Από άλλο... πλανήτη ο Ναν, «διαστημική» η Ρεάλ, «κομμάτι» που λείπει ο Χεζόνια

Από άλλο... πλανήτη ο Ναν, «διαστημική» η Ρεάλ, «κομμάτι» που λείπει ο Χεζόνια

Ηλίας Λαλιώτης 08:00 - 08.12.2023

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε έναν Κέντρικ Ναν βγαλμένο από τα καλύτερά του στο NBA, αλλά η υπερπλήρης Ρεάλ Μαδρίτης τον «χτύπησε» στο πιο αδύναμο σημείο του με τον παίκτη που χρειαζόταν από φέτος, τον Μάριο Χεζόνια.

Η απίθανη παράσταση που χάρισε ο Κέντρικ Ναν στους 19.000 φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ δεν συνοδεύτηκε από μια νίκη που θα συνιστούσε τεράστια επιτυχία. Δεν μπορούσε, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο απέναντι σε μια «διαστημική» -αυτό το χρονικό διάστημα- Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ομάδα του Τσους Ματέο ξεχειλίζει από ποιότητα, λύσεις και τρομερά κορμιά. Παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, γρήγορο, το χαίρεται το μάτι κάποιου που είναι ουδέτερος παρατηρητής. Ο Ισπανός τεχνικός παίζει έξυπνα, με ψηλά σχήματα και εκμεταλλεύεται κάθε αδυναμία του αντιπάλου. Για να την αντιμετωπίσει ο αντίπαλος πρέπει να τα κάνει σχεδόν όλα τέλεια και φυσικά να βάλει τα σουτ.

Ο Παναθηναϊκός το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό για ένα μόνο ημίχρονο. Χάρη σε έναν παίκτη που ακόμα είναι ουσιαστικά ανέτοιμος. Ο Κέντρικ Ναν βρίσκεται μόλις ένα μήνα στην Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει ήδη να φέρνει τον αέρα του NBA στο ΟΑΚΑ, προσαρμοσμένο άψογα στα πρέπει της EuroLeague. Ο Αμερικανός είναι ένα επιθετικό «όπλο» από άλλο... πλανήτη. Έχει ένα απίθανο πρώτο βήμα, ένα δυνατό κορμί που τον βοηθά στις επαφές στην επίθεση και την άμυνα, άψογη αντίληψη του παιχνιδιού.

Το ξέσπασμά του μαζί με την απίστευτη ωριμότητα που έδειξε ο Λούκα Βιλντόζα και την ενέργεια που έβγαλε ο Ματίας Λεσόρ στα μέσα της δεύτερης περιόδου είχαν φέρει τους «πράσινους» σε θέση ισχύος. Αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια ομάδα που έχει χίλιους και έναν τρόπους για να επιστρέψει και να σε χτυπήσει.

Και απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έχει στο «3» μόνο τον Μάριους Γκριγκόνις, είχε δύο κορμιά που δεν μπορούσε να συναγωνιστεί. Με τους Χεζόνια και Ντεκ έφερε τα πάνω κάτω στην τρίτη περίοδο, ο Μούσα έβαλε τα σουτ (συνολικά 13/26 τρίποντα οι Ισπανοί), οι παίκτες του Αταμάν τα έχασαν (7/23) και το παιχνίδι τελείωσε.

Ο Κροάτης σταρ έδειξε με τη συμπεριφορά του, αλλά και την χαρακτηριστική του κίνηση μετά το τέλος του αγώνα, πως μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία προσθήκη από το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τις εμφανίσεις του φέτος όμως, δείχνει πως είναι ένα «κομμάτι» που λείπει από το Τριφύλλι. Ειδικά όταν Παπαπέτρου και Χεζόνια είναι μόνιμα στα... πιτς εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Κάπως έτσι, η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης πλήγωσε πολύ τον Παναθηναϊκό. Όχι ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά επειδή προηγήθηκαν δύο άσχημα αποτελέσματα στα οποία θα μπορούσε να είχε νικήσει και να είναι πιο άνετος. Πλέον, αν και νωρίς είναι με την πλάτη στον τοίχο. Η νίκη κόντρα στη Βιλερμπάν έχει ένα τεράστιο ΠΡΕΠΕΙ, αλλά και γενικότερα στα 4 ματς που απομένουν μέχρι το τέλος του 2023 (Βιλερμπάν, Μονακό και Μιλάνο εκτός, Ερυθρός αστέρας εντός) χρειάζεται 3 νίκες για να νιώθει... καλά!

ΥΓ. Απίθανη η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ σε όλα τα επίπεδα. Από τις Χριστουγεννιάτικες πινελιές της ΚΑΕ μέχρι να γίνει το τζάμπολ, μέχρι τον εξαιρετικό παλμό στην εξέδρα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Οι μεγάλες νίκες σε αυτό το γήπεδο θα έρθουν γρήγορα, το ζητούμενο είναι να χτίσει χαρακτήρα μακριά από το «σπίτι» του ο Παναθηναϊκός.

ΥΓ2. Στα θετικά του αγώνα η εμφάνιση του Λούκα Βιλντόζα. Ο Αργεντινός ήταν εξαιρετικός στην άμυνα πάνω στον Καμπάτσο, πολύ καλός και ψύχραιμος οργανωτικά, αλλά του έλειψε η ευστοχία (2/11 συνολικά, με 0/5 τρίποντα). Δεν είναι τυχαίο πως στα 32 λεπτά με αυτόν στον παρκέ οι «πράσινοι» ήταν στο +2 απέναντι στη Ρεάλ.

ΥΓ3. Αυτή τη Ρεάλ ο Παναθηναϊκός δεν γινόταν να την κερδίσει τη δεδομένη στιγμή, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω πως στο καλό διάστημα της ομάδας στο δεύτερο δεκάλεπτο η διαιτητική τριάδα έκλεισε τα μάτια σε τρία «γκολ-φάουλ» των Λεσόρ και Ναν, αλλά και στο επιθετικό του Χεζόνια στον Γκραντ, που τερμάτισε το 14-0 σερί.