Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε Euro

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε Euro

Γιώργος Σακελλαρίου 08:08 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 08:09 - 26.03.2024

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας εκτός από ποιότητα πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να νικήσουν στον τελικό περισσότερο από την διψασμένη Γεωργία.

Η μισή δουλειά έγινε με το Καζακστάν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Εθνική Ελλάδας. Είτε 1-0 είτε 5-0, σημασία έχει η πρόκριση στον τελικό. Η Ελλάδα θα παίξει την Τρίτη στις 19.00 μπροστά σε σχεδόν 55.000 αντίπαλους οπαδούς. Απέναντί της θα έχει μία ομάδα που δεν έχει παίξει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση. Η παρέα του Κβαρατσχέλια έχει τεράστια δίψα για να βρεθεί σε ένα Euro. Η δική της ευκαιρία είναι τώρα. Στο μέλλον μπορεί να μην έχει ανάλογη δυνατότητα, να παίξει μπροστά στο κοινό της έναν αγώνα που δίνει πρόκριση σε Euro.

Η Ελλάδα έχει παίξει τέσσερις φορές σε Euro. Το ένα το κατέκτησε, στο τελευταίο πέρασε σε νοκ άουτ φάση. Έχει πάρει μέρος και σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Απέχει, όμως, δέκα χρόνια από μεγάλα ραντεβού. Πλην του Τζαβέλλα, κανείς από τους παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ δεν έχει παίξει σε Euro ή Παγκόσμιο Κύπελλο. Οπότε και η θέληση εδώ είναι τεράστια.

Αυτά τα παιδιά με νίκη θα ταξιδέψουν στη Γερμανία. Θα έχουν και οικονομικό όφελος με το μπόνους, αλλά θα διαφημίσουν και το όνομά τους (εκτός από τους συλλόγους τους). Η θέληση, η επιθυμία, λοιπόν, είναι μεγάλη και στις δύο ομάδες. Δεν γίνεται την Τρίτη να υπάρχει μία από τις δύο που να το θέλουν λιγότερο οι παίκτες της. Εμάς, βέβαια, μας απασχολεί η «γαλανόλευκη». Αυτά τα παιδιά έδειξαν και με το Καζακστάν ότι δεν παίρνουν αψήφιστα την υπόθεση πρόκρισης.

Μπήκαν, καθάρισαν σε ένα ημίχρονο τον αντίπαλο και τώρα θέλουν να τελειώσουν τη δουλειά. Διότι σε περίπτωση αποτυχίας, κανείς δεν θα δώσει σημασία τι έγινε την περασμένη Πέμπτη. Σημασία έχει πλέον η νίκη στον τελικό. Και σε έναν τελικό η ήττα δεν σημαίνει τίποτα, η νίκη είναι το παν. Με μισό μηδέν. Στην παράταση. Στα πέναλτι. Όπου θέλει κι όπως θέλει. Αρκεί να έρθει. Αυτό είναι το σημαντικό.

Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι εύκολο να τα απολαύσεις με την έννοια της διασκέδασης. Ξέρεις ότι κρίνουν πολλά και η πίεση είναι μεγάλη. Στη Γεωργία ένα ολόκληρο έθνος περιμένει την πρόκριση. Στην Ελλάδα θέλουμε να ξαναδούμε την Εθνική σε ένα Euro. Η πίεση θα είναι μεγάλη για τους γηπεδούχους, αφού μοιάζει να είναι «τώρα ή ποτέ». Οι διεθνείς το ξέρουν κι αν μπουν και πάλι δυνατά, είναι ουσιαστικοί στις τελικές τους προσπάθειες και συγκεντρωμένοι, αυτόν τον τελικό θα τον πάρουν.

Το ιδανικό φυσικά είναι να προηγηθεί η Ελλάδα. Τι κι αν κατάφερε μερικές φορές στο παρελθόν να νικήσει τη Γεωργία με ανατροπή; Τώρα δεν πρέπει να τους δώσει δικαιώματα. Η προσμονή 55.000 Γεωργιανών να δουν την εθνική τους σε Euro θα μετατραπεί σε τεράστιο άγχος, αν οι παίκτες του Πογέτ ανοίξουν το σκορ. Η Εθνική μας έχει παίκτες που μπορούν να διαχειριστούν το άγχος. Η Γεωργία με ελάχιστες εξαιρέσεις όχι.

Την Τρίτη η Εθνική εκτός από τη θέληση θα πρέπει να δείξει εξυπνάδα και φυσικά να βγάλει την ποιότητά της, που συνολικά είναι υψηλότερη από την παρέα του Κβαρατσχέλια. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να τον κερδίσει και να επιστρέψει εκεί που είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες γενιές παικτών.

ΥΓ.: Το αν η πρόκριση θα κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι άγνωστο. Εδώ Euro πήρε η Εθνική και κάναμε βήματα πίσω. Ας πάει στη Γερμανία και βλέπουμε.

ΥΓ1.: Στη Γερμανία όταν βρεθούν με το καλό οι διεθνείς θα πρέπει να το απολαύσουν και να παίξουν το καλύτερο ποδόσφαιρο που μπορούν. Αλλά αύριο είναι τελικός. Η πρόκριση μετράει ακόμα και με μέτρια εικόνα.

ΥΓ2.: Το ματς δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν είναι απλό να ρίχνει η Εθνική πεντάρες μέσα έξω με ομάδες του χεριού τους. Σημασία έχει ότι έτσι το αντιμετωπίζουν ο Πογέτ και οι παίκτες. Ο οπαδός μπορεί να ονειρεύεται περιπάτους, τριάρες, τεσσάρες…