Αυτά είναι τα κορίτσια που θα τρέξουν στο πρωτάθλημα F1 Academy

Οι αδερφές Χάντα Αλ Κουμπαϊσι και Αμνα Αλ Κουμπαϊσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

i

©MP Motorsport

Αυτά είναι τα κορίτσια που θα τρέξουν στο πρωτάθλημα F1 Academy

Δημήτρης Μπαλής 11:39 - 09.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:52 - 09.04.2023

Με 5 ομάδες, 15 οδηγούς – μια 16χρονη, 7 γύρους με 21 αγώνες συνολικά και φινάλε παράλληλα με το γκραν πρι της F1 στο Οστιν.

Οι γυναίκες δεν είναι παρίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και φυσικά στη ζωή. Εχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να έχουν και τις ίδιες ευκαιρίες, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εν προκειμένω, η FIA έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και για τον λόγο αυτό ξεκινά το πρώτο πρωτάθλημα της F1 Academy, στην οποία επικεφαλής είναι η Σούζι Βολφ, γυναίκα του αφεντικού της Mercedes Formula 1, Τότο Βολφ.

Βέβαια, ήδη από το 2019 είχαμε πρωτάθλημα μονοθεσίων με γυναίκες (W Series) και έρχεται τώρα η F1 Academy να δώσει περισσότερο κύρος στο γυναικείο μηχανοκίνητο αθλητισμό και παράλληλα να αναδείξει νέα ταλέντα.

Όλα είναι έτοιμα, λοιπόν, για να ξεκινήσει ο θεσμός, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται στην πίστα του Μον Μελό στη Βαρκελώνη (11-12 Απριλίου), και τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος (3 αγώνες ο κάθε γύρος) να διεξάγεται στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας, 28-29 Απριλίου.

Ομάδες - οδηγοί

Η ισπανική Campos Racing θα τρέξει με τις: Νερέα Μάρτι - #1, Λόλα Λοβιφονσέ - #2 και Μάιτε Κάθερες - #3

Η 21 ετών Ισπανίδα Μάρτι, θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί μετά από δύο άκρως ανταγωνιστικές σεζόν στη W Series, κερδίζοντας βάθρα και μια παρθενική πολ ποζίσιον πέρυσι, με την 17χρονη Γαλλίδα Λοβινφοσέ να θέλει να αξιοποιήσει την εξέλιξή της από την ισπανική F4, ενώ η 19χρονη Ουρουγουανή Κάθερες βγαίνει για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Σημειώνω ότι από την ομάδα αυτή έχουν αναδειχθεί οδηγοί όπως ο Λάντο Νόρις, σήμερα οδηγός της McLaren στην F1.

Η MP Motorsport θα αγωνιστεί με τις αδερφές Χάντα Αλ Κουμπαϊσι - #4 και Αμνα Αλ Κουμπαϊσι- #6, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (20 και 22 ετών, αντίστοιχα) και την 20χρονη Ολλανδέζα Εμελι ντε Χέους - #5. Οι δύο αδερφές θα γράψουν ιστορία με μονοθέσια, ενώ η ντε Χέους, επιστρέφει στην ομάδα ολλανδική ομάδα MP, έχοντας γνωρίσει την επιτυχία μαζί τους στην ισπανική F4 το 2021.

Η Grand Prix ART είναι μια σπουδαία γαλλική ομάδα, υπό τον σημερινό επικεφαλής της Ferrari, Φρεντερίκ Βασέρ και τον Νίκολας Τοντ, γιο του Ζαν. Κι έχει αναδείξει παγκόσμιους πρωταθλητές στην F1, όπως τον Λιούις Χάμιλτον και τον Σεμπαστιάν Φέτελ.

Στο F1 Academy θα τρέξει με την 25χρονη Ελβετίδα Λένα Μπέλερ - #7, την 24χρονη Γερμανίδα Κάρι Σράινερ - #8 και την 17χρονη Σκωτσέζα Κλόε Γκραντ - #9.

Η 17χρονη Σκωτσέζα Κλόε Γκραντ

Η Μπέλερ ήταν η πρώτη οδηγός που ανακοινώθηκε για την F1 Academy, η Σράινερ έρχεται από αγώνες GT και σπορ αυτοκινήτων, και η Γκραντ θέλει να κάνει όνομα στην πρώτη της σεζόν σε διεθνείς αγώνες.

Η βρετανική ομάδα Rodin Carlin, που έχει «βγάλει» πιλότους στην F1, όπως τον Τζορτζ Ράσελ της Mercedes και τον Κάρλος Σάινθ της Ferrari, θα πάρει μέρος με την 19χρονη Βρετανίδα Άμπι Πούλινγκ - #10 και την 17χρονη συμπατριώτισσά της Τζέσικα Έντγκαρ - #11, ενώ τρίτη οδηγός θα είναι η 22χρονη Καναδέζα Μέγκαν Γκίλκες - #12.

Η Πούλινγκ ελπίζει να ηγηθεί της βρετανικής ομάδας, ενώ η Έντγκαρ έκανε πέρυσι το ντεμπούτο της σε μονοθέσιο, στο πρωτάθλημα GB4 του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Γκίλκες να έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει αγώνες στο W Series και στο GB4.

Η 5η ομάδα του θεσμού, είναι η ιταλική PREMA Racing, η πιο παλιά από όλες. Εχει αναδείξει οδηγός όπως τον Εστεμπάν Οκον της Alpine και τον Λανς Στρολ της Aston Martin. Στο γυναικείο πρωτάθλημα θα αγωνιστεί με την 16χρονη Καναδο-Κινέζα Κλόε Τζονγκ - #14, την 22χρονη Ισπανίδα Μάρτα Γκαρσία - #15 και την 18χρονη Φιλιππινέζα Μπιάνκα Μπουσταμάντε - #16. Η νεότερη οδηγός στο γκριντ, η Τσονγκ, κέρδισε προηγουμένως μια θέση φιναλίστ στο πρόγραμμα Girls on Track Rising Stars της FIA και κάνει το επόμενο βήμα μετά τα καρτ.

Η πληθωρικότητα και η εμπειρία της Γκαρσία θα είναι πολύτιμη για την ιταλική ομάδα, ενώ η Μπουσταμάντε ήταν ρούκι πέρυσι στο πρωτάθλημα W Series.

Το πρωτάθλημα

Η F1 Academy περιλαμβάνει επτά γύρους, με 21 αγώνες συνολικά – τρεις σε κάθε γύρο- συμπεριλαμβανομένου ενός τελικού παράλληλα με το γκραν πρι της Formula 1 στο Οστιν των ΗΠΑ.

Ξεκινώντας στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας στις 28-29 Απριλίου, η νέα σειρά θα κατευθυνθεί σε Βαλένθια και Βαρκελώνη στις 5-7 και 19-21 Μαΐου, αντίστοιχα. Από εκεί, 23-25 Ιουνίου θα δούμε να τρέχουν στην ιστορική πίστα Ζάντβουρτ στην Ολλανδία, πριν πάνε στη «Μέκκα της Ταχύτητας», στη Μόντσα, 7- 9 Ιουλίου, και στο Λε Καστελέ της Γαλλίας, 29-30 Ιουλίου, για τον προτελευταίο γύρο της χρονιάς.

Το φινάλε θα δοθεί στο Οστιν, 20-22 Οκτωβρίου.

Καθένας από τους 7 γύρους του πρωταθλήματος, θα περιλαμβάνει δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμαστικών διάρκειας 40 λεπτών, και δύο προκριματικά σκέλη, διάρκειας 15 λεπτών.

Το πρώτο προκριματικό σκέλος θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης για τον Αγώνα 1, ενώ το δεύτερο προκριματικό θα καθορίσει τη σειρά για τον Αγώνα 3, με τις οδηγούς που θα κατακτήσουν την πολ ποζίσιον, στα σκέλη αυτά, να λαμβάνουν δύο βαθμούς. Το γκριντ του αγώνα 2 θα καθοριστεί με την αναστροφή των οκτώ κορυφαίων οδηγών από το προκριματικό σκέλος 1. Από τη θέση 9 και κάτω παραμένουν ως έχουν.

Οι αγώνες 1 και 3 θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών και θα απονέμουν 25 πόντους στη νικήτρια οδηγό, ενώ ο Αγώνας 2 θα είναι 20 λεπτών και θα προσφέρει 10 πόντους. Η οδηγός με τον ταχύτερο χρόνο γύρου, θα παίρνει έναν έξτρα πόντο, εφόσον τερματίσει μέσα στις 10 πρώτες.

Το μονοθέσιο

Το T421 σασί (586 κιλά) είναι της Tatuus, με κινητήρα Autotecnica turbo που αποδίδει 174 ίππους, αναπτύσσοντας επιτάχυνση 3,6 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, 12,5 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, και 240 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι +/- 2.0G στην επιτάχυνση και -1,5G στα φρένα.

Tags: