Το μπάσκετ του Πλάθα που θέλει χρόνο και τα μηνύματα της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη

ΑΕΚ

Το μπάσκετ του Πλάθα που θέλει χρόνο και τα μηνύματα της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Χρήστος Τσάλτας 20:30 - 24.09.2023

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πρόσωπα από την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, κόντρα σε ΠΑΟΚ και Καρδίτσα, με τον παρονομαστή όμως να είναι ίδιος: το μπάσκετ που θέλει να εφαρμόσει ο Ζοάν Πλάθα χρειάζεται χρόνο για πληρη αφομοίωση. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Στο τουρνουά «Μαυροσκούφεια» η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να τεστάρει τις δυνάμεις της με δύο ομάδες από διαφορετικές βαθμίδες του πρωταθλήματος. Απέναντι σε ΠΑΟΚ και Καρδίτσα ο Ζοάν Πλάθα και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να δουν τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών τους, να εντάξουν στο πλάνο τον Μιντάουγκας Κουζμίσνκας, που πήρε τις πρώτες ώρες... πτήσεις με τα κιτρινόμαυρα, αλλά και να βγάλουν συμπεράσματα για τη συνέχεια.

Μέχρι την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας δεν υπάρχει πολύς χρόνος, λιγότερες από 2 εβδομάδες για την ακρίβεια, οπότε σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας κάθε φιλικό, αλλά και κάθε προπόνηση έχει τη δική της αξία και σημασία για τη χημεία και κυρίως αυτό που θέλει να περάσει ο Ισπανός προπονητής στην ομάδα.

Τσέισον Ραντλ

Η Ένωση έχει νέα φιλοσοφία, ενώ και το γκρουπ χτίστηκε εκ βάθρων αυτό το καλοκαίρι. Ο Δημήτρης Φλιώνης έμεινε να θυμίζει την περσινή ομάδα, την ίδια στιγμή που οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό ήταν πολλές και μεγάλες, ιδίως στους ξένους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο δουλειάς του Πλάθα έχουν φέρει μια πρώτης τάξεως εικόνα για την ομάδα αυτού του καλοκαιριού.

Αν κάτι φάνηκε τόσο στα φιλικά του Περιστερίου, όσο και στα παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη, είναι πως το γκρουπ θέλει χρόνο για να δέσει και να αποκτήσει χημεία και αυτοματισμούς στο 100%. Το ρόστερ έχει ποιότητα, κάτι που βλέπουν άπαντες, μιας και οι επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι έγιναν ώστε να ταιριάζουν στα αγωνιστικά «θέλω» της ομάδας. Χρειάζεται όμως χρόνος για να αποδώσει το ρόστερ στο μέγιστο βαθμό, κάτι που άπαντες αναγνωρίζουν πως η ΑΕΚ δεν έχει την... πολυτέλεια του χρόνου. Θα τον «αγοράζει» μέσα από τα αποτελέσματα, ιδίως στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το μπάσκετ του Πλάθα θέλει χρόνο ώστε να περάσει στην πράξη, όμως την ίδια ώρα η ΑΕΚ φρόντισε να δείξει μέσα σε ελάχιστες ώρες πως ξέρει να αντιδρά μετά από κακές στιγμές. Διότι το 113-75 κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν μια κάκιστη στιγμή συνολικά. Με λιγότερες από 24 ώρες να περνούν όμως κόντρα στην Καρδίτσα οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν πολύ καλύτερο και σοβαρό πρόσωπο. Και αυτό ίσως να είναι το μοναδικό που κρατούν από τα δύο παιχνίδια στο PAOK Sports Arena. Τα οποία λένε πολλά, αλλά ταυτόχρονα δεν λένε και τίποτα, μιας και στον ορίζοντα υπάρχει ένα ακόμα φιλικό, κόντρα στο Μαρούσι (01/10), αλλά και το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, κόντρα στο Λαύριο, στα Λιόσια.

Σε πρώτη φάση η Ένωση θέλει να είναι έτοιμη για την αναμέτρηση κόντρα στην ομάδα του Κώστα Μέξα. Τα αποτελέσματα δεν λένε απολύτως τίποτα για την εικόνα του συνολου, αλλά και για τη δουλειά που χρειάζεται ενόψει των επίσημων αγώνων. Είναι για τον Πλάθα και τους συνεργάτες του και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι είτε ισοπεδώνουν μετά από ήττες, είτε αποθεώνουν μετά από νίκες. Σε 2 εβδομάδες τα φιλικά της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία απολύτως αξία.