Στο μυαλό του Αλμέιδα για τον Πισάρο
i

Ροντόλφο Πιζάρο/intime

Στο μυαλό του Αλμέιδα για τον Πισάρο

Κώστας Τσίλης 10:01 - 17.07.2023 / Ανανεώθηκε: 18:38 - 17.07.2023

Είναι μπαλάτος, είναι πολυθεσίτες, τον ήθελε πολύ στην ΑΕΚ ο Αλμέιδα χωρίς να είναι παίκτης Αλμέιδα, αλλά τι τελικά "παίζει" με τον Πισάρο και πως το σκέφτηκε ο Ματίας. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Το δείγμα γραφής πια για τον προπονητή Αλμέιδα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Δυο βασικά στάδια προετοιμασίας με την ΑΕΚ, μια ολόκληρη γεμάτη σεζόν στον πάγκο της. Και ένας άνθρωπος που βάζει πάντα μπροστά την ειλικρίνεια και τις καθαρές εξηγήσεις. Είτε μιλάει στους παίκτες του μέσα στα αποδυτήρια, είτε στον Μελισσανίδη, είτε στους ανθρώπους της ομάδας, είτε απευθύνεται στον κόσμο.

Όταν ήρθε να μας μιλήσει στο φινάλε του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Ολλανδίας και η κουβέντα πήγε στις μεταγραφές, ήταν πολύ ξεκάθαρος. «Δεν θα κάνουμε, απλώς για να κάνουμε». Στο παρελθόν το είπαν κι άλλοι, πριν τον Ματίας, όμως το κατάπιαν πριν αλέκτορα φωνήσαι. Ο Αλμέιδα ήδη έχει αποδείξει πως το εννοεί απολύτως και χωρίς εκπτώσεις.

Ροντόλφο Πιζάρο ©Photo by Ira L. Black - Corbis/Getty Images/Ideal Images

Έβγαλε μια ολόκληρη προετοιμασία πέρυσι το καλοκαίρι χωρίς κανέναν από τους δυο βασικούς του στόπερ, περιμένοντας να βρει ακριβώς αυτό που ήθελε. Και δεν μπήκε ούτε μια στιγμή στον πειρασμό να πάει σε τρίτες ή τέταρτες εναλλακτικές, παρόλο που καιγόταν για προσθήκες στα στόπερ. Τελικά πήρε τον Βίντα τέλη Ιούλη, πήρε και τον Μουκουντί τέλη Αυγούστου και μετά από έναν χρόνο πήρε και το νταμπλ.

Επίσης στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο και ενώ η ΑΕΚ διεκδικούσε και τους δυο τίτλους και παρότι είχε χάσει με σοβαρούς τραυματισμούς Μοχαμάντι, Γκατσίνοβιτς και Ελίασον, πάλι έμπαινε μπροστά το «δεν θα κάνουμε μεταγραφή απλώς για να κάνουμε». Και τελικά η ΑΕΚ μεταγραφή δεν έκανε και στο ταμείο στο φινάλε της σεζόν, ήταν μια επιλογή που περισσότερο καλό έκανε στο γκρουπ, παρά κακό.

Τώρα λοιπόν ο Αλμέιδα θέλει πρωτίστως έναν ακόμα σέντερ μπακ. Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα χαρακτηριστικά του, δεν χρειάζεται επανάληψη. Αυτό που φαίνεται είναι πως θα μπορούσε στο ίδιο αεροπλάνο που ήρθε ο Πισάρο, να έχει βάλει η ΑΕΚ και τον Νέστορ Αραούχο. Και από το Μεξικό μέσω Ζυρίχης έρχονται. Δεν έγινε και ίσως αυτό κάτι λέει για το πως τα βλέπει τα πράγματα ο Αλμέιδα και κυρίως τι επιλογές θεωρεί πως ακόμα ενδεχομένως με υπομονή μπορεί να έχει.

Αντίθετα για τον Πισάρο, σίγουρα ο Ματίας θα ήθελε ακόμα και να είχε μπει ο παίκτης την προηγούμενη Κυριακή σε πτήση και να προσγειωνόταν Ολλανδία αντί για Ελλάδα, για να τον είχε ήδη νωρίτερα στις προπονήσεις. Είναι μια επιλογή που ο Αλμέιδα την πιστεύει πολύ. Μην ξεχνάτε πως δεν το συνηθίζει σε μεταγραφική περίοδο να κάνει εισηγήσεις με ονόματα. Μόνο με θέσεις και χαρακτηριστικά. Πέρυσι η εξαίρεση ήταν ο Πινέδα. Φέτος ο Πισάρο. Αυτό από μόνο του, λέει τα πάντα.

Είναι αλήθεια πως ψάχνοντας τα χαρακτηριστικά του Μεξικανού μεσοεπιθετικού, διαπιστώνει κάποιος αμέσως πως την μπάλα την κάνει κομπολόι στα πόδια του και όταν την έχει, ξέρει τι να την κάνει. Ωστόσο με την πρώτη κοψιά, δεν λες πως είναι ένας κλασικός ποδοσφαιριστής Αλμέιδα. Όπως το έλεγες αμέσως για τον Πινέδα. Ούτε βέβαια για τον Ορμπελίν μπορούσε κανείς να φανταστεί τι μπορεί να δώσει για τον Αλμέιδα και τι μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ. Αλλά καταλάβαινες αμέσως πως έχει όλο το αγωνιστικό πακέτο που θέλει ο Ματίας. Με τον Πισάρο δεν είναι τόσο προφανές. Κυρίως λόγω της έντασης στο παιχνίδι του.

Από την άλλη μεριά, ο Μεξικανός έχει δυο χαρακτηριστικά που παγίως ο Αλμέιδα θέλει να τα έχει ένας παίκτης του. Είναι μπαλάτος και μπορεί να παίξει σε περισσότερες από μια θέσεις. Και δυο είναι αυτά, είναι καμπανάκι για τον Ματίας. Αν τώρα η ερώτηση είναι, αν ο Πισάρο θα μπορεί να παίξει στο αριστερό άκρο της επίθεσης, χωρίς να είναι αυτό που λέμε ακραίος μεσοεπιθετικός, η απάντηση βρίσκεται στα πεπραγμένα της περυσινής σεζόν.

Ο Αλμέιδα χρησιμοποιούσε σ’ αυτόν τον ρόλο κυρίως τον Γκατσίνοβιτς, ενώ η πρώτη εναλλακτική λύση ήταν ο Πινέδα. Φυσικά κανείς από τους δυο δεν είναι ακραίος μεσοεπιθετικός. Μάλιστα ως προς τον Γκατσίνοβιτς, πριν πάει στην δούλεψη του Αλμέιδα, δεν ήταν καν και από τους παίκτες που η ένταση ήταν το βασικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αλλά έγινε. Και είναι κάτι που έρχεται ίσως να δώσει και την απάντηση σ’ αυτό που κάποιος μπορούσε να διακρίνει στο παιχνίδι του Πισάρο. Για το που και το πως θα παίξει. 

Προφανώς και δεν θα είναι εύκολη, ίσως και όχι γρήγορη, η προσαρμογή στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ, για έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι τα 29 του δεν είχε περάσει ποτέ τον Ατλαντικό για να παίξει μπάλα στην Ευρώπη. Ο πρώτος που το έχει στο μυαλό του και τον έχει συνυπολογίσει όλο αυτό, δεδομένα είναι ο Αλμέιδα. Ίσως όμως ξέρει παραμέτρους που εμείς αγνοούμε. Όπως για παράδειγμα την μεγάλη επιθυμία που είχε ακόμα και τώρα ο Πισάρο, να κάνει αυτό το βήμα.

Πιθανότατα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν έρθει τα πράγματα και οι συγκυρίες όπως ήθελε ο Μεξικανός για να έρθει και να παίξει στην Ευρώπη. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε, σ’ όλο αυτό το διάστημα, ο Πισάρο φούσκωνε τον τραπεζικό του λογαριασμό. Δεν έχει κάνει ούτε μια μεταγραφή από Μεξικό σε ΉΠΑ και τούμπαλιν, που μην είχε οκταψήφια ποσά. Και ενδεχομένως και τώρα που ήθελε να φύγει από το Μαϊάμι, πάλι μεγάλα ποσά θα έβρισκε αν συνέχιζε είτε στην Αμερική, είτε στο Μεξικό. Αλλά εκείνος πήρε την απόφαση να κάνει τώρα το βήμα για την Ευρώπη.

Τίποτε στο ποδόσφαιρο δεν είναι δεδομένο. Ούτε και ο Αλμέιδα είναι μάντης, ούτε καν μπορεί να προβλέψει τα πάντα. Τα δεδομένα που έχει στα χέρια του όμως για τον Πισάρο, αγωνιστικά και όχι μόνο, τον κάνουν να θεωρεί πως είναι αυτό(ς) που μπορεί να κουμπώσει καλύτερα στο μοντέλο. Ποδοσφαιρικά αλλά και σε νοοτροπία. Και αγωνιστικά αυτό που χρειάζεται, για να πάρει τις έξτρα ποιοτικές λύσεις που θα χρειαστεί η ΑΕΚ, παίζοντας πρωτάθλημα και Ευρώπη, στις θέσεις πίσω από τον φορ.

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Οι καμιά δεκαριά νοματαίοι που κυριακάτικα με 40 βαθμούς τραβήχτηκαν στο αεροδρόμιο, ο πιτσιρικάς που κάθισε να κάνει ολόκληρη ζωγραφιά και έβαλε τον πατέρα του να τον πάει στο Ελ Βενιζέλος, οι λογιών – λογιών υπάλληλοι που έσπευσαν για μια φωτογραφία, δεν το έκαναν επειδή ο Πισάρο ήταν επιλογή του Αλμέιδα. Είχαν δει το πως μιλάει ο Μεξικανός στην μπάλα και το έκαναν προβολή στην ομάδα που έχει φτιάξει ο Ματίας. Και τρελάθηκαν. Ποδοσφαιρικά πάντα.