Πως ο Μπαρτζώκας «κατέστρεψε» τη δημιουργία της Μπαρτσελόνα και μεγάλωσε τη φήμη του!
i

©InTime

Πως ο Μπαρτζώκας «κατέστρεψε» τη δημιουργία της Μπαρτσελόνα και μεγάλωσε τη φήμη του!

Γιάννης Πάλλας 18:10 - 09.05.2024 / Ανανεώθηκε: 11:18 - 20.05.2024

Ο Γιάννης Πάλλας αναλύει τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα και τις κινήσεις του προπονητή των «ερυθρολεύκων» που εγκλώβισαν τους Καταλανούς

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στο Final-4 της Euroleague στο Βερολίνο κερδίζοντας την Μπαρτσελόνα στο Game 5 με τον δικό του τρόπο. Τον γνωστό τρόπο, αυτόν που έχει εμφυσήσει στους παίκτες του ο Γιώργος Μπαρτζώκας και στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στην άμυνα.

Κράτησε τη Μπαρτσελόνα που έφτανε με ευκολία στους 80 πόντους όλη τη σεζόν, κάτω από τους 60 (πέτυχε 59) και πέτυχε τον στόχο του!

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν έναν μοναδικό τρόπο με την πολύ σκληρή άμυνα να εξουδετερώνουν τη δημιουργία του αντιπάλου και να τον οδηγούν σε καταστάσεις επιθετικά ένας εναντίον ενός. Κάτι που πάλι βολεύει τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που ξέρουν να αμύνονται δυναμικά.

Η Μπαρτσελόνα εγκλωβίστηκε σ’ αυτή την άμυνα της ελληνικής ομάδας και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να επιβάλλει τον ρυθμό της.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός «ροκάνισε» τις μικρές διαφορές των Καταλανών και με τον Σακίελ ΜακΚίσικ να «τρυπάει» την άμυνα και να δίνει ενέργεια μπόρεσε να βρεθεί σε θέση... οδηγού στην τελευταία περίοδο και να μην χάσει τον έλεγχο ως το φινάλε.

Η επίδραση του Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν καταλυτική και αυτό αποτυπώθηκε με το εντυπωσιακό double double (10 πόντους και 10 ριμπάουντ) του Σέρβου σέντερ που μοίρασε και δυο ασίστ λειτουργώντας υποδειγματικά ως πλέι μέικερ στο «ζωγραφιστό».

Βέβαια, ο παίκτης που άλλαξε την ισορροπία στο παιχνίδι ήταν ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος όχι μόνο αμυντικά, αλλά και επιθετικά «τιμώρησε» την Μπαρτσελόνα.

Μάλιστα, η κίνηση του Γιώργου Μπαρτζώκα να παίξει με τον «Παπ» στη θέση «4» στην τελευταία περίοδο ήταν καταλυτική και εκεί ουσιαστικά «αιχμαλώτισε» τον Ρότζερ Γκριμάου, ο οποίος επέμεινε να παίζει στο «4» με τον Τζαμπάρι Πάρκερ, χωρίς να δοκιμάσει αντίστοιχα ο ίδιος τον Νίκολα Κάλινιτς σε μια θέση που λειτουργεί πολλές φορές καλύτερα απ’ ότι στο «3».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προφανώς και έχει την τεράστια εμπειρία πλέον να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στο παρκέ, γι’ αυτό και δεν έδειχνε να χάνει την ψυχραιμία του στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο Ολυμπιακός εμφάνισε το χειρότερο πρόσωπο του σ’ ένα 20λεπτο σε όλη τη σειρά, γιατί ήταν σίγουρος ότι κάποια στιγμή το «τσιπάκι» θα γύριζε όπως και έγινε στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΜακΚίσικ να είναι ο παίκτης που έχει πλέον την μεγαλύτερη επιρροή στην αλλαγή ρυθμού και στην αύξηση ενέργειας που παρατηρείται στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, όσο αυτό εξελίσσεται.

Μετά την πρόκριση στο Final-4 της Euroleague για τρίτη σερί σεζόν και με διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι πλέον συνυφασμένος με τις μεγάλες επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας στον Ολυμπιακό, βοηθώντας καταλυτικά στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το τμήμα μπάσκετ των «ερυθρολεύκων».