Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα και ξεκάθαρο μήνυμα κορυφής

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα και ξεκάθαρο μήνυμα κορυφής

Γιώργος Σακελλαρίου 21:16 - 08.07.2023 / Ανανεώθηκε: 21:16 - 08.07.2023

Σε λιγότερο από 18 ώρες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού άκουσαν για τις μεταγραφές του Βιλένα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και του Σλούκα στο μπασκετικό. Ταβάνι πλέον είναι η κορυφή και στοίχημα η αντοχή στην πίεση.

Ένα 24ωρο γεμάτο χαρούμενες ειδήσεις για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Για την ακρίβεια, με διαφορά 18 ωρών έγινε γνωστό ότι η ΠΑΕ απέκτησε τον διεθνή Ολλανδό μέσο Τόνι Βιλένα και η ΚΑΕ τον διεθνή Έλληνα άσο Κώστα Σλούκα. Το να παίρνεις παίκτη από τον Ολυμπιακό και μάλιστα αυτής της ποιότητας είναι γεγονός για να το πανηγυρίσει ο φίλος του «τριφυλλιού» και δικαίως να ενθουσιαστεί. Σε υπέρμετρο βαθμό.

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεχόταν την τιμωρία της UEFA για χρέη και είχε ξεχάσει τι σημαίνει ευρωπαϊκό ματς, επέστρεψε και θα διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους του Champions League στην ανατολή της τρίτης σεζόν του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Με τον Αλαφούζο να έχει ανοίξει ξανά εδώ και καιρό την κάνουλα και τρεις παίκτες πλέον Βιλένα, Μπερνάρ, Τζούρισιτς να έχουν συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου κι αρκετούς κοντά σ’ αυτό, όπως οι Αϊτόρ, Σπόραρ, Βέρμπιτς, Παλάσιος, Μάγκνουσον.

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός με τη σειρά του, στην Ευρωλίγκα δεν θύμιζε σε τίποτα εξάστερο τα τελευταία χρόνια, ενώ έχασε τα πρωτεία και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όμως, είχε στείλει εδώ και μήνες το μήνυμα ότι πολλά θ’ αλλάξουν. Από την άφιξη ενός ικανού τεχνικού του Αταμάν, μέχρι τον Λεσόρ και φυσικά τον Σλούκα μέχρι τον επόμενο, αφού έπεται και συνέχεια, κάνει πράξεις τις υποσχέσεις του.

Φυσικά έχει ξεκινήσει και ο ερασιτέχνης εδώ και μερικά χρόνια και ειδικά από τότε που τον ανέλαβε ξανά ο Γιαννακόπουλος να κάνει άλματα προόδου.

Οι δύο διοικήσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κάνουν ξανά χαρούμενους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού με τις μεταγραφικές κινήσεις. Το ότι έκαναν λάθη είναι δεδομένο. Ο Αλαφούζος εισέπραξε κι όχι άδικα, τη μήνη των οπαδών. Για μία σημαντική μερίδα του κόσμου δεν είναι αποδεκτός, ωστόσο, πλέον έχει δώσει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς το υλικό που πρέπει για να διεκδικήσει την κορυφή. Λάθη έκανε πολλά, ενδεχομένως να κάνει κι άλλα, ωστόσο, τα δύο τελευταία καλοκαίρια επιχειρεί να φέρει παίκτες επιπέδου Παναθηναϊκού. Οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των διαρκείας είναι ένα λάθος, όμως, μία εταιρία θέλει έσοδα για να φέρνει παίκτες μεγάλης αξίας και να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και στην Ευρώπη. Και σ’ αυτό το κομμάτι ο καθένας λειτουργεί ανάλογα με την τσέπη του κι αν αντέχει να αγοράσει ένα διαρκείας. Η απάντηση σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν λέει ο καθένας θα δοθεί από τη διάθεση των διαρκείας.

Ο Γιαννακόπουλος επίσης δέχθηκε σκληρή κριτική. Κατηγορήθηκε για «παρκάρισμα», αλλά η οικογένεια έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια στον σύλλογο. Έδωσε αγάπη, πάθος, χρόνο. Δέχθηκε και πόλεμο από μία μερίδα, αλλά η αγάπη για τον Παναθηναϊκό και η νοοτροπία νικητή τον οδήγησε να ρίξει ξανά χρήμα για να κάνει τον Παναθηναϊκό πρώτο στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε να δεχθεί ο εγωισμός του και η νοοτροπία του να είναι ο Παναθηναϊκός δεύτερος ή να βολοδέρνει στην Ευρωλίγκα.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πλέον έχει το ΟΑΚΑ δικό του στο μπάσκετ και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό. Η ιστορία θα δείξει αν έπραξε σωστά ο σύλλογος κι εγκατέλειψε τη Λεωφόρο, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα σύγχρονο και μεγαλύτερο γήπεδο στη διάθεσή του.

Ο Γιοβάνοβιτς και ο Αταμάν, λοιπόν, όταν ολοκληρωθούν τα ρόστερ, θα έχουν ένα ικανότατο υλικό. Ο πρώτος για να διεκδικήσει και να κατακτήσει την κορυφή στην Ελλάδα και να παίξει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όποια κι αν είναι αυτή. Ο Τούρκος για να κατακτήσει την πρωτιά στην Ελλάδα και να κυνηγήσει ό,τι υψηλότερο στην Ευρωλίγκα. Γι’ αυτή ένα Final 4 και βλέπουμε.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεταγραφές δεν αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία. Κι αυτό πρέπει να το έχει ο καθένας στο μυαλό του. Διαμορφώνονται, όμως, ευνοϊκές συνθήκες. Ο Βιλένα είναι φοβερός παίκτης, αλλά όπως και ο κάθε παίκτης καλός ή κακός, θα πρέπει να κολλήσει σε μία ομάδα. Να είναι πρώτα απ’ όλα αυτή υγιής στα αποδυτήρια, συσπειρωμένη εντός διοίκησης και φυσικά ενωμένη με τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για το μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει σε όλα τα μέτωπα μία επική αντεπίθεση. Η μιζέρια ανήκει στο παρελθόν. Ο πήχης ανέβηκε. Ακριβώς όμως επειδή ανέβηκε και οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, θα είναι τεράστια και η πίεση για επιτυχία. Κι εκεί ακριβώς είναι το ζητούμενο. Εκεί που ξεχωρίζουν οι μεγάλες ομάδες από τις υπόλοιπες (εκτός από την ιστορία και τον κόσμο τους). Το πόσο γρήγορα ξεπερνούν τις δύσκολες καταστάσεις.

Το ποδοσφαιρικό «τριφύλλι», ενδεικτικά, έχει μπροστά του τη Ντνίπρο. Ένα ματς μισή σεζόν, αφού η πρόκριση εξασφαλίζει Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγεννα. Η πρόκριση θα διώξει πίεση κι όσο δυνατοί κι αν είναι οι αντίπαλοι στην επόμενη φάση, ο Παναθηναϊκός θα είναι ικανός για όλα. Αντίθετα, μία αποτυχία, θα προκαλέσει απογοήτευση. Από το πόσο γρήγορα θα σηκώνει κεφάλι ο Παναθηναϊκός στα στραβά, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, διότι κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με τις νίκες, θα εξαρτηθεί και το πόσο πιο γρήγορα θα φτάσει εκεί που του αξίζει, ώστε να ικανοποιηθεί ο απαιτητικός κι ανυπόμονος κόσμος του.

ΥΓ.: Με αφορμή την υπόθεση Μπακαμπού ξεκίνησε η τοξικότητα από τον Ιούλιο...

ΥΓ1.: Ο νέος υπουργός αν δεν βάλει τέλος σ' αυτά τα φαινόμενα, δεν θα βρούμε ηρεμία ποτέ και θα προκαλεί απορία πως έρχονται ποιοτικοί παίκτες σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον. Τη στιγμή που ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τους διαιτητές, πόσοι και ποιοι ξένοι θα μπορούν να έρχονται.