«Άκυρο» της FIA στην ένσταση της Haas

Νίκο Χούλκενμπεργκ

i

©Haas

«Άκυρο» της FIA στην ένσταση της Haas

Άγγελος Φραγκισκάτος 21:11 - 10.11.2023 / Ανανεώθηκε: 21:17 - 10.11.2023

Η ένσταση της Haas για τα τελικά αποτελέσματα του γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίφθηκε, καθώς θα έπρεπε να παρουσιαστούν νέα στοιχεία, τα οποία να θεωρηθούν επαρκή για να ανοίξει ξανά το θέμα.

Το αίτημα του δικαίωμα αναθεώρησης της Haas σχετικά με τα αποτελέσματα του αγώνα του Όστιν απορρίφθηκε από τους αγωνοδίκες, αφού θεώρησαν ότι δεν υπήρχαν νέα στοιχεία. 

Η αμερικανική ομάδα είχε υποβάλει το αίτημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο αφορούσε παραβιάσεις ορίων πίστας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Άλεξ Άλμπον της Williams

Ο Ταϊλανδός είχε τερματίσει ένατος στο Circuit of The Americas και αναφέρθηκε στους αγωνοδίκες, κατά τη διάρκεια του αγώνα επειδή φέρεται να εγκατέλειψε την πίστα χωρίς δικαιολογημένη αιτία πολλές φορές στη στροφή 6. Ωστόσο, δεν ελήφθησαν περαιτέρω ενέργειες καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις. Ο οδηγός του Haas, Νίκο Χούλκενμπεργκ, είχε τερματίσει 11ος στο γκραν πρι. 

Μια νέα ακρόαση για το δικαίωμα αναθεώρησης συγκλήθηκε στη συνέχεια για την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου προτού αναβληθεί για σήμερα. Μαζί με εκπροσώπους από την ομάδα της Haas, οι Aston Martin, Williams, Red Bull, Ferrari και McLaren εκπροσωπήθηκαν επίσης στην ακρόαση. 

©Pirelli

Προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα για το δικαίωμα επανεξέτασης, ζητήθηκε από τους αγωνοδίκες να προσδιορίσουν εάν τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που τους υποβλήθηκαν πληρούσαν καθένα από τα απαιτούμενα κριτήρια δηλαδή ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να είναι σημαντικά, δεν ήταν νέα. Έτσι το αίτημά της απορρίφθηκε. 

Η Haas ανέφερε τέσσερα στοιχεία, συγκεκριμένα βίντεο από το μονοθέσιο του Άλμπον, καθώς και πλάνα από τα μονοθέσια του Λόγκαν Σάρτζεντ της Williams, του Σέρχιο Πέρες της Red Bull και του Λανς Στρολ της Aston Martin, πλάνα που δείχνουν αυτά τα μονοθέσια να βγαίνουν εκτός πίστας σε πολλές περιπτώσεις στην στροφή 6 κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κατά την ακρόαση, η Haas είχε επίσης υποστηρίξει ότι κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των ομάδων που πραγματοποιήθηκε πριν από το γκραν πρι του Μεξικό, ο διευθυντής αγώνων της FIA και ο αθλητικός διευθυντής μονοθέσιου της FIA φέρεται να έκαναν διάφορες δηλώσεις που έδειχναν ότι η επίβλεψη ορίου πίστας στη στροφή 6 στο Όστιν δεν είχε γίνει «ιδανικά». 

Επιπλέον, η αμερικανική ομάδα ισχυρίστηκε στην ακρόαση ότι η αναφορά για την αναθεώρηση της απόφασης του Άλμπον έπρεπε να εξεταστεί χωριστά από την αναφορά για την αναθεώρηση της τελικής κατάταξης του αγώνα. Σημειώθηκε επίσης από τους αγωνοδίκες ότι η Haas δεν είχε παράσχει «καμία πρόσθετη απόδειξη κατά την ακρόαση, αλλά ενίσχυσε τη θέση της που περιγράφεται στη γραπτή της υποβολή».

Οι αγωνοδίκες επικρίνουν τη FIA και ζητούν βοήθεια για τα όρια της πίστας
FORMULA 1

18:43 - 10.11.2023

Οι αγωνοδίκες επικρίνουν τη FIA και ζητούν βοήθεια για τα όρια της πίστας

Το αίτημα της Haas να επανεξετάσει τα αποτελέσματα του GP των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίφθηκε, αλλά αναγνωρίζουν ότι με τα τρέχοντα εργαλεία είναι αδύνατο για αυτούς να ελέγξουν όλες τις παραβιάσεις για τα όρια της πίστας.

Κάπως δεν θα υπάρξουν αλλαγές μετά το γκραν πρι του Τέξας και οι βαθμολογίες σε οδηγούς και κατασκευαστές θα παραμείνουν ως έχουν. 

Tags: