Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;
i

ΑΕΚ/©intime

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

Κώστας Τσίλης 13:51 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 01:57 - 30.03.2023

Ούτε υπάρχει άλλος τρόπος να βρεθούν λύσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός από συμφωνία των Μεγάλων κλαμπ σ' ένα πλαίσιο, ούτε όμως ο κόσμος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Υπάρχουν πολλοί που λένε πως όποιοι θεωρούσαν πως μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα και λύσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο από την συνάντηση των ιδιοκτητών των μεγάλων κλαμπ, είναι είτε τρελοί, είτε εκτός τόπου και χρόνου. Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, πως όποιος θεωρεί πως υπάρχει άλλος τρόπος (εκτός μόνο από το να πάμε σε μια άλλη κοινωνία που όμως διαφορετική συζήτηση), θα έχει ενδιαφέρον να το καταθέσει.

Αν δηλαδή τις λύσεις και τις απαραίτητες μίνιμουμ συμφωνίες σ’ ένα έστω και υποτυπώδες κοινό πλαίσιο, δεν τις κάνουν αυτοί που έχουν την δύναμη να τις εφαρμόσουν, τότε από που θα έρθουν; Να μαζευτεί ο Σαρωνικός Αίγινας, το Κερατσίνι και ο Πόρος και να βρουν τις λύσεις για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Ή μήπως να συμφωνήσω σ' ένα πλαίσιο, εγώ με τον Άκη και τον Γιώργο και άντε και με τον Ηλία που θα περάσει κάποια στιγμή, πίνοντας μπύρα στην Βυζαντινή γωνιά;

Το ξαναγράφω για να μην παρεξηγηθώ, η δική μου οπτική είναι πολύ διαφορετική, για το μοναδικό τρόπο που πραγματικά μπορεί να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο. Και είναι πολύ μακριά από το κέρδος, τους χορηγούς και τα συμβόλαια και τους μεγαλοεπιχειρηματικοπαραγοντοιδιοκτητες. Αλλά επειδή τώρα δεν μιλάμε περί αυτού, αλλά για την παρούσα συνθήκη, συγχωρέστε με, όμως δεν βλέπω άλλο τρόπο, από το να καθίσουν στο τραπέζι όλοι αυτοί που πήγαν την Δευτέρα το πρωί στην ΕΠΟ και να βρουν λύσεις. Προφανώς με φούστες, μπλούζες, σκ…τα και άλλες ομορφιές, ρόντεο μόνο γίνονται και συμφωνίες όχι. Όποιος όμως έχει στο μυαλό του πως υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος, ας μου τον πει και μένα. Πάμε παρακάτω.

Όλο το θέμα μας είναι η διαιτησία. Σωστά; Σωστά. Φέτος έχουν γίνει τραγικές διαιτησίες από επικίνδυνους διαιτητές. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Νταμπάνοβιτς ήταν ένας απ’ αυτούς, ο Καμπάκοφ επίσης και ο Έσκας το ίδιο. Τραγικές περιπτώσεις που δεν πρέπει να ξαναπεράσουν ούτε απ’ έξω. Επίσης όλες, ανεξαιρέτως οι ομάδες της πρώτης τετράδας που διεκδικεί το πρωτάθλημα, έχουν ματς στα οποία δικαίως φωνάζουν για αποφάσεις. Το ξαναγράφω και το υπογραμμίζω. Όλοι. 

Για την ΑΕΚ που το έχω πρόχειρο στο μυαλό μου, υπάρχει και το ματς του πρώτου γύρου στην Λεωφόρο με τα δυο πέναλτι και η Τρίπολη με το σπασμένο πόδι του Ελίασον και η Τούμπα με την φάση του Λιβάι. Εννοείται και είναι δεδομένο πως υπάρχουν αντίστοιχα ματς τα οποία μπορούν να επικαλεστούν και οι υπόλοιποι και στα οποία όντως να έχουν παράπονα από τα σφυρίγματα των διαιτητών. Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει, πως οι κακοί διαιτητές πήγαν σ’ όλους, εξ ου και έφτασαν τέλος Μάρτη να διεκδικούν όλοι το πρωτάθλημα.

Κακώς, κάκιστα και αυτό που άμεσα πρέπει να διορθωθεί, είναι να μην πηγαίνουν κακοί διαιτητές πουθενά και σε κανέναν. Πάντως σίγουρα έχουμε φύγει από τις εποχές, που οι κακοί διαιτητές πήγαιναν μόνον σ’ έναν και ήταν καλοί, κάλλιστοι, μόνο γι αυτόν. Διότι έχουμε ζήσει σ’ αυτές τις εποχές και ειδικά οι πιο παλιοί όχι μόνο στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 αλλά και του ’80. Εκτός αν θαρρούν κάποιοι πως ξαφνικά όλοι μας έχουμε αποκτήσει μνήμη χρυσόψαρου.

Είναι εύκολο να σκορπάς βαρύγδουπες λέξεις και φράσεις. «Αλλοίωση αποτελεσμάτων», «σφαγές» και άλλα τέτοια, που δημιουργούν όχι απλώς ένα κλίμα, αλλά επί της ουσίας μια πραγματικότητα που είναι εύκολο να πειστούν κάποιοι πως όντως ζουν σ’ αυτή. Θέλετε όμως πραγματικά να μιλήσουμε για «σφαγές» στο φετινό πρωτάθλημα, όταν έχουν υπάρξει οι Δημητρόπουλοι και οι Ποντίκηδες; Δεν θα μπω πάλι σε ανάλυση για το τι έγινε ή δεν έγινε στο πρόσφατο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ένα πράγμα μόνο. Υπάρχει κανείς που αλήθεια να πιστεύει, πως αν διαιτητής ήταν ο Δημητρόπουλος και κάποιος άλλος στην θέση του Αραούχο στην φάση των καθυστερήσεων, δεν θα έδινε όχι ένα, αλλά τρία πέναλτι μαζί; Και παρεμπιπτόντως επειδή άκουσα την… πρόβλεψη που έκανε ο Κατσουράνης, για να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά, μισή του έμεινε. Διότι τελικά κανένα πέναλτι δεν δόθηκε υπέρ της ΑΕΚ. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Υπάρχει επίσης κανένας που να πιστεύει πως αν υπήρχε διαιτητής Ποντίκης και ήταν άλλος στην θέση του Πινέδα στο πρόσφατο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, υπήρχε περίπτωση να ακυρώσει το γκολ επειδή η μπάλα στο ξεκίνημα κτύπησε στο χέρι; Προφανώς όχι, διότι δεν υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ, όπως τραγούδανε οι Πυξ Λαξ. Και επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν, καλά θα είναι να βάζουμε τα πράγματα κάθε φορά στην πραγματική τους βάση και διάσταση, μήπως και βγάλουμε κάποια άκρη.

Ναι, αυτοί που έχουν την ευθύνη, να… τσακιστούν να φέρουν διαιτητές που δεν θα είναι καρτούν και επικίνδυνοι σαν τον Νταμπάνοβιτς και τον Καμπάκοφ. Και νομίζω πως μ' αυτή την θέση πήγε σίγουρα η ΑΕΚ στην συνάντηση. Ενώ, δική μου θέση, αν δεν μπορούν ας έρθουν άλλοι που να μπορούν. Αλλά από την άλλη μεριά, όσο και αν το προσπαθούν κάποιοι, δεν πρόκειται να περπατήσουμε χέρι – χέρι στην ζώνη του λυκόφωτος. Και κάτι τελευταίο. Ακούω πολύ αυτό το «δεν θα τελειώσει το πρωτάθλημα». Πως και γιατί δεν θα τελειώσει; Ποια είναι άραγε αυτή η συνθήκη που θα το κάνει να μην τελειώσει; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά με εκβιασμούλη μοιάζει. Μπορεί και να κάνω λάθος. Και μακάρι γιατί δεν γουστάρω να ασχολούμαι με τίποτε άλλο, εκτός από την μπάλα του Αλμέιδα. 

Tags: