Η στατιστική και η ιστορία δείχνει νίκη του Αλόνσο στην Αυστραλία

Φερνάντο Αλόνσο

i

©Photo by Eric Alonso/Getty Images

Η στατιστική και η ιστορία δείχνει νίκη του Αλόνσο στην Αυστραλία

Άγγελος Φραγκισκάτος 15:50 - 30.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 30.03.2023

Ένα περίεργο στατιστικό δείχνει ότι η επόμενη νίκη του Φερνάντο Αλόνσο μπορεί να είναι πολύ κοντά.

Η αριθμολογία παίζει επίσης υπέρ της 33ης νίκης του Φερνάντο Αλόνσο. Ένα πολύ περίεργο στατιστικό μας λέει ότι θα είναι ακόμη πιο κοντά από όσο νομίζουμε. 

Το βάθρο 101 ... πάντα ήταν νίκη

Είναι οι στιγμές, που το 101ο βάθρο ενός οδηγού σημαίνει και θρίαμβο σε ένα Γκραν Πρι. Δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο, αλλά μέχρι και πέντε περιπτώσεις που συνέβη αυτό, και όλοι είναι μεγάλοι πρωταθλητές.

Στην ιστορία της Formula 1, μόνο έξι οδηγοί έχουν φτάσει το μαγικό αριθμό των 100 βάθρων στην καριέρα τους. Αν συνυπολογίσουμε ότι έκτος ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο με την τρίτη θέση στη Σαουδική Αραβία, βλέπουμε ότι το στατιστικό δεν λέει ψέματα: το βάθρο 101 είναι πάντα νίκη.

Προστ, Σουμάχερ, Χάμιλτον, Φέτελ, Ράικονεν

Ο πρώτος που μετέτρεψε το 101ο βάθρο του σε νίκη ήταν ο Αλέν Προστ. Ο Γάλλος κέρδισε το Βρετανικό Γκραν Πρι στο Σίλβερστοουν το 1993, για να το πετύχει. Εκείνη τη σεζόν, ο Προστ στάθηκε στο βάθρο 12 φορές και κατέκτησε τον τρίτο και τελευταίο παγκόσμιο τίτλο του.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Μίκαελ Σουμάχερ. Το 101ο βάθρο του ήρθε στην Ίμολα στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο το 2002 και πάλι ήταν ένας θρίαμβος. Εκείνη τη χρονιά ο Γερμανός εκκίνησε 17 φορές, έντεκα από αυτές ως νικητής. Περιττό να πούμε ότι στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για πέμπτη φορά.

Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο επόμενος μεγάλος πρωταθλητής που έφτασε τα 101 βάθρα (αργότερα θα προσθέσει άλλα 90 μέχρι σήμερα), αν και θα είχαν περάσει 14 χρόνια από τότε που το πέτυχε ο Σουμάχερ. Ήταν στο Γκραν Πρι των Ηνωμένων Πολιτειών στην πίστα του Όστιν όταν ο Βρετανός εντάχθηκε σε εκείνη την ομάδα οδηγών, που πάντα μετέτρεπαν το 101ο βάθρο τους σε νίκη.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έκανε το ίδιο δύο χρόνια αργότερα, όταν οδήγησε τη Ferrari του στην κορυφή στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν του 2018. Το ίδιο έκανε και ο Κίμι Ράικονεν, επίσης με τη Scuderia, την ίδια χρονιά. Το 101ο βάθρο του ήταν ένας θρίαμβος στη πίστα του Όστιν, που πραγματοποιήθηκε στο Circuit of the Americas.

Αυστραλία, σιρκουί που δεν πάει στη Red Bull

Το Albert Park δεν ήταν ποτέ ένας καλός αγώνας για τους Αυστριακούς, από τότε που η υβριδική τεχνολογία ήρθε στη Formula 1. Από τότε (2013), η ομάδα ενεργειακών ποτών δεν κέρδισε ούτε πέτυχε pole position εκεί συμπεριλαμβανομένων των δύο σεζόν στις οποίες ο Μαξ Φερστάπεν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.