Ο Νόρις κέρδισε στο Μαϊάμι και μπήκε στο κλαμπ των νικητών

Λάντο Νόρις

i

©Photo by Mark Thompson/Getty Images

Ο Νόρις κέρδισε στο Μαϊάμι και μπήκε στο κλαμπ των νικητών

Άγγελος Φραγκισκάτος 00:42 - 06.05.2024 / Ανανεώθηκε: 00:15 - 19.05.2024

Ο Λάντο Νόρις της McLaren κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη Formula 1 στο GP του Μαϊάμι, κερδίζοντας τον Μαξ Φερστάπεν με μια ασύλληπτη εμφάνιση.

Το γκραν πρι του Μαϊάμι, ο έκτος αγώνας του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 ανέδειξε έναν νέο νικητή.

Αυτός ήταν ο Λάντο Νόρις. Ο πιλότος της McLaren αξιοποίησε το δώρο του τέλειου χρονισμού του pit-stop του με το αυτοκίνητο ασφαλείας και πανηγύρισε την παρθενική του νίκη στη Formula 1.

Στη 2η θέση βρέθηκε ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Σαρλ Λεκλέρ έκανε κακή εκκίνηση, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του από τον ομόστβαλό του, Κάρλος Σάινθ.

Ο Σέρχιο Πέρες έκανε μία έξυπνη κίνηση για να βρεθεί στη 2η θέση, όμως έχασε τα φρένα για την πρώτη στροφή και βγήκε εκτός πίστας. Αυτό επέτρεψε στον Λεκλέρ να ξαναπάρει τη 2η θέση. Επίσης κερδισμένος ήταν ο Όσκαρ Πιάστρι, ο οποίος πέρασε και τον Σάινθ για να βρεθεί στην 3η θέση.

Στον 4ο γύρο Πιάστρι κατάφερε να περάσει τον Λεκλέρ για να βρεθεί στη 2η θέση της κατάταξης. Πιο πίσω, ο Χούλκενμπεργκ έδινε μάχη με τον Χάμιλτον για την 7η θέση. Τελικά ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε τον Γερμανό της Haas. Την ίδια ώρα, ο Ράσελ προσπέρασε τον Τσουνόντα.

Πίσω από τον Πιάστρι είχε σχηματιστεί ένα «τρενάκι», με «βαγόνια» τις δύο Ferrari των Λεκλέρ και Σάινθ. Τον «χορό» των pit-stop άνοιξε ο Άλμπον στον 11ο γύρο, την στιγμή που οι πρωτοπόροι περίμεναν μερικούς γύρους ακόμα. 

Την ίδια στιγμή ο Νόρις πίεζε τον Πέρες για την 5η θέση, ωστόσο δεν μπόρεσε να τον περάσει. Ο Μεξικανός της Red Bull μπήκε στα pit στον 18ο γύρο. Στον επόμενο γύρο μπήκε ο Λεκλέρ, ο οποίος επέστρεψε στην πίστα ανάμεσα στις Mercedes, πίσω από τον Χάμιλτον. Ο Μονεγάσκος λίγο μετά πέρασε τον Βρετανό πιλότο.

Στο μεταξύ, ο Φερστάπεν άνοιξε τη διαφορά του στα 3,5 δευτερόλεπτα, μπροστά από τον Πιάστρι. Ο Ολλανδός έκανε ένα μικρό λάθος, καθώς «έκοψε» το σικέιν, με αποτέλεσμα να φέρει έναν πλαστικό κώνο μέσα στην πίστα. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την εμφάνιση του Εικονικού Αυτοκινήτου Ασφαλείας, πράγμα που επέτρεψε σε πολλούς οδηγούς να κάνουν ένα pit-stop.

Ο πρωτοπόρος Φερστάπεν μπήκε για να αλλάξει ελαστικά και βγήκε στην 4η θέση μπροστά από τους Πιάστρι, Σάινθ και Νόρις.

Στον επόμενο γύρο το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του στην πίστα της Φλόριντα, μετά από επαφή που είχε ο Μάγκνουσεν με τον Σάρτζεντ.

Αυτή η εξέλιξη ευνόησε τον Νόρις, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που δεν είχε κάνει pit stop. Ο Βρετανός της McLaren επέστρεψε στην πίστα και ήταν στην πρώτη θέση, μπροστά από τον Φερστάπεν.

Όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα, η σειρά ήταν Νόρις, Φερστάπεν, Λεκλέρ, Πιάστρι, Σάινθ, Πέρες, Τσουνόντα, Χάμιλτον, Ράσελ και Οκόν.

Στην επανεκκίνηση του αγώνα, ο Φερστάπεν προσπάθησε να επιτεθεί, όμως ο Νόρις άντεξε και κράτησε στην πρωτοπορία. Ο Βρετανός κατάφερε να φτιάξει μία διαφορά της τάξης των 2 δευτερολέπτων από τον Ολλανδό.

Πιο πίσω ο Σάινθ πίεζε έντονα τον Πιάστρι, ενώ από κοντά ήταν και ο Πέρες. Ο Χάμιλτον πέρασε τον Τσουνόντα και ανέβηκε στην 7η θέση.

Στον 40ό γύρο, ο Σάινθ προσπέρασε μετά από «μάχη» τον Πιάστρι για να βρεθεί στη 4η θέση. Ωστόσο ο δεύτερος από αυτήν την μονομαχία αποκόμισε ζημιά στην εμπρός πτέρυγα και αναγκάστηκε να μπει στα pits για να την αλλάξει. Έτσι βρέθηκε στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους, ο Λάντο Νόρις συνδύασε την ταχύτητα και την ικανότητα για να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Formula 1.

Ο Μαξ Φερστάπεν βρέθηκε στη 2η θέση με τη Red Bull, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανήκε ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari.

Ακολούθησαν οι Κάρλος Σάινθ (Ferrari), Σέρχιο Πέρες (Red Bull), Λιούις Χάμιλτον (Mercedes), Γιούκι Τσουνόντα (RB), Τζορτζ Ράσελ (Mercedes), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin) και Εστεμπάν Οκόν (Alpine).

Επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι το GP της Εμίλια-Ρομάνια στην ιστορική πίστα της Ίμολα το τριήμερο 17-19 Μαΐου.

Tags: