Ο Μάσα μηνύει FIA και F1 για το πρωτάθλημα του 2008

Φελίπε Μάσα

i

©Scuderia Ferrari

Ο Μάσα μηνύει FIA και F1 για το πρωτάθλημα του 2008

Άγγελος Φραγκισκάτος 12:13 - 14.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:17 - 14.03.2024

Ο Φελίπε Μάσα κατέθεσε μήνυση εναντίον των FIA, FOM και Μπέρνι Έκλεστοουν στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου σχετικά με το σκάνδαλο «crashgate» του 2008.

Ο Φελίπε Μάσα κατέθεσε επίσημα αγωγή κατά της FIA, της FOM και του πρώην CEO της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, σκάνδαλο του GP Σιγκαπούρης 2008 που του στέρησε τον τίτλο εκείνη τη σεζόν.

Εκπρόσωποι του Βραζιλιάνου επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι έχει κατατεθεί αγωγή κατά των τριών αναφερόμενων μερών στο ανώτατο δικαστήριο. Σε ένα περιστατικό που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως «Crashgate», ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ συνετρίβη σκόπιμα στη Σιγκαπούρη το 2008 για να μπει στην πίστα το όχημα ασφαλείας, επιτρέποντας στον ομόσταβλό του και δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο να διεκδικήσει τη νίκη.

Ο Μάσα δεν κατάφερε να κερδίσει πόντο εκείνη την ημέρα μετά από ένα καταστροφικό pit-stop, το οποίο τον είδε να φεύγει από το γκαράζ της ομάδας με την αντλία καυσίμου συνδεδεμένη στη Ferrari του, με αποτέλεσμα να χάσει υπερβολικό χρόνο και να μην κερδίσει κανέναν βαθμό εκείνη τη μέρα στη μάχη του τίτλου.

Ελάχιστα έγινε λόγος για την κατάσταση έως ότου επιβεβαιώθηκε το 2009 ότι ο Πικέ Τζούνιορ έπεσε σκόπιμα, αν και σε εκείνο το σημείο ο Μάσα ενημερώθηκε ότι ήταν πολύ αργά για να αλλάξει τα αποτελέσματα. Αν δεν μετρούσαν τα αποτελέσματα του αγώνα, ο Βραζιλιάνος θα είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής αργότερα εκείνο το έτος αντί του Λιούις Χάμιλτον.

©Formula 1

Το θέμα επανήλθε πέρυσι μετά από μια συνέντευξη που έκανε ο Έκλεστοουν, την οποία δεν θυμάται, όπου παραδέχτηκε ότι υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία εκείνη την εποχή ώστε η Renault να είχε ερευνηθεί και τα αποτελέσματα να μην υπολογίζονταν.

Την υπόθεση έχει αναλάβει για λογαριασμό του Μάσα η βραζιλιάνικη νομική εταιρεία Vieira Rezende Advogados, που ανακοίνωσε ότι:

«Ο κ. Μάσα ζητά διευκρινίσεις ότι η FIA παραβίασε τους κανονισμούς της αποτυγχάνοντας να διερευνήσει έγκαιρα το ατύχημα του Νέλσον Πικέ Jr. στο Grand Prix της Σιγκαπούρης το 2008 και ότι αν είχε ενεργήσει σωστά, ο κ. Μάσα θα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών εκείνη τη χρονιά. Ο κ. Μάσα ζητά επίσης αποζημίωση για τη σημαντική οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αποτυχίας της FIA, στην οποία ο κ. Έκλεστον και η FOM ήταν επίσης συνένοχοι. Οι προσπάθειες εξεύρεσης φιλικής λύσης απέτυχαν, μην αφήνοντας στον κ. Μάσα άλλη επιλογή από το να κινήσει νομικές διαδικασίες».