Ο Αλόνσο καλεί τη F1 σε αλλαγές στη διεξαγωγή των χειμερινών δοκιμών

Φερνάντο Αλόνσο

i

©Aston Martin

Ο Αλόνσο καλεί τη F1 σε αλλαγές στη διεξαγωγή των χειμερινών δοκιμών

Άγγελος Φραγκισκάτος 14:37 - 22.02.2024 / Ανανεώθηκε: 14:42 - 22.02.2024

Ο Φερνάντο Αλόνσο της Aston Martin αναφέρει ότι είναι «άδικο» για τους οδηγούς της Formula 1 να κάνουν μόνο μιάμιση μέρα χειμερινές δοκιμές στο Μπαχρέιν.

Τα τελευταία χρόνια, οι χειμερινές δοκιμές έχουν μειωθεί από δύο τεσσάρων ημερών, τότε κυρίως στη Βαρκελώνη, σε ένα μόνο τριήμερο τεστ στο Μπαχρέιν.

Όμως, ενώ η διεξαγωγή μιας πιο σύντομης δοκιμής στον ίδιο χώρο με την έναρξη της σεζόν είναι πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική για τις ομάδες, ο Φερνάντο Αλόνσο πιστεύει πως ο περιορισμένος χρόνος οδήγησης είναι άδικος.

Οι ομάδες χρησιμοποιούν μόνο ένα μονοθέσιο κάθε μέρα, το οποίο χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα προσομοίωσης είναι συνήθως αρκετό για να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν.

Αλλά σημαίνει επίσης ότι οι οδηγοί έχουν μόλις μιάμιση μέρα για να προσαρμοστούν στα νέα μονοθέσια, έχοντας να ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν πρώιμες δυσλειτουργίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μειωμένης λειτουργίας.

©Aston Martin

«Έχουμε πολύ περιορισμένο αριθμό ημερών για δοκιμές. Το σκέφτομαι όλο το χειμώνα, πόσο άδικο είναι να έχουμε μιάμιση ημέρα για να προετοιμαστούμε για τη νέα σεζόν. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα σε κανένα άλλο σπορ του πλανήτη για τα χρήματα που δαπανούν οι ομάδες και το μάρκετινγκ που περιλαμβάνεται.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουμε έστω τέσσερις ημέρες δοκιμών στο Μπαχρέιν και ο κάθε οδηγός να έχει από δύο ημέρες. Δεν μπορείς με τρεις ημέρες να χωρίσεις σωστά τους οδηγούς. Δεν γνωρίζω γιατί δεν χρησιμοποιούμε δύο μονοθέσια γιατί τρέχουμε στο Μπαχρέιν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ισπανός της Aston Martin.

Ο Αλόνσο δεν είναι ο μόνος οδηγός που ηγήθηκε των εκκλήσεων για άνοιγμα των χειμερινών δοκιμών σε δύο μονοθέσια, με τον πιλότο της Mercedes και τον διευθυντή της GPDA, Τζορτζ Ράσελ να συμμερίζεται την άποψη του Ισπανού.

«Προσωπικά δεν πιστεύω πως τρεις ημέρες είναι αρκετές. Από πλευράς οδηγών είναι μόλις μιάμιση ημέρα οδήγησης. Φανταστείτε τον Ράφαελ Ναδάλ να μην κάνει προπόνηση για 12 μήνες και λίγο πριν το Ρολάν Γκαρόζ να κάνει μιάμιση ημέρα προπόνηση. Δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο. Κατανοώ γιατί το κάνουμε αυτό. Ίσως τρεις ημέρες με δύο μονοθέσια να ήταν η καλύτερη επιλογή», τόνισε.