Η ΑΕΚ τώρα, τα χρειάζεται όλα

Η ΑΕΚ τώρα, τα χρειάζεται όλα

Κώστας Τσίλης 22:30 - 28.10.2023 / Ανανεώθηκε: 22:42 - 28.10.2023

Λόγω των συνθηκών, η ΑΕΚ δεν μπορεί για το ματς με τον ΠΑΟΚ, να βασιστεί απλώς στην λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλο του Αλμέιδα που την καθιστά σχεδόν πάντα φαβορί, αλλά είναι μια "μάχη" για την οποία έχει ανάγκη όλα τα "'όπλα" της. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Προφανώς και ότι όμορφο και στα όρια του ιστορικού συνέβη γενικώς στην Μασσαλία, αλλά και ότι στραβό και ανάποδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Βελοντρόμ», η ΑΕΚ υποχρεωτικά το έχει αφήσει πίσω της. Έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να συμβεί, αλλά πολύ περισσότερο από την στιγμή που μόλις τη Δευτέρα (30/10) έχει ματς με το οποίο κλείνει για τον πρώτο γύρο, τον κύκλο των παιχνιδιών με τους ανταγωνιστές της για τον τίτλο.

Η πραγματικότητα για την ΑΕΚ, είναι πως αυτό το ματς με τον ΠΑΟΚ δεν θα έχει καμία σχέση μ’ όσα έχει δώσει μέχρι τώρα για το πρωτάθλημα. Ούτε πολύ περισσότερο με τα αντίστοιχα περυσινά παιχνίδια που έδωσε με τον συγκεκριμένο αντίπαλο στη Νέα Φιλαδέλφεια σε κανονική περίοδο και playοffs. Και τα οποία μετέτρεψε σε πάρτι. Τώρα η Ένωση πρέπει να μπει να παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι, ίσως με τις πιο ζόρικες συνθήκες στην εποχή Αλμέιδα.

Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος με το απουσιολόγιο, ειδικά όταν υπάρχει το όνομα του Αραούχο μέσα. Αλλά ο Αλμέιδα έχει αποφασίσει πως όσο κι αν κάποιος ποδοσφαιριστής του το θέλει πολύ να κάνει μια υπέρβαση συντομότερης επιστροφής, όσο και αν το έχει ανάγκη η ομάδα, δεν πρόκειται να πάρει ρίσκο. Κάτι που σημαίνει πως ο Αραούχο και ο Γκαρσία και ο Γκατσίνοβιτς και ο Πισάρο, που μέχρι και τώρα δεν έχουν προπονηθεί καθόλου, ακόμα και αν αυτό γίνει στην τελευταία προπόνηση, που δεν θα γίνει, δεν πρόκειται να είναι τη Δευτέρα (28/10) στο γήπεδο.

Δεν είναι απλώς τέσσερις απουσίες... 

Θα πάει δηλαδή η ΑΕΚ στο ματς με τον ΠΑΟΚ χωρίς τους τρεις βασικούς πυλώνες του επιθετικού της παιχνιδιού. Αυτούς που και οι τρεις σκόραραν πέρυσι απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Αλλά κυρίως αυτούς που ορίζουν εν πολλοίς την εύρυθμη λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλου του Αλμέιδα. Δεν είναι μόνο το επιθετικό, αλλά και το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού των «κιτρινόμαυρων», εξαρτάται πολύ από τις δουλειές που κάνουν κυρίως ο Γκαρσία και ο Αραούχο. Και το δημιουργικό από τις κινήσεις του Γκατσίνοβιτς. Ακόμα και του Πισάρο σε κάποια παιχνίδια. Τώρα και οι τέσσερις θα λείψουν.

Τον Αλμέιδα δεν θα τον ακούσει ποτέ κανείς να παραπονεθεί ούτε γι αυτές τις απουσίες, ούτε για καμία και ποτέ. Πριν από το ματς με τη Μαρσέιγ που επίσης έλλειπαν αυτοί οι τέσσερις, είπε πως είναι πολύ ήρεμος πως οι παίκτες που έχει στην διάθεση του, θα κάνουν την δουλειά που πρέπει. Δεν το είπε, για να το πει. Ποτέ δεν το κάνει. Το λέει και το εννοεί γιατί όλους τους παίκτες που έχει στο ρόστερ τους εμπιστεύεται πως θα κάνουν την δουλειά που θέλει. Από εκεί προκύπτει και η μεγάλη του ευκολία στο rotation.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι και θαρρώ φάνηκε και στο Βελοντρόμ, πως αυτές οι τέσσερις απουσίες και ειδικά οι μαζεμένες και του Γκαρσία και του Αραούχο και του Γκατσίνοβιτς, είναι πολύ κομβικές. Και αφαιρούν μεγάλο ποσοστό και από την ενέργεια και από την ποιότητα και από την δημιουργικότητα, αλλά και συνολικά από τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ενώ υπάρχει και κάτι άλλο για το ματς της Δευτέρας. Αυτοί που θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν, είναι ήδη ξοδεμένη πολλή από την ενέργεια τους.

Τα όπλα που θα χρειαστεί... 

Ο Τσούμπερ, για παράδειγμα, έχει παίξει δυο συνεχόμενα ματς βασικός και ειδικά στο «Βελοντρόμ» με πολλά τρεξίματα χωρίς την μπάλα στα πόδια του. Και τώρα μπορεί να χρειαστεί να πάει για το τρίτο σερί. Το ίδιο ισχύει και για τον Πινέδα, που έπαιξε στο «Βελοντρόμ» ακόμα και ως δεξί μπακ για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Αφήστε που, με τις απουσίες που υπάρχουν στην μεσοεπιθετική γραμμή, ακόμα και να θέλει ο Αλμέιδα να βάλει τον Μεξικανό στα χαφ, που είναι κάτι που πάντα δίνει boost στο παιχνίδι της ΑΕΚ, δεν υπάρχει πρακτικά τέτοια δυνατότητα.

Βεβαίως για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, αυτή είναι απλώς μια καταγραφή της ζόρικης και περίπλοκης συνθήκης που υπάρχει για την ΑΕΚ. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον τρόπο που θα προσεγγίσει ο Αλμέιδα και οι παίκτες του, το ματς της Δευτέρας. Να κερδίσει πάει, χωρίς να φοβάται τίποτα και κανέναν. Απλώς είναι πολύ ξεκάθαρο, πως είναι ένα παιχνίδι που η Ένωση, λόγω των συνθηκών, δεν γίνεται να βασιστεί απλώς στο αγωνιστικό μοντέλο που έχει δουλέψει και εφαρμόζει ο Αλμέιδα και το οποίο συνήθως την καθιστά φαβορί. Ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τώρα είναι μια «μάχη», στην οποία θα χρειαστεί όλα τα όπλα. Θα πρέπει να μπει πολύ περισσότερο στην εξίσωση αυτή η νοοτροπία νικητή που έχει εμφυσήσει ο Πελάδο στους παίκτες του. Και που μπαίνει τις περισσότερες φορές πάνω ακόμα και από τακτικές και από κούραση.

Θα χρειαστεί ίσως να βγάλει και έναν ακόμα λαγό τακτικά από το καπέλο του, ο Αλμέιδα. Για να δουλέψει ρολόι το μοντέλο του και χωρίς βασικά γρανάζια του. Θα χρειαστεί επίσης να μπουν πολύ περισσότερο σε παπούτσια πρωταγωνιστή κάποιοι παίκτες που δεδομένα μπορούν αλλά το έχουν κάνει λίγο μέχρι τώρα. Όπως για παράδειγμα ο Πόνσε. Ξέρει και ο ίδιος και το λέει, πως ακόμα δεν έχει δώσει στην ΑΕΚ όσα μπορεί. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από το παιχνίδι της Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ. Είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο ως πλάνο στο μυαλό του ο Αλμέιδα και δεν ξεκίνησε τον Πόνσε στο «Βελοντρόμ», παρόλο που έλειπαν και ο Γκαρσία και ο Αραούχο. Τώρα το ματς της Δευτέρας είναι μια άλλη ιστορία και όπως το βλέπω και μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αργεντινό.

Ο Αλμέιδα θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, για να "κλειδώσει" επιλογές για το ματς με τον ΠΑΟΚ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:19 - 28.10.2023

Ο Αλμέιδα θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, για να "κλειδώσει" επιλογές για το ματς με τον ΠΑΟΚ

Θα εξαντλήσει ο Αλμέιδα όλα τα χρονικά περιθώρια, μέχρι να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το αγωνιστικό πλάνο του παιχνιδιού της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ

Θα χρειαστεί επίσης αυτή την φορά να παίξει μπάλα και η Νέα Φιλαδέλφεια. Πολύ περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Το ερώτημα για το εάν παίζουν μπάλα τα τσιμέντα, που είχε τεθεί πολλάκις όσο κτιζόταν το νέο γήπεδο, έχει απαντηθεί ήδη και πολύ εμφατικά. Δείτε τι έχει κάνει η Ένωση από τότε που επέστρεψε στο σπίτι της. Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει ξανά την έδρα της. Και αυτό το ματς της Δευτέρας, είναι απ’ αυτά που πρέπει και εξυπακούεται πως μπορεί, να το πάρει η έδρα.