Ένας καλύτερος «μάστορας», θα ζητήσει και άλλο εργασιακό περιβάλλον

Ο Γκουστάβο Πογέτ στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία

i

Intime

Ένας καλύτερος «μάστορας», θα ζητήσει και άλλο εργασιακό περιβάλλον

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:49 - 19.11.2023 / Ανανεώθηκε: 10:03 - 19.11.2023

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει κερδίσει το δικαίωμα να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι και στο Euro 2024, όμως το αργότερο το καλοκαίρι θα φύγει από την Αθήνα. Για την «επόμενη πίστα» και έναν προπονητή υψηλότερου επιπέδου, η ΕΠΟ έχει μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για να τον δελεάσει;

Το φιλικό της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία δεν έχει πολλά για να σχολιάσουμε στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Η δυναμικότητα του αντιπάλου και η αφέλεια του στο αμυντικό σκέλος, έδωσαν πολλούς χώρους στην Εθνική ομάδα και της επέτρεψαν να επιτεθεί με τρόπους και συνδυασμούς που δύσκολα θα τους επαναλάβει σε πιο ανταγωνιστικές αναμετρήσεις. 

Ακόμα και για τα «μαγικά» του Γιάννη Κωνσταντέλια, μάλλον τον αδικούμε με την αποθέωση απέναντι σε μία αδύναμη ανασταλτική λειτουργία. Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως μπορεί να διαλύσει πιο καλά οργανωμένες και ισχυρές αμυντικές γραμμές, που δεν έχει νόημα να τον δοξάζουμε σε φιλικά με μικρό ανταγωνισμό.

Ο Κωνσταντέλιας μπορεί να γράψει ένα ολόχρυσο κεφάλαιο με την Εθνική ομάδα, αρκεί να αγωνίζεται μέσα σε ένα κανονικό σύνολο. Το οποίο θα τον υποστηρίζει, θα καλύπτει τις αδυναμίες του και θα τον αφήνει απερίσπαστο να δράσει. Ίσως αυτή η προϋπόθεση πρέπει να είναι βασική και στην αναζήτηση του επόμενου ομοσπονδιακού προπονητή: πως θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο μας και πως θα το ενσωματώσει στο στυλ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ο Γκουστάβο Πογέτ πρέπει να φύγει άμεσα. Αντιθέτως, ο Πογέτ εξασφάλισε μία ρεαλιστική ευκαιρία για την πρόκριση της Ελλάδας στο Euro 2024, μέσω του Nations League. Γιατί από τον όμιλο των προκριματικών, για να είμαστε ειλικρινείς, δύσκολα ο οποιοσδήποτε προπονητής θα επιτύγχανε κάτι περισσότερο από μία αξιοπρεπή παρουσία, που νομίζω ότι η χώρα μας την παρουσίασε στον μεγαλύτερο βαθμό.

Άρα, ο Πογέτ επιβάλλεται να ολοκληρώσει τη δουλειά του και να προπονήσει την Ελλάδα στην τελική φάση του Nations League. Καθώς και στο Euro 2024, αν η Εθνική ομάδα προκριθεί. Ο Ουρουγουανός κέρδισε με την αξία του αυτό το δικαίωμα και αυτό επιτάσσει η ποδοσφαιρική λογική. 

Ένα εργασιακό «πακέτο» που δεν υπάρχει

Όσοι πιστεύουν ότι η Εθνική ομάδα θα προσελκύσει έναν προπονητή υψηλότερου επιπέδου από τον Ουρουγουανό, καλό θα είναι να αναρωτηθούν ποιο εργασιακό «πακέτο» θα του προσφέρει η ΕΠΟ. Τι ακριβώς θα δελεάσει έναν ικανό επαγγελματία, με επιτυχίες; Εκτός από την ομορφιά της αθηναϊκής ριβιέρα, μάλλον δεν έχουμε άλλα αβαντάζ για να δελεάσουμε έναν τεχνικό από το «πάνω ράφι».

Για παράδειγμα, ένας φιλόδοξος προπονητής δίνει σημασία στις εργασιακές συνθήκες. Στην Αθήνα τι θα βρει; Οι διεθνείς δεν έχουν σταθερό μέρος για να προπονούνται, ο εξοπλισμός της ομάδας μεταφέρεται από γήπεδο σε γήπεδο και από τις αποθήκες της ΕΠΟ, η έδρα ενίοτε αλλάζει απροειδοποίητα ή οι εξέδρες του γηπέδου δεν ανοίγουν όλες επειδή έτσι ζητούν κάποιοι οπαδοί. Άρα, το εργασιακό περιβάλλον θα είναι... νομαδικό. Δεν χαρακτηρίζεται και ειδυλλιακή προοπτική...

Ο Πογέτ θα φύγει το αργότερο το καλοκαίρι, αυτό δεν αλλάζει. Ο Ουρουγουανός έχει στήσει ένα σύνολο με ορισμένες αρχές και θα το παραδώσει στον αντικαταστάτη του σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι το παρέλαβε από τον προκάτοχο του. Αλλά για την «επόμενη πίστα», έχει η Εθνική ομάδα τις προδιαγραφές για να περάσει; Ή με τη σημερινή μορφή της ΕΠΟ, της δομής της και τις προοπτικές που δημιουργεί για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχουμε... πιάσει ταβάνι; Εύλογο το ερώτημα, εύκολη και η απάντηση.