Όταν δεν σε αφήνουν να μαρκάρεις, τότε δέχεσαι φάσεις

Όταν δεν σε αφήνουν να μαρκάρεις, τότε δέχεσαι φάσεις

Μπάμπης Τσιμπίδας 15:23 - 09.04.2024 / Ανανεώθηκε: 15:47 - 09.04.2024

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες στο να αμυνθούν στο «Κλεάνθης Βικελίδης», επειδή ο ανεκδιήγητος διαιτητής Στάβρεφ δεν τους το επέτρεψε, σφυρίζοντας ανύπαρκτα και ανάποδα φάουλ υπέρ του Άρη. Πρόκειται για μία κρίσιμη λεπτομέρεια, που εντέχνως παραλείπεται.

Παρά τη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», η γενική αίσθηση που επικράτησε είναι πως ο Άρης ήταν ανώτερος και είχε πιο πολλές ευκαιρίες. Το επισήμανε ο Άκης Μάντζιος στη συνέντευξη Τύπου, το έγραψαν και το επισήμαναν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στον σχολιασμό της αναμέτρησης. «Ο Άρης άξιζε κάτι παραπάνω» είναι το κοινό συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τα… πορίσματα, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία. Είτε με λάθη, ολιγωρίες και νωθρότητα σε ατομικό επίπεδο. Είτε με δυσλειτουργίες στο σύστημα και στις αλληλοκαλύψεις. Διαλέγετε και παίρνετε, ανάλογα με τη σκοπιά του καθενός.

Ο Σπόραρ «εκτέλεσε» σαν μεγάλος σκόρερ τον ανεκδιήγητο Στάβρεφ

Ο Σπόραρ «εκτέλεσε» σαν μεγάλος σκόρερ τον ανεκδιήγητο Στάβρεφ

Ένας διαιτητής που θύμισε τις πιο σκοτεινές εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρουσιάστηκε στο «Βικελίδης» με σκοπό να σταματήσει τον Παναθηναϊκό. Όμως, ο Άντραζ Σπόραρ και τα άλλα παιδιά του Φατίχ Τερίμ χάλασαν τη... δουλειά του Αλεξάντερ Στάβρεφ και έφτασαν σε απόσταση βολής από την κορυφή.

Βέβαια, όλοι αποκρύπτουν ή αγνοούν (εξαρτάται από τις προθέσεις) μία σημαντική παράμετρο για την ανασταλτική λειτουργία. Τις συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκαν να μαρκάρουν και να αμυνθούν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στο «Κλεάνθης Βικελίδης». 

Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τον ανεκδιήγητο Βορειομακεδόνα διαιτητή, Αλεξάντερ Στάβρεφ, ο οποίος σφύριζε διαρκώς υπέρ των γηπεδούχων. Μέχρι και φάουλ που δεν συνέβησαν ποτέ, ο 47χρονος ρέφερι τα ανακάλυπτε και τα υποδείκνυε για τον Άρη. Με αποκορύφωμα στο 26’, όταν ο Μορόν τραβούσε τον Ακαϊντίν από τη φανέλα έξω από την περιοχή, όμως ο Στάβρεφ σφύριξε τράβηγμα στον Τούρκο στόπερ!

Πέντε λεπτά νωρίτερα στο 90λεπτο, στο 21’, ο Στάβρεφ τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Βαγιαννίδη. Σε ένα φάουλ που είχε υποπέσει ο Τσέριν στον Σαβέριο! Δηλαδή, ο Βαγιαννίδης «κιτρινίστηκε» απλώς επειδή ακολουθούσε τον εξτρέμ του Άρη… Αναλογιστείτε τους εαυτούς σας αντί των παικτών του Παναθηναϊκού. Βλέπουν έναν ρέφερι ο οποίος τους σφυρίζει υπαρκτά και ανύπαρκτα φάουλ, τους δείχνει κίτρινες κάρτες χωρίς λόγο και επιτρέπει στους αντιπάλους να παίζουν… ξύλο ατιμώρητα.

Ο Νταρίντα κλώτσησε τον Μπακασέτα, ούτε καν φάουλ. Ο Μπράμπετς χτύπησε με τον ώμο τον Παλάσιος στο κεφάλι, ούτε φάουλ. Ο Οντουμπάτζο έριξε πρακτικά χαστούκι στον Μπερνάρ, ούτε καν φάουλ. Για να αντιληφθούμε όλοι το ποιόν του Στάβρεφ, δείτε στην ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ένα πέναλτι που είχε υποδείξει τον Οκτώβριο του 2023 στο πρωτάθλημα της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού προσπαθούσαν να αμυνθούν αποτελεσματικά, νιώθοντας ανασφάλεια για τις ενέργειες τους. Για να μην εκτεθούν και μην εκθέσουν την ομάδα τους. Ο Στάβρεφ έμοιαζε έτοιμος να ανακαλύψει πέναλτι, σε υποψία επαφής στην περιοχή του Ντραγκόβσκι. Δεν είναι εύκολο να ανταποκριθείς σε τέτοιες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Πως να κατηγορήσεις τον Βαγιαννίδη που δεν επιστράτευσε δυναμισμό στην επιτήρηση του Σαβέριο ή του Χουάνκαρ στον Σουλεϊμάνοφ, όταν ο διαιτητής δείχνει ανύπαρκτες κίτρινες. Πως να χρεώσεις νωθρότητα στον Ακαϊντίν, όταν τα επιθετικά φάουλ μετατρέπονται σε αμυντικά. Δεν γίνεται να βγάλεις στον… τάκο τους παίκτες εν μέσω μίας τέτοιας διαιτησίας.