Τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης ή θα τον σέβεσαι ή θα τον φοβάσαι
i

/©Intime

Τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης ή θα τον σέβεσαι ή θα τον φοβάσαι

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:10 - 25.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:47 - 25.04.2024

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην… παρτίδα σκάκι του Παλάου έκανε όλες τις σωστές κινήσεις ώστε να κάνει το Ρουά Ματ απέναντι στον Ρότζερ Γκριμάου και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο «μπρέικ» απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης από τη Βαρκελώνη.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που εάν την υποτιμήσεις, θα το πληρώσεις και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει πως θα έχει εύκολο έργο απέναντι στους Πειραιώτες και η Μπαρτσελόνα, η ομάδα με την πιο «καυτή» έδρα της φετινής Ευρωλίγκα, το ένοιωσε στο πετσί της. Βέβαια κομβικός σε αυτό το κομμάτι ήταν ο αγαπημένος «σκακιστής», ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο κόουτς «Μπι» διάβασε εκπληκτικά το παιχνίδι, έκανε όλα αυτά τα μικρά πραγματάκια, ώστε να δείξει στον Ρότζερ Γκριμάου πως δεν ήταν έτοιμος για να κοντραριστεί μαζί του σε μια παρτίδα σκάκι όπως αυτή των Playoffs της Ευρωλίγκα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα προς ένα, γιατί η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε ένα ματς που πολλά πράγματα ήταν εναντίον του, έδειξε πόσο σπουδαίος είναι.

Εκπλήξεις από την αρχή

© Intime

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε στην διάθεσή του τον Κώστα Παπανικολάου, ενώ στο «4» έπρεπε να βρει τρόπο να περιορίσει τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Αυτό το έκανε με έναν τρόπο που πολλοί μας δεν το περιμέναμε, καθώς βασικός ξεκίνησε ο Λουκ Σίκμα και στο «3» έπαιξε ο Πίτερς. Ο Σίκμα λοιπόν, ανέλπιστα ίσως, έδειξε την εμπειρία του στο παρκέ και με πολύ καλές τοποθετήσεις, μπόρεσε να δώσει βοήθειες και να ζορίσει τους αντιπάλους του, μένοντας συνολικά στο παρκέ για 17 λεπτά. Ο Πίτερς από την άλλη έμεινε για άλλο ένα ματς μακριά από τον καλό του εαυτό, όμως αυτό δεν πλήγωσε τον Ολυμπιακό.

Κάθε αλλαγή του βγήκε

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις αλλαγές πραγματικά πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια. Πάντα είχε τον τρόπο να βρίσκει από τον πάγκο έναν «άσσο», με τον Ολυμπιακό να παίρνει πολλά από τον πάγκο του. Είναι χαρακτηστικό πως από τους 77 πόντους του Ολυμπιακού, οι 47 προήλθαν από τον πάγκο

Πήρε πράγματα από κάθε παίκτη

Ο Ολυμπιακός έχει 15 παίκτες πρώτης γραμμής. Εξ αυτών, 12 βρέθηκαν να κάνουν ζέσταμα για το ματς και οι 11 από αυτούς σκόραραν. Μόνος άποντος, αλλά με πολλή δουλειά σε άμυνα και δημιουργεί ήταν ο Τόμας Ουόκαπ.

Δεν φοβήθηκε να αλλάξει πλάνο και κατεύθυνση

Το σχήμα με τον Πίτερς στο «3» δεν του βγήκε, καθώς ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να δείξει αυτά που μπορεί. Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δοκίμασε πολλά διαφορετικά πράγματα και στο τέλος δικαιώθηκε. Ένα από αυτά ήταν τα λεπτά που έδωσε στο τέλος στον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Σαφώς και ρίσκαρε, όμως με αυτό τον τρόπο δικαιώθηκε. Εξάλλου η τύχη είναι με τους ισχυρούς.

Στηρίχθηκε στον Κάνααν δικαιώθηκε (ξανά) για ΜακΚίσικ

Μοναδικό «ψεγάδι» το προηγούμενο διάστημα, με όλη την αγάπη που έχουμε στον κόουτς Μπαρτζώκα, ήταν η μη χρησιμοποίηση του Αϊζάια Κάνααν στο τέταρτο δεκάλεπτο. Αυτό άλλαξε απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με τον Αμερικανό να παίζει περισσότερο από κάθε άλλον (31:25) και να είναι κομβικός στο τέλος.

Οφείλω να σταθώ και στον Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός μπήκε περίπου στο 18’ στο παρκέ και δεν βγήκε ποτέ ξανά! Κάτι ήξερε που τον στήριξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ξεκίνημα της σεζόν, κάτι ήξερε που τον άφησε στο παρκέ τόση σερί ώρα. Πίεση, άμυνα, ενέργεια. Ο… κλασσικός ΜακΚίσικ που όλοι ξέρουμε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιστώνεται 100% την εικόνα του Αμερικανού.

Χρησιμοποίησε τσάλεντζ και τάιμ άουτ αριστοτεχνικά

Η Μπαρτσελόνα έβρισκε ρυθμό και πλησίαζε. Κάθε φορά όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν εκεί για να της ανακόψει τη φόρα και να ηρεμήσει τους παίκτες του. Όσο για τα challenge που έκανε, αυτό στο φάουλ πάνω στον Πάρκερ, το οποίο το πήρε για να καταλάβουν τα βήματα που δεν έδωσαν οι διαιτητές, είναι κίνηση που στην ψυχολογία του αγώνα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο. Hats off λοιπόν στον «Σκακιστή» Γιώργο Μπαρτζώκα.

Κέρδισε παίκτες για την συνέχεια

Ο Σίκμα έδειξε πως μπορεί να δώσει πράγματα. Ο Μπραζντέικις επίσης, καθώς έβγαλε ενέργεια και ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό σε σημείο που χρειάστηκε. Η αλλαγή του Μιλουτίνοφ όμως, τον οποίο ρίχνει στο παρκέ πρώτη φορά στο 37’, ήταν μια σπουδαία κίνηση, με τον Σέρβο να το ανταποδίδει με σημαντική παρουσία σε αυτό το κομμάτι. Στην συνέχεια και οι τρεις παραπάνω παίκτες θα μπορέσουν να παίξουν περισσότερο και να δώσουν ακόμη πιο πολλά.

Με όλα τα παραπάνω κάλυψε εξαιρετικά την απουσία του Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος αναρρώνει από τον πυρετό και, εκτός απροόπτου, θα είναι έτοιμος στο Game 3. Και πριν πείτε πως ξεχάσαμε τον Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος, ο Αμερικανός αξίζει ξεχωριστή αναφορά.

Όσο αυτό το παλικάρι είναι υγιής, ανεβάζει επίπεδο όλο τον Ολυμπιακό. Δεν φοβάται να βγει μπροστά στα δύσκολα, δεν φοβάται να πάρει τα μεγάλα σουτ και δείχνει ικανός να στείλει τον Ολυμπιακό στο Βερολίνο. Θα δούμε όμως στη συνέχεια για αυτό. Στο Game 1 πάντως ήταν απλά μαγικός.

Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για το Βερολίνο. Πήρε το πλεονέκτημα έδρας και μαζί με τον κόσμο του είναι ικανός να πετύχει κάτι που για πολλούς έμοιαζε ακατόρθωτο. Για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα όμως, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Γιατί είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις, βγάζει μοναδική υγεία και μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Τα υπόλοιπα λοιπόν την Παρασκευή, μετά το Game 2.

ΥΓ. Τα νέα για τον Φιλίπ Πετρούσεφ τα περιμένουμε από το πρωί της Πέμπτης. Λίγη υπομονή παιδιά.

ΥΓ2. Τα… κάκαλα του Λαρεντζάκη είναι μυθικά. Σε ένα τόσο δύσκολο σημείο μπαίνει να εκτελέσει βολές, έχοντας πάρει την θέση του τραυματία Πετρούσεφ, όμως παρόλα αυτά, άφησε το σοκ στην άκρη και έβαλε 2/2 βολές και καθάρισε για την ομάδα του.

ΥΓ3. Κανείς στον Ολυμπιακό δεν πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη. Όλοι τόνιζαν πως «απλά έγινε το πρώτο βήμα». Αυτό λέει πολλά για το mentality του Ολυμπιακού.

ΥΓ4. Ο μέσος Ολυμπιακός μιλούσε για το πόσο τυχερός ήταν που ζούσε στην εποχή των Σπανούλη – Πρίντεζη. Εγώ θα το πάω ένα βήμα παραπέρα. Όλοι τώρα πρέπει να νοιώθουν τυχεροί που ζουν στην εποχή του Γιώργου Μπαρτζώκα!

🔴Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 75-77: Ερυθρόλευκος δυναμίτης και break στο Palau Blaugrana!