιο έντονο παρόλο αυτά, είχε να κάνει περισσότερο με την αντίδραση ολόκληρο του οργανισμού της ΑΕΚ σ’ όλο αυτό. Κινητοποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε αντανακλαστικά μια ασπίδα γύρω από τον προπονητή. Και στο τέλος της ημέρας, όλοι όσοι σκέφτηκαν πως θα μπορούσε να αξιοποιήσουν το γεγονός πως ο Αλμέιδα δεδομένα θα έσπρωχνε όταν θα τον έσπρωχναν, το μόνο που κατάφεραν ήταν να προσφέρουν στην ΑΕΚ το δώρο της μάξιμουμ συσπείρωσης στο πιο κομβικό σημείο της σεζόν.

Έγιναν πολλά και έντονα από την προηγούμενη Κυριακή και μετά, όμως παρά τις περί αντιθέτου αναλύσεις αλλά και κυρίως τους ευσεβείς πόθους, η κατάσταση όσον αφορά την μάχη για τον τίτλο, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η ΑΕΚ μπαίνει στις δυο τελευταίες αγωνιστικές, έχοντας απολύτως την τύχη της στα χέρια της. Δεν περιμένει τίποτα και από κανέναν. Κερδίζει τα δυο ματς που έχει μπροστά της και στις 19 Μαίου κάνει φιέστα στη Νέα Φιλαδέλφεια για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

Θυμίζω πως η ΑΕΚ πέρυσι μπήκε στις τελευταίες δυο αγωνιστικές των πλέι οφ, χωρίς να ελέγχει η ίδια την κατάσταση. Ήταν δεύτερη στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος περνούσε υποχρεωτικά μέσα και από τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού. Η ΑΕΚ τελικά έκανε δυο νίκες στα δυο τελευταία ματς, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε καμία και το πρωτάθλημα πήγε στα χέρια του αρχηγού Αραούχο. Τώρα η συνθήκη είναι εντελώς διαφορετική.

Η ΑΕΚ είναι πρώτη στην βαθμολογία. Θα παραμείνει σίγουρα πρώτη, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, στο ματς επιπλέον που έχουν οι δυο τους. Αν δεν βγάλει νικητή αυτό το παιχνίδι, η ζωή της ΑΕΚ μπορεί να γίνει ευκολότερη. Αλλά όποιος και αν κερδίσει, η ΑΕΚ θα παραμείνει πρώτη και θα διατηρήσει το προνόμιο κερδίζοντας τα δυο δικά της ματς, να κατακτά τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο.

Προφανώς και δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά της ΑΕΚ, όταν πρέπει στο ένα από τα δυο παιχνίδια της, να πάρει αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό μέσα στο Φάληρο. Βεβαίως οφείλω να ομολογήσω πως δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν εύκολο να κερδίσει ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο. Ή να κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και τον Άρη στο Χαριλάου. Διότι αυτό θα πρέπει να κάνουν οι δυο τους για να πάρουν το πρωτάθλημα. Και μάλιστα στον ΠΑΟΚ, μπορεί να μην φτάνει κιόλας.

Επιστρέφω όμως σ’ αυτά που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ, διότι είναι αυτή που έχει το προνόμιο, να παίρνει πρωτάθλημα με δυο νίκες. Ένα προνόμιο για το οποίο κοπίασε, πάλεψε, ίδρωσε πολύ καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής σεζόν για να μπορέσει να το αποκτήσει. Ως εκ τούτου, ειδικά επειδή μιλάμε γι αυτή την ΑΕΚ του Αλμέιδα, δεν πρόκειται καθόλου εύκολα να το χαρίσει σε κανέναν. Και αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει και την αγωνιστική κατάσταση και τις τακτικές και τα πάντα. Στα μάτια τα δικά μου μετράει πολύ όταν η ομάδα με τον καλύτερο προπονητή και τα υψηλότερα ταβάνια, καλείται να παίξει τα ρέστα της.

Στην ΑΕΚ φυσικά και ξέρουν πως εδώ που έχουμε φτάσει, θα μετρήσουν τα πάντα. Η αυτοπεποίθηση, ο βαθμός συγκέντρωσης, η αγωνιστική κατάσταση που θα βρίσκεται η ομάδα μετά από συνολικά 17 μέρες που δεν θα έχει να παίξει μπάλα, μέχρι να πάει στο Φάληρο. Εννοείται πως μετράει και ο αντίπαλος. Ειδικά όταν μιλάμε για ντέρμπι. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν αντίπαλο που δείχνει αυτή την περίοδο να βρίσκεται στο πικ της αγωνιστικής του φόρμας.

Η ΑΕΚ και ο... αντίπαλος

Οι παίκτες της ΑΕΚ © Intime

Η ΑΕΚ θα πάει στο Φάληρο με στόχο να κερδίσει έναν Ολυμπιακό που βρίσκεται στο καλύτερο φεγγάρι του. Πάει όμως και αντίστροφα αυτό. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει κάτι, που δεν το έχει πετύχει στα τελευταία πέντε ματς με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Και στην φετινή σεζόν, η ΑΕΚ έφερε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό τον Μαρτίνεθ τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά κέρδισε και αυτόν τον Καρβαλιάλ, μέσα στο Φάληρο και αυτόν τον Μεντιλίμπαρ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετράνε και αυτές λεπτομέρειες. Μετράνε τα πάντα.

Αυτό όμως που επιμένω πως μετράει περισσότερο, είναι το πως θα μπει η ΑΕΚ στο γήπεδο και ποιος θα είναι ο εαυτός που θα βγάλει. Τόσο στην περυσινή σεζόν, όσο και πολύ περισσότερο στην φετινή, έχει αποδείξει πως τα δικά της καμώματα καθορίζουν τα δεδομένα. Όπως και αν είναι ο αντίπαλος. Ακόμα και όποιο και αν είναι το διακύβευμα.

Ο καλός εαυτός της της ΑΕΚ, σκόρπισε τον Παναθηναϊκό με 3-0 και έγινε απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Και τρείς μέρες μετά ο κακός εαυτός της στην Τούμπα, έχασε μέσα σε διάστημα περίπου 20 λεπτών, το προβάδισμα στο σκορ που της έδινε το πρωτάθλημα. Επομένως τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Από κανέναν η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να περιμένει τίποτα. Μόνο από τον ίδιο της τον εαυτό. Εκείνος είναι που θα κρίνει, αν θα πάρει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αλλά κανείς να μην ξεχνά, πως αυτός είναι που την έχει φέρει σε θέση να το έχει αγγίζει.