Πριν πιάσετε στο στόμα σας τον πατέρα με το παιδί του, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη

Πριν πιάσετε στο στόμα σας τον πατέρα με το παιδί του, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη

Παύλος Κουστέρης 13:25 - 14.12.2023 / Ανανεώθηκε: 18:56 - 14.12.2023

Ένα ρεσιτάλ εντυπώσεων που έχει αρχίσει η κυβέρνηση μέσω διαρροών από την περασμένη Παρασκευή, γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα και προφανώς δεν υπάρχει καμία αιδώς για «φρένο», ούτε φυσικά για ανάληψη ευθυνών.

Μερικές φορές είναι σαφώς προτιμότερο να σιωπάς, παρά να μιλάς, αλλά είναι απόλυτα κατανοητό ότι όταν μπαίνεις στον στίβο της πολιτικής (στην όποια μορφή της) να αναγκάζεσαι να βγαίνεις μπροστά και να προσπαθείς να δικαιολογείς καταστάσεις, για τις οποίες –κακά τα ψέματα- δεν μπορείς να πείσεις κανέναν. Τα κακά του επαγγέλματος…

Όσο και να προσδοκάς ότι οι επικλήσεις στο συναίσθημα ή οι συγκινησιακές τοποθετήσεις περί οικογένειας, θα οδηγήσουν ακόμα και τους μη φανατικούς σου οπαδούς να σε δουν με μια συμπάθεια και τους μη σχετικούς σε ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα να γνέψουν συγκαταβατικά σκεπτόμενοι κάτι σαν: «ναι, ίσως να έχουν δίκιο», όσα έχουν συμβεί στην πραγματική ζωή έρχονται μπροστά σου, σε κάθε τοποθέτηση και απλά σε δείχνουν με το δάκτυλο.

Κι όταν σε δείχνουν με το δάκτυλο είναι καλά. Το πρόβλημα είναι όταν αρχίζεις να πιστεύεις αυτά που λες. Τότε, πραγματικά το αποτέλεσμα είναι αστείο. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έχει συμβεί από την Παρασκευή κι αν έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα το manual που χρησιμοποιεί κάθε πολιτική αρχή (ανεξαιρέτως) σε αυτή τη χώρα σε περιπτώσεις που θέλει να αποδείξει πόσο αμείλικτη είναι σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως τα φαινόμενα οπαδικής βίας. Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και όταν το γράφεις αυτό, φαντάζει πολύ κωμικό, με μια κοινωνία βράζει και τη βία να έχει γίνει κομμάτι πια της καθημερινότητας ακόμα και των σχολείων.

Τι έχουμε, λοιπόν:

  • Προσαγωγές 400+ ατόμων, που η πλειοψηφία τους ήταν άσχετη με τα όσα έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του Ρέντη, αλλά οι Αστυνομικές Αρχές ήθελαν να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό λόγω των όσων τραγικών συνέβησαν. Όλοι απελευθερώθηκαν…

Τσαπατσουλιά, έλλειψη πλάνου, σπασμωδικές κινήσεις

Και φτάνει αυτή η Δευτέρα των ανακοινώσεων που ανάθεμα κι αν υπάρχει ειρμός σε όλα αυτά. Αφήνω στην άκρη το κλείσιμο αποκλειστικά των γηπέδων της Super League και απλά αξίζει να σταθεί κάποιος στο ότι ούτε είχε πάρει χαμπάρι κανείς από όλους αυτούς τους «ειδικούς» ότι υπάρχει προγραμματισμένος αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Ας το παραδεχθούν, ότι μέσω των ρεπορτάζ «ξύπνησαν» και το έθεσαν κι αυτό στο μέτρο των κεκλεισμένων των θυρών. Μόνο εκεί πρέπει να σταθεί κάποιος για να αντιληφθεί την τσαπατσουλιά, την έλλειψη πλάνου, τις σπασμωδικές κινήσεις και φυσικά την ανάγκη που τρέφει αυτή την κυβέρνηση για τον εντυπωσιασμό. Καμία ουσία, μόνο εντυπώσεις.

Κι όχι μόνο αυτό. Το αφήγημα δεν αλλάζει ποτέ. Κάμερες και ονομαστικά εισιτήρια ήταν η εντολή προς τις ΠΑΕ. Για ακόμα μία φορά! Δηλαδή, κάτι που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται, με την ίδια την Αστυνομία να έχει πρόσβαση στις κάμερες, η κυβέρνηση με στόμφο ήρθε και είπε ότι «σας δίνω δύο μήνες διορία για να τα εφαρμόσετε». Ανάθεμα και αν ξέρει κανείς τι παραπάνω πρέπει να εφαρμόσουν. Και την ίδια ώρα, παραμένουν ανοικτά όλα τα υπόλοιπα γήπεδα, σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα που το κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι στα επίπεδα της Super League όπως και να το κάνουμε. «Καλά» όλα αυτά, ο υποφαινόμενος δεν περίμενε κάτι περισσότερο, ειλικρινά. Ούτε καν από κυβέρνηση που έχει 41% και απέναντί της δεν υπάρχει υπόνοια αντιπολίτευσης. Παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της «επιτυχίας», αλλά μην σταθούμε σε αυτό, διότι το θέμα είναι άλλο.

Ποιος νόμος εφαρμόστηκε και πότε;

Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παύλος Μαρινάκης μας πληροφορεί σε χθεσινή του συνέντευξη ότι: «Ο πατέρας θέλει ένα νέο παιδί να το πάει για έναν χρόνο να παίξει σε μια σύγχρονη εγκατάσταση βόλεϊ και προπληρώνει έναν χρόνο. Και έρχεται το κράτος και κάνει έλεγχο και βλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τις κλείνει. Πού πρέπει να ζητήσει “τα ρέστα” ο πατέρας; Από το κράτος που εφάρμοσε τον νόμο ή από αυτόν που έχει την αθλητική εγκατάσταση και ενώ έχει πάρει τα λεφτά -βλέπε εισιτήρια διαρκείας- δεν πληροί τις προδιαγραφές; Άρα, τα “ρέστα” οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, που έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και θέλουμε να γυρίσουν στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν φταίνε, πρέπει να τα ζητήσουν από αυτούς οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο».

Μάλλον, κ. Μαρινάκη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή νομίζετε ότι απευθύνεστε σε άτομα που έχετε τη δυνατότητα να τους «μπερδέψετε» με τις λέξεις.

Αλήθεια, ποιον νόμο εφαρμόσατε, κ. Μαρινάκη, όταν οι εγκαταστάσεις βόλεϊ που αναφέρατε ως ένα πολύ δακρύβρεχτο παράδειγμα παραμένουν ανοικτές;

Ποιον νόμο εφαρμόσατε, κ. Μαρινάκη, όταν κλείσατε γήπεδα της Super League τα οποία ελέγχονται από την Αστυνομία και τη διοργανώτρια αρχή ώστε να τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις που έχουν ήδη τεθεί εδώ και χρόνια;

Και το πιο χυδαίο, κ. Μαρινάκη, ξέρετε ποιο είναι; Ότι παίζετε με το υστέρημα του κάθε τρελού που έχει απομείνει να βλέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο και για κάποιο λόγο έχει πληρώσει το εισιτήριο διαρκείας του όχι για να βλέπει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τα υπόλοιπα εμπορικά club αυτής της χώρας.

Είναι εξαιρετικά αντιληπτό ότι η εκλογική σας βάση στηρίζεται εκεί, αλλά υπάρχει ο φίλος της Λαμίας, του Αστέρα, του Πανσερραϊκού κι άλλων 8-9 ομάδων που δεν έχουν την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ευθύνη για τη ζούγκλα της οποίας ηθικοί αυτουργοί είστε εσείς και αυτούς τους τιμωρήσατε και τους «πήρατε λεφτά από την τσέπη».

Και παρανοείς στη σκέψη για το ποιοι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας…

Παίρνει αποφάσεις μια κυβέρνηση που άφησε 100-150 Κροάτες να διασχίζουν όλη την Ελλάδα χωρίς να πάρει χαμπάρι, προκειμένου αυτοί να στήσουν αυτοσχέδια πολεμική σκηνή έξω από την «OPAP Arena», με τις Αρχές να δίνουν εντολή για διακριτική επιτήρηση. Υπενθύμιση: H υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που εξήγγειλε, δεν ξέρω για ποια φορά, το κλείσιμο των συνδέσμων και εθελοτυφλεί, μην κάνοντας το παραμικρό. Το «γιατί» το ξέρει πολύ καλά, απλά θέλει και θάρρος να το παραδεχθεί. Και κάτι ακόμα: Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα είναι η ίδια κυβέρνηση, που ενώ έχει την απόλυτη εκλογική ισχύ όσο κανένα άλλο κόμμα μετά τη μεταπολίτευση, χωρίς καν να υπάρχει αντίπαλον δέος, δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο προφανώς το γνωρίζει. Αποτυχία εις διπλούν δηλαδή.

Μια βόλτα στον καθρέφτη

Αν, λοιπόν, σκεφτόσασταν τον πατέρα με το παιδί του, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στο σημερινό σημείο, καθώς το σημερινό σημείο είναι μια δυσάρεστη «λούπα», όπως και τα manual που τηρείτε με ευλάβεια σε καταστάσεις που θέλουν τομές και όχι άλλα «κάμερες σε όλα τα γήπεδα». Το μοναδικό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι το 41 να γίνει 45-46 και δεν ξέρω πόσο και φυσικά η μακροβιότερη παραμονή στην πολιτική εξουσία.

Για αυτό την επόμενη φορά, που θα υπάρξει αναφορά στον πατέρα και το παιδί, θα ήταν καλή μια βόλτα από τον καθρέφτη. Βέβαια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις ως προς αυτό το σκέλος.