Από το Αζερμπαϊτζάν ξεκινά το νέο format των Sprint Races

Πίστα Αζερμπαϊτζάν

i

©Pirelli

Από το Αζερμπαϊτζάν ξεκινά το νέο format των Sprint Races

Δημήτρης Μπαλής 21:36 - 25.04.2023

Το σενάριο που φάνταζε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι ομάδες με τη FIA.

Η Formula 1 επιβεβαίωσε τις αλλαγές που θα γίνουν από φέτος στους αγώνες Sprint, ξεκινώντας από το γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν. Οι Sprint Races εγκαινιάστηκαν στο σπορ το 2021 και το τότε πρόγραμμα αφορούσε μία προκριματική διαδικασία την Παρασκευή, που καθόριζε τη σειρά εκκίνησης του Sprint το Σάββατο, που με τη σειρά του καθόριζε τη σειρά εκκίνησης του κυριακάτικου αγώνα. 

Ωστόσο, τα πράγματα από φέτος αλλάζουν, κάτι που σημαίνει πως με αρχή τον αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή θα έχουμε μια ελεύθερη διαδικασία και μετά τα επίσημα δοκιμαστικά που θα καθορίζουν το γκριντ για την Κυριακή. Το Σάββατο θα υπάρχει πρώτα η επίσημη διαδικασία για τη σειρά εκκίνησης του Sprint Race και μετά ο 100 χιλιομέτρων αγώνας. 

Ο Μαζέπιν οδηγεί τον Καναδά στο δικαστήριο με την προσδοκία επιστροφής του στη F1 του 2024 (vid)
FORMULA 1

16:34 - 25.04.2023

Ο Μαζέπιν οδηγεί τον Καναδά στο δικαστήριο με την προσδοκία επιστροφής του στη F1 του 2024 (vid)

Ο Νικίτα Μαζέπιν έχασε τη θέση του στη Formula 1 στις αρχές του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο πατέρας του Ντμίτρι έχει στενούς δεσμούς.

Η επίσημη διαδικασία για να γίνει γνωστό το γκριντ ενόψει Sprint Race, ονομάζεται Sprint Shootout. Αυτή θα χωρίζεται σε τρία τμήματα SQ1, SQ2 και SQ3, διάρκειας 12, 10 και οκτώ λεπτών αντίστοιχα, αντικαθιστώντας τη δεύτερη ελεύθερη διαδικασία του Σαββάτου (όταν είχαμε Sprint Race). Στην SQ1 και SQ2 οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν τη μέση γόμα της Pirelli, ενώ στην SQ3 τη μαλακή. 

Επιπλέον, ό,τι συμβάν λάβει χώρα στο Sprint Race, δεν θα επηρεάζει τη σειρά εκκίνησης του κυριακάτικου αγώνα, κάτι που σημαίνει πως οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν περισσότερο στη διαδρομή των 100 χιλιομέτρων, που συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα. Οι πόντοι στον Sprint Race παραμένουν οι ίδιοι (8-7-6-5-4-3-2-1) για τους οκτώ πρώτους οδηγούς, ενώ οι ποινές καθορίζονται πλέον ως εξής: Κάθε ποινή που επιβάλλεται στην FP1, θα εκτίεται στον αγώνα-Κάθε ποινή που επιβάλλεται στο Sprint Shootout, θα εκτίεται στον Sprint Race-Κάθε ποινή που επιβάλλεται στον Sprint Race, θα εκτίεται στον αγώνα. 

Επιπλέον, κάθε παραβίαση υπό το καθεστώς parc feme θα έχει ως αποτέλεσμα την εκκίνηση από τη γραμμή των πιτ αναφορικά με τον Sprint Race και τον αγώνα, ενώ οι ποινές που σχετίζονται με τη μονάδα ισχύος, θα ισχύουν μόνο για τον αγώνα, εκτός κι αν αποτελεί επίσης παραβίαση του parc ferme. 

Τέλος, λόγω των αυξανόμενων πλέον απαιτήσεων από τη στιγμή που έξι φετινοί αγώνες θα φιλοξενήσουν τον Sprint Race, ο αριθμός των κινητήρων εσωτερικής καύσης, το turbo και τα MGU-H/MGU-K αυξάνονται από τρία σε τέσσερα, πριν επέλθει κάποια τιμωρία. Οι φετινοί αγώνες που θα συνδυαστούν με τον Sprint Race είναι έξι και η αρχή γίνεται από το Αζερμπαϊτζάν (30 Απριλίου) και θα συνεχιστεί σε Αυστρία (2 Ιουλίου), Βέλγιο (30 Ιουλίου), Κατάρ (8 Οκτωβρίου), Οστιν (22 Οκτωβρίου) και Βραζιλία (5 Νοεμβρίου).

Tags: