Νίκη βάλσαμο και τώρα: Δουλειά, δουλειά, δουλειά
i

@intime

Νίκη βάλσαμο και τώρα: Δουλειά, δουλειά, δουλειά

Αλέξης Σαββόπουλος 08:54 - 04.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:55 - 04.09.2023

Η δουλειά έγινε, ο Αρης πήρε ένα τρίποντο που χρειαζόταν πολύ αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει μια… κανονική ομάδα. Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος.

Στην κατάσταση που είχε περιέλθει ο Αρης, πριν την έναρξη της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν υπήρχε τίποτα πιο σημαντικό από τη νίκη. Ούτε η εμφάνιση, ούτε το σκορ, ούτε φυσικά ο τρόπος. Η δουλειά έγινε, με λίγη δόση άγχους στο φινάλε είναι η αλήθεια, και αυτό είναι που μετράει. Η νίκη προσφέρει ηρεμία που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, όχι μόνο το γκρουπ και ο νέος προπονητής, αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός. 

Ακόμη και περαστικός να ήσουν απο το Βικελίδης χθες, την ένιωθες την βαριά ατμόσφαιρα πριν το ματς αλλά και κατά τη διάρκειά του. Την πίεση που υπήρχε και την ανάγκη για ένα τρίποντο που θα λειτουργούσε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Δεν γιατρεύτηκε φυσικά εν μια νυκτί ο Αρης επειδή κέρδισε τον Αστέρα ούτε έλυσε όλα του προβλήματα. 

Ακόμη και χθες φανέρωσε τις πάμπολες φετινές του παθογένειες και τη δουλειά που περιμένει τον Μάντζιο και το επιτελείο του στη διακοπή που έρχεται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η δουλειά όμως θα γίνει με λιγότερη πίεση, ανάσες ανακούφισης για όλους και πολύτιμο κερδισμένο χρόνο.

Το χθεσινό πρώτο ματς του Αρη στην έδρα του είχε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Τον Λόρεν Μορόν. Αυτός πρώτος από όλους πάτησε το… restart και τράβηξε το κάρο απο τη λάσπη. Ηταν με διαφορά το Α και το Ω του χθεσινού Αρη. Κυριολεκτικά τα έκανε όλα ο Ισπανός. Ασιστ στο γκολ του Σαμόρα, εξαιρετικό τελείωμα στο δεύτερο γκολ της ομάδας του, κερδισμένο πέναλτι με το οποίο ο Φαμπιάνο έκανε το 3-1. 

Ακόμη, κυνήγησε όλες τις μπάλες, έτρεξε και πίεσε ακατάπαυστα και με την έμφάνισή του έδειξε τον δρόμο και στους υπόλοιπους. Είχε συνοδοιπόρο, τον πολύ καλό μετά από καιρό Νταρίντα (εξαιρετική η ασιστ στο γκολ του Μορόν), τον σοβαρό Ντουκουρέ, τον σταθερά καλό απο την αρχή της σεζόν Φαμπιάνο, τον βελτιωμένο επιτέλους Ρουπ, και το… κέρδος της χθεσινής βραδιάς, τον πιτσιρικά τον Αλβαρο Σαμόρα. Ο Μάντζιος δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει βασικό και δικαιώθηκε. Οχι μόνο για το γκολ που πέτυχε. 

Ο Κοσταρικανός έχει πράγματα να δώσει, αφού διαθέτει και καλή τεχνική και ταχύτητα και αγωνιστικό θράσος. Θέλει και αρκετή δουλειά όμως για να μπει στα παπούτσια του Πάλμα αφού είναι άγουρος τακτικά και μοιάζει να θέλει καθοδήγηση ώστε να τιθασεύσει το ταλεντο που είναι φανερό ότι διαθέτει. Αξίζει να του την προσφέρει ο Μάντζιος και αν κρίνουμε απο το χθεσινό, θα επενδύσει στον… μικρό.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα καλά του χθεσινού Αρη και καλό είναι η μπάλα να παραμείνει χαμηλά και τα κεφάλια μέσα γιατί οι ανορθογραφίες είναι πολλές και το μότο που οφείλει να κυριαρχήσει είναι ένα: Δουλειά, δουλειά, δουλειά για να συμμαζευτεί η κατάσταση. Να αποκτήσει το γκρουπ, αγωνιστική ταυτότητα, ομοιογένεια, αμυντική συνοχή (έχει δεχθεπι έξι γκολ σε τρια παιχνίδια), εντάσεις που της λείπουν και φυσικά να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλωθούμε στο τι πήγε στραβά και τρέχει και δεν φτάνει πάλι ο Αρης. Ούτε για την…κάτι σαν προετοιμασία που (δεν) έγινε, ούτε για τις αστοχίες στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει ο Μάντζιος κάνοντας λόγο για, έως και πέντε προσθήκες. Εδώ είναι που η διοίκηση έχει χρέος να διευκολύνει το έργο του νέου προπονητή… που είμαι βέβαιος ότι θα συμμαζέψει τα πράγματα αλλα μάγος δεν είναι.

Ο Αρης χρειάζεται ένα εξάρι-σκύλο, ένα δεύτερο φορ να δώσει ανάσες στον Μορόν και οπωσδήποτε ποιοτικές προσθήκες στις φτερούγες. Ο Κάρλσον ακόμη δεν έχει σταθερότητα και αντέχει μόνο ένα ημίχρονο, τον Σαβέριο δεν τον έχουμε δει ακόμη και δεν νομίζω ότι προορίζεται για βασική επιλογή, ενώ για τον Μενέντες αρκεί η ευκαιρία που χάνει σε κενή εστία στη φάση του πέναλτι που κέρδισε ο Μορόν για να καταλάβει κανείς ότι- προσώρας- είναι μαλωμένος με το γκολ. Μια ακόμη για να είμαστε σωστοί. 

Ο Σουλειμάνοφ είναι μια λύση αλλά έχω την αίσθηση ότι χρειάζεται και κάτι ακόμη. Ίσως ένα παίκτη που να μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως φορ όσο και ως winger. Δεν ξέρω τι προλαβαίνει να κάνει ο Αρης στο δεκαήμερο που απομένει για να ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, αλλά η συστηματική δουλειά απο ένα κανονικό προπονητή με 2-3 ποιοτικές και στοχευμένες κινήσεις, μόνο καλύτερη μπορεί να κάνει την ομάδα. Εύκολο δεν θα είναι αφού χάθηκε αδίκως με πειράματα το διάστημα που μπαίνουν οι βάσεις στις ομάδες, αλλά έχουν… τρέξει μόλις τρεις αγωνιστικές και υπάρχει δρόμος…