Υπέρ πίστεως και... πίεσης

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

© Intime

Υπέρ πίστεως και... πίεσης

Θοδωρής Ρούσσος 22:50 - 17.04.2024 / Ανανεώθηκε: 14:20 - 18.04.2024

Ο Θοδωρής Ρούσσος γράφει για τη στιγμή που έφτασε να κάνει ο Ολυμπιακός… all in, επενδύοντας στη στρατηγική και την πίστη του Χοσε Λουις Μεντιλιμπαρ.

Απέναντι στην πλέον ιστορική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος καλείται να φτάσει για πρώτη φορά σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Πέμπτης (18/4) απαιτεί έναν Ολυμπιακό όμοιο με εκείνο που θαύμασαν οι φίλοι του για 65 λεπτά στο πρώτο παιχνίδι, από το οποίο οι ερυθρόλευκοι «κληρονόμησαν» ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι της «καλύτερης Φενέρ όλων των εποχών».

Η προσέγγιση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- φανερώνει και το πνεύμα με το οποίο θα μπει στη μάχη του Σουκρού Σαράτσογλου η ομάδα του.

Αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Ισπανός τεχνικός στάθηκε κυρίως σε ένα στοιχείο. Την πίστη. Και το τόνισε! «Ένα πράγμα έχω ζητήσει από τους παίκτες μου για το συγκεκριμένο παιχνίδι, να πιστέψουν στους εαυτούς τους». Και εδώ είναι όλη η ουσία για τον Ολυμπιακό. Δεν αρκεί μόνο η τακτική προετοιμασία, αλλά και η ψυχολογική για ένα τέτοιας εμβέλειας παιχνίδι. 

Οι ποδοσφαιριστές καλούνται να μπουν με το μαχαίρι στα δόντια και να υπερασπιστούν το προβάδισμα, που τους δίνει το 3-2 του πρώτου αγώνα. Για την ακρίβεια, να φτάσουν σε σημείο που θα μπορούν να το «εξαργυρώσουν» και να βάλουν «φωτιά» στα όνειρά τους.

Ο Ολυμπιακός σέβεται τη Φενέρ -το είπε και ο Μεντιλίμπαρ, αλλά μέσα σε όλα θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν τον τρομάζει το... μέγεθος των μονάδων που θα βρει απέναντί του. 

Να σηκώσει κι εκείνος ανάστημα και να ενισχύσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό της αντίπαλού του. Ποια είναι αυτή; Η έντονη πίεση που ασκεί ο τουρκικός Τύπος λιγότερο στους ποδοσφαιριστές, αλλά πολύ περισσότερο στον προπονητή της ομάδας, Ισμαήλ Καρτάλ.

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου κόουτς, μπορούσε εύκολα κάποιος να αντιληφθεί το έντονο πρέσινγκ των συμπατριωτών του δημοσιογράφων -με επίμονες ερωτήσεις- που έρχονται ως «ουρά» στα καθημερινά ρεπορτάζ... σκληρής κριτικής που του ασκείται. 

Η πίεση είναι στο μέρος της Φενέρ. Και όσον αφορά την ανάγκη να γυρίσει το εις βάρος της σκορ, αλλά και όσον αφορά το αίσθημα δυσπιστίας που περιβάλλει πλέον τον Καρτάλ.

Προφανώς και αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσει ο Ολυμπιακός, αλλά έχει την ευκαιρία να το γιγαντώσει. Πώς; Παρατάσσοντας έντεκα ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σαν να μην υπάρχει αύριο. Έντεκα ποδοσφαιριστές που -όπως εύστοχα εστίασε ο Μεντιλίμπαρ- θα πιστεύουν στον εαυτό τους, στο αποτέλεσμα, στην πρόκριση, στην δόξα... 

Tα υπόλοιπα στο γήπεδο. Εκεί θα φανεί ποιος το θέλει περισσότερο και εν τέλει τι θα επικρατήσει. Η πίστη, η πίεση ή και τα δύο;