Αβέβαιο το μέλλον του Τερίμ στον Παναθηναϊκό

Φατίχ Τερίμ

i

/©Intime

Αβέβαιο το μέλλον του Τερίμ στον Παναθηναϊκό

Μπάμπης Τσιμπίδας 16:01 - 29.04.2024 / Ανανεώθηκε: 18:38 - 16.05.2024

Όλη η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Παναθηναϊκό τις τελευταίες μέρες, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την πιο μεγάλη εικόνα εν όψει της επόμενης σεζόν.

Η βασική ανάγνωση μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», είναι πως πλέον ο τίτλος χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Οι αμυδρές μαθηματικές ελπίδες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα: στο Τριφύλλι επιβάλλεται να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των στόχων τους.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής των Play Offs της Stoiximan Super League, σημαίνουν πως όταν ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί στην Τούμπα, θα είναι σίγουρα τρίτος στη βαθμολογία. Γιατί θα έχει προηγηθεί το εξ’ αναβολής ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα και όποιος νικήσει, θα προσπεράσει. Με την ισοπαλία, ο αιώνιος αντίπαλος θα ισοβαθμήσει με το Τριφύλλι στην τρίτη θέση.

Κατά συνέπεια, στο «Γεώργιος Καλαφάτης» πρέπει να ανασυνταχθούν, για να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο της τέταρτης θέσης. Εκεί που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη όχι μόνο για το τρόπαιο, αλλά και για την ευρωπαϊκή συμμετοχή του. Γιατί το... «μένουμε Ελλάδα» θα μετατραπεί σε καταστροφή για τον Σύλλογο και θα εξελιχτεί σε ένα τεράστιο πισωγύρισμα.

Ωστόσο, εκτός από το παρόν και το βραχυπρόθεσμο μέλλον, μία άλλη ανάγνωση έχει πιο μακροπρόθεσμη προοπτική: την σεζόν 2024-2025. Δεν είναι μυστικό ότι μέχρι πρότινος, ο Γιάννης Αλαφούζος σχεδίαζε την επόμενη μέρα σε συνεννόηση με τον Φατίχ Τερίμ.

Ο Αλαφούζος είχε δύο πολύωρες συναντήσεις με τον Τερίμ και συμφώνησαν στους «άξονες» του προγραμματισμού του Παναθηναϊκού. Για το ρόστερ με τις μεταγραφές και τις αποχωρήσεις, την καλοκαιρινή προετοιμασία με το μέρος και τα φιλικά. Όλα αυτά έμοιαζαν σίγουρα στο μυαλό του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ.

Πλέον, οι περιστάσεις έχουν αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός βιώνει μία αγωνιστική κρίση, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον προπονητή του. Ο Τερίμ που είχε ως κύριο αβαντάζ τη γνώση του πρωταθλητισμού και την ικανότητα να τον διαχειριστεί, στο πιο κομβικό τάιμινγκ της σεζόν, δεν παρουσίασε ένα γκρουπ παικτών έτοιμο να το αντέξει. Σαν οι «πράσινοι» να ήταν απροετοίμαστοι για να ανταπεξέρθουν στην πίεση και στις απαιτήσεις και κατέρρευσαν.

Μία άλλη παράμετρος είναι η ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια μερικών ποδοσφαιριστών για τον Τερίμ. Ο Φίλιπ Τζούρισιτς ήταν ο πρώτος ο οποίος με εύσχημο τρόπο, δήλωσε πως θα συζητήσει με τη διοίκηση για το συμβόλαιο του, γιατί νιώθει πως δεν υπολογίζεται. Ο Σέρβος επιτελικός μέσος δεν ονόμασε τον Τερίμ, όμως είναι προφανές πως αν ο Τούρκος θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία, τότε εκείνος θα αποχωρήσει...

Ανάλογα συναισθήματα με τον Τζούρισιτς έχουν και άλλοι στο έμψυχο δυναμικό. Δεν είναι παράλογο που ο Αϊτόρ δεν αισθάνεται ότι θα έχει ρόλο στον Παναθηναϊκό υπό τον Τερίμ. Ή ο Μαντσίνι, ο Γερεμέγεφ και άλλοι, που ίσως να θεωρούν πως αξίζουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης.

Όσα βλέπει και όσα μαθαίνει ο Αλαφούζος, τον προβληματίζουν για τη συνεργασία με τον Τερίμ. Δεν τα αγνοούσε προηγουμένως, αλλά τώρα αναδεικνύονται περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα. Στην παρούσα φάση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, παρότι ο Τερίμ έχει υπογράψει μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Φυσικά, στο ποδόσφαιρο οι συμβάσεις «σπάνε» και εξαρτώνται από τη θέληση των συμβαλλόμενων να συνεχίσουν μαζί.

Άρα, ο ιδιοκτήτης και η διοίκηση καλούνται να επεξεργαστούν τις συνθήκες, να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να αποφασίσουν. Είτε να στηρίξουν τον Τερίμ και να δρομολογήσουν αποχωρήσεις, είτε να αρχίσουν διακριτικά έρευνα αγοράς...

Από το παιχνίδι με τον Άρη, μέχρι το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στις 15 Μαΐου, μεσολαβούν άλλες 17 μέρες. Επαρκής χρόνος ακόμα και για τις πιο δύσκολες και αναπάντεχες αποφάσεις. Διότι ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να χάσει τα πάντα και ίσως να έχει ανάγκη από μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

⚽ «Τρελό» ματς στην Τούμπα, «αυτοκτονία» Παναθηναϊκού, όλοι μέσα εκτός από τους πράσινους!