Ο Αταμάν «μίλησε» για το νέο πλάνο του στον Παναθηναϊκό

Εργκίν Αταμάν

Ο Αταμάν «μίλησε» για το νέο πλάνο του στον Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 17:54 - 24.10.2023 / Ανανεώθηκε: 18:56 - 24.10.2023

Ο Εργκίν Αταμάν συνηθίζει να εξηγεί ανοιχτά τις σκέψεις του, αλλά αυτή τη φορά προτίμησε να φανερώσει με πράξεις στο παρκέ τα νέα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό.

Ο πρώτος «περίπατος» για τον νέο Παναθηναϊκό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Είναι κρίμα που -λόγω της περσινής τιμωρίας- αρκετός κόσμος και οικογένειες δεν είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στις εξέδρες και να απολαύσουν το θέαμα που πρόσφεραν οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν.

Και το έκαναν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν με τόσο εμφατικό και απόλυτο τρόπο. Σίγουρα η δυναμικότητα του αντιπάλου έπαιξε ρόλο, αλλά αυτό που βοήθησε για να μετατραπεί η αναμέτρηση σε μια καλή προπόνηση ήταν η νοοτροπία των «πράσινων». Γιατί και το Μαρούσι κάθε άλλο παρά πιο ανταγωνιστικό είναι από το Λαύριο, αλλά τους δυσκόλεψε περισσότερο. Γιατί δεν είχαν συγκέντρωση και καθαρό μυαλό.

Ο Αταμάν φρόντισε αυτό να γίνει στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα με τρόπο που φανέρωσε και αρκετές από τις σκέψεις του για τον τρόπο που θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Και σε αγωνιστικό επίπεδο και σε μεταγραφικό ενδεχομένως. Φυσικά αναφερόμαστε σε μικρές διαφοροποιήσεις και όχι σε αλλαγή φιλοσοφίας. Είναι ξεκάθαρο πως μετά και την πολύμηνη απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ θα πάρει λεπτά συμμετοχής στο «3». Το είδαμε για πολύ λίγο κόντρα στη Μακάμπι και ακόμα περισσότερο απέναντι στο Λαύριο.

Μια κίνηση που για μικρά διαστήματα στο παιχνίδι (5 με 10 λεπτά μάξιμουμ) θα δίνει μέγεθος στην πεντάδα και ευελιξία στην άμυνα με αλλαγές. Μην ξεχνάμε πως ο Τούρκος προπονητής αρέσκεται να παίζει και με τρία γκαρντ. Αυτό θα μπορεί να το κάνει με μεγαλύτερη ευκολία με μια έξτρα κίνηση που φαίνεται πως ετοιμάζει ο Παναθηναϊκός. Η απόφαση φαίνεται πως είναι να κινηθεί για παίκτη με ευχέρεια στο σκοράρισμα και στη δημιουργία, αλλά που θα έχει και δυνατό κορμί αμυντικά. Μετά και την ολοκλήρωση των ρόστερ στο NBA, υπάρχουν αρκετές λύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που εξετάζει το Τριφύλλι. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του Κέντρικ Ναν.

Από τα έως τώρα παιχνίδια είναι ξεκάθαρο επίσης πως υπάρχει ένας προβληματισμός και για τη θέση του σέντερ. Ο Ματίας Λεσόρ έχει μεταπτώσεις στην απόδοσή του, ενώ ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μιας ομάδα αυτού του επιπέδου. Είναι λογικό να κάνουν διάφορες σκέψεις στον Παναθηναϊκό, ωστόσο οι εμφανίσεις του Κώστα Αντετοκούνμπο από την άλλη είναι εξαιρετικές. 

Ο Έλληνας ψηλός έχει αρπάξει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. Συνεργάζεται πολύ καλά με τους γκαρντ της ομάδας, έχει αθλητικότητα, βγάζει ενέργεια στο παρκέ και δικαίως έχει ανέβει στην ιεραρχία. Αν πάντως ο Αταμάν πάρει την απόφαση ενίσχυσης και σε αυτή τη θέση, τότε επίσης υπάρχουν πολλές λύσεις από τα κοψίματα του NBA. Όπως είναι αυτές του Κεμ Μπιρτς και του Γκοργκί Ντιένγκ, οι οποίες μοιάζουν και πιο εφικτό να επιλέξουν την Ευρώπη από το να περιμένουν κάποια ευκαιρία στην Αμερική.

Ο Γκοργκί Ντιένγκ

ΥΓ1. Στον αγώνα με το Λαύριο ο Αταμάν δοκίμασε και μια άμυνα ζώνης προς το τέλος της αναμέτρησης. Για να δούμε αν έχει στο μυαλό του κάποιο τρικ για τα επόμενα ματς.

ΥΓ2. Ο Μάριους Γκριγκόνις είναι με διαφορά μέχρι στιγμής η πιο αποδοτική «μεταγραφή» του Τούρκου προπονητή στον Παναθηναϊκό.

ΥΓ3. Η αναμέτρηση με την Μπασκόνια μπορεί να είναι σημείο καμπής για τους «πράσινους». Μια νίκη και καλή εμφάνιση θα είναι «κλειδί» ψυχολογικά πριν από τα τρεις εκτός έδρας μάχες με Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα και τις Μπαρτσελόνα και Άλμπα Βερολίνου για την EuroLeague.