Και στο πέρασμα σου τρέμει όλη η γη!

ΠΑΟΚ

i

©intime

Και στο πέρασμα σου τρέμει όλη η γη!

Μάνος Τσαλγατίδης 08:10 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 08:11 - 01.12.2023

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για τη μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ και την... κ@υλα που επέστρεψε για τα καλά σε ομάδα και κόσμο.

Δύσκολο πράγμα να είσαι ο πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου, κουβαλάς ένα βάρος στους ώμους σου. Εκεί που οι άλλοι σταματούν εσύ πρέπει να προχωράς. Όταν οι άλλοι κάνουν προσευχές μην φάνε έκτο ή τέταρτο σε Γερμανία και Ισπανία εσύ σκέφτεσαι ήδη τη ζεστούλα του Μαρτίου, που με το κοντομάνικο σου θα παίζεις στους 16 του UEFA Europa Conference League.

Στα σοβαρά τώρα, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική αήττητη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και αυτή που μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να τη βγάλει από το κεφάλι της και να την σκεφτεί ξανά όταν μάθει αντίπαλο για τους «16». Είναι πραγματικά σημαντικό αυτό για τον Δικέφαλο από κάθε άποψη, αφού ενισχύεται οικονομικά από τα έσοδα (όχι ότι το είχε ανάγκη), βγάζει από το μυαλό του έναν επιπλέον γύρο με αγώνες do or die μέσα στο κρύο του Φλεβάρη, ενώ με αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί (της φάσης των «16»), ίσως μπορεί να προσεγγίσει πιο εύκολα ποδοσφαιριστές στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Ποιος να το περίμενε πως το σύνολο του Λουτσέσκου, που το καλοκαίρι άκουγε το ανάθεμα για τις κακές εμφανίσεις κόντρα στην Μπεϊτάρ, όχι απλά θα βρισκόταν στους ομίλους, αλλά θα είχε τερματίσει και πρώτο νικώντας μέσα έξω ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Κι όμως αυτό το γκρουπ παικτών μαζί με τον προπονητή έχουν κάνει τον κόσμο του ΠΑΟΚ να ονειρεύεται όμορφα πράγματα, έχει κάνει το «ασπρόμαυρο» κοινό να περιμένει πως και πως για την Κυριακή ή την Πέμπτη. Μεγάλη μαγκιά αυτών των παιδιών το συγκεκριμένο επίτευγμα.

Αυτή η πίστη ήταν που οδήγησε πάνω από 7.000 «τρελούς» να τραβηχτούν χιλιόμετρα μακριά μέσα στο κρύο. Αυτή... η ομάδα έχει επαναφέρει την κ@υλα στον κόσμο του ΠΑΟΚ και αυτό δεν μπορεί κανείς να τους το πάρει. Είμαι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια όσοι βρέθηκαν στο Waldstadion ή Deutsche Bank Park, θα έχουν να λένε ιστορίες για το πως έζησαν το κάθε τι. Ακόμα μια μαγική «ασπρόμαυρη» βραδιά όπως πολλές άλλες στο παρελθόν λοιπόν.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ υπέφερε στο γήπεδο. Δεν είναι κάτι όμως που δεν γνώριζε πως θα συμβεί. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είχε προετοιμάσει την ομάδα του για ένα παιχνίδι που θα χρειαζόταν υπομονή και... πόνο, τόσο σωματικό, όσο και ψυχικό. Τελικά ο ΠΑΟΚ χτύπησε με τον τρόπο που του αρέσει φέτος. Με στημένη φάση (αρκετά δουλεμένη η συγκεκριμένη κομπίνα από το καλοκαίρι) και στην κόντρα επίθεση. Σαφώς ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον Ντομινίκ Κοτάρσκι που είχε μόλις ένα λάθος και κατάφερε με ψυχραιμία να αποκρούσει ότι... έβγαινε.

Αφού έπιασα τα πρόσωπα... τι να πει κανείς για τον Τάισον; Τι να πει κανείς για αυτόν τον έφηβο 35αρη; Πάλεψε, μοίρασε, μάγεψε, έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή, που να θυμίσω πως κάποιοι έκαναν τα πάντα για να μην έρθει στον ΠΑΟΚ.

Τελικά οι στίχοι του ύμνου του ΠΑΟΚ ταιριάζουν στη μεγάλη βραδιά του Δικεφάλου στη Φρανκφούρτη αλλά ελέω του ευρωπαϊκού ματς πρέπει να αλλάξουν λίγο και να γίνουν... PAOK PAOK τρέμουν το όνομα σου και στο πέρασμα σου τρέμει όλη η γη!