Ο Αλμέιδα δεν θα βάλει φουρνέλο στη δουλειά του για μια ήττα
i

Ματίας Αλμέιδα/intime

Ο Αλμέιδα δεν θα βάλει φουρνέλο στη δουλειά του για μια ήττα

Κώστας Τσίλης 17:59 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:01 - 23.02.2023

Ο Αλμέιδα ξέρει την ΑΕΚ του και τι δουλεύει καλύτερα, ξέρει τους παίκτες του, ξέρει τι έχει να διαχειριστεί και θα το κάνει ασχέτως τι έγινε στην Τούμπα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά πράγματα, που η αλήθεια είναι πως από την Κυριακή και μετά, έχουν λίγο μπλεχτεί. Είναι άλλο πράγμα το πόσο βαραίνει μια ήττα, ειδικά σ’ ένα ματς απέναντι σε ανταγωνιστή και ειδικά σ’ αυτό το σημείο της σεζόν που κάθε τι που συμβαίνει μετράει περισσότερο. Και είναι ένα άλλο πράγμα το πως η ΑΕΚ έχασε ένα παιχνίδι στο οποίο η γλώσσα των αριθμών λέει πως όχι απλώς δεν υστέρησε πουθενά από τον αντίπαλο, αλλά ήταν καλύτερη σ’ όλα. Να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα δυο, για να μην γίνεται μπλέξιμο.

Στην πραγματικότητα η ΑΕΚ στην Τούμπα έχασε αφενός διότι σε δυο φάσεις έγιναν μια σειρά από σοβαρά ατομικά λάθη και αφετέρου διότι ήταν μεν καλύτερη από τον αντίπαλο της, αλλά χειρότερη απ’ αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι. Η φετινή ΑΕΚ έχει πετύχει κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά υποχρεωτικά θα το βρίσκει και μπροστά της. Έχει δείξει ήδη πόσο πολύ καλό και πειστικό αγωνιστικό πρόσωπο μπορεί να βγάλει στο γήπεδο. Ως εκ τούτου, θα συγκρίνεται πάντα όχι με τον αντίπαλό της, αλλά με τον δικό της καλό εαυτό.

Προφανώς ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος που ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί και τι πήγε στραβά στην Τούμπα και η ΑΕΚ έμεινε μακριά απ’ αυτό που θέλει και μπορεί. Σίγουρα βάζοντας πρώτα στο τραπέζι, τι ήταν αυτό που ο ίδιος δεν έκανε σωστό ή στο σωστό τάιμινγκ. Και εδώ επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί και επ’ αυτού γίνεται ένα σχετικό μπλέξιμο. Το γεγονός πως ο Αλμέιδα με την δουλειά του σ’ όλα τα επίπεδα έχει αλλάξει εντελώς και την μοίρα και το αγωνιστικό στάτους της ΑΕΚ, δεν σημαίνει πως σ’ ολόκληρη την προπονητική του ζωή, δεν πρόκειται να ξανακάνει λάθος ή λάθη. Αλίμονο. Και δεν διεκδικεί καν ο άνθρωπος αυτό το παράλογο προνόμιο.

Όμως, διάολε, ο Αλμέιδα απολύτως με το σπαθί του, έχει κερδίσει το καθ’ όλα ποδοσφαιρικό προνόμιο, πως «αυτός ξέρει πάντα καλύτερα απ’ όλους». Ο προπονητής προφανώς θέλει πάντα να κερδίζει η ομάδα του και πάντα θα βάζει στο γήπεδο το σχήμα με το οποίο θα φτάσει σ’ αυτό. Όπως επίσης και ο προπονητής είναι ο μοναδικός που ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται κάθε ποδοσφαιριστής του, σε τι ψυχολογία, σε τι βαθμό ετοιμότητας, τι μετρήσεις έχει. Αυτό θεωρητικά ισχύει για όλους τους προπονητές. Στην πράξη όμως, πρέπει να το κερδίσουν, γιατί όλο αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στο γήπεδο. Και ο Αλμέιδα είναι απ’ αυτούς που το έχουν κερδίσει, το δίχως άλλο.

Επομένως για να είμαστε καθαροί, φυσικά και έχει ποδοσφαιρικό νόημα όλη αυτή η κουβέντα που έχει ανοίξει για το αν πρέπει να γυρίσει ο Πινέδα στα χαφ και να πάει ο Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον στα δυο άκρα της επίθεσης. Αυτό το μοντέλο έπαιξε μπαλάρα στον πρώτο γύρο. Σε κάποιους θύμισε ακόμα και την τεράστια ΑΕΚ του ’90. Αλλά ο πρώτος που απολάμβανε αυτό που έβλεπε στο γήπεδο από εκείνο το αγωνιστικό μοντέλο, ήταν ο Αλμέιδα. Δικό του δημιούργημα ήταν. Και εννοείται πως δεν θα το άλλαζε, αν δεν είχε χάσει με τραυματισμό τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον. Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, όταν το άλλαξε, η ΑΕΚ με το σχήμα με τα δυο αμυντικά χαφ είχε κάνει οκτώ νίκες σε οκτώ ματς πρωταθλήματος, πριν χάσει στην Τούμπα. Διότι η ήττα στα Γιάννενα είχε έρθει με τον Πινέδα στα χαφ.

Η ουσία είναι, για να μην το ανοίγουμε και πολύ, πως έστω και αν ο Αλμέιδα όλα τα έχει βάλει στο τραπέζι του και τα εξετάζει, δεν πρόκειται να τον πιάσει καμία τρέλα. Ούτε πρόκειται να πάει στο ματς του Σαββάτου στην Τρίπολη με εννέα αλλαγές στην ενδεκάδα. Δεν έχει κανένα πρόβλημα και κανένα ταμπού να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή, όταν κρίνει πως αυτό είναι το καλύτερο για την ομάδα. Το έχει αποδείξει. Μην ξεχνάτε πως μετά από μόλις τέσσερις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, δεν δίστασε να εγκαταλείψει τον σχηματισμό που δούλεψε ολόκληρο το καλοκαίρι. Από την άλλη μεριά όμως, δεν πρόκειται ξαφνικά και λόγω μιας ήττας, να βάλει φουρνέλο στη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα. Ή στις ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια.

Για τον Αλμέιδα έχει την πρώτιστη σημασία η συνοχή του γκρουπ και η ομαλή εξέλιξη της δουλειάς που γίνεται καθημερινά στα Σπάτα. Έχει βάλει ένα πλάνο, έχει περάσει συγκεκριμένα μηνύματα φιλοσοφίας και νοοτροπίας στους ποδοσφαιριστές του και πάνω σ’ αυτά θα μείνει σταθερός. Θυμίζω πως μένοντας σταθερός στο πλάνο του και στην απόλυτη τήρηση των ισορροπιών μέσα στην ομάδα, πήγε στον πρώτο ημιτελικό με ενδεκάδα και σχήμα, που για όλους εμάς τους… απ’ έξω, ήταν υψηλότατου ρίσκου. Το ήξερε. Αλλά ήταν ρίσκο που ήταν απολύτως διατεθειμένος να πάρει, μαζί με τις συνέπειες του.

Για να το κλείσω. Ο Αλμέιδα ξέρει καλά πόσο πειστικά και θεαματικά λειτουργεί η ΑΕΚ με τον Πινέδα ως δεύτερο χαφ και τον Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον στα δυο άκρα της επίθεσης. Όπως επίσης ξέρει καλά και τι του δίνει σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, έστω και με θυσία άλλων στοιχείων, ο σχηματισμός με τα δυο αμυντικά χαφ και τον Πινέδα στα άκρα της επίθεσης. Την ξέρει την ομάδα του, αυτός την έκτισε. Ξέρει και την κατάσταση των παικτών του, αγωνιστική, ψυχολογική, φυσικής κατάστασης, την μελετά και την ζει καθημερινά. Ξέρει επίσης και τι έχει να διαχειριστεί τούδε και στο εξής, με συνεχόμενα απαιτητικά ματς, που η ΑΕΚ πρέπει να τα κερδίσει. Όλα αυτά τα ήξερε και πριν την Τούμπα. Τα ξέρει και τώρα και τα έχει βάλει μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς που έκανε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Άσχετα με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής.