Παντός καιρού ο Φερστάπεν, νέα πρωτιά στον Sprint Race του Βελγίου

Μαξ Φερστάπεν

i

©Pirelli

Παντός καιρού ο Φερστάπεν, νέα πρωτιά στον Sprint Race του Βελγίου

Δημήτρης Μπαλής 19:22 - 29.07.2023 / Ανανεώθηκε: 19:35 - 29.07.2023

Απίστευτος ήταν ο αγώνας στο Βέλγιο, με τον Φερστάπεν να έχει βάλει στοίχημα να μην χάσει ποτέ. Νέος θρίαμβος του Ολλανδού στον Sprint Race.

Τι και αν αναγκάστηκε να βρεθεί σε μια φάση δεύτερος, λόγω λάθους(!) στρατηγικής της Red Bull; Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε τη νίκη στον Sprint Race στο Σπα του Βελγίου, καταφέρνοντας να περάσει τον Όσκαρ Πιάστρι. 

Τρίτος ήταν ο Πιερ Γκασλί, τον ακολούθησε ο Λιούις Χάμιλτον με Mercedes και οι Ferrari των Κάρλος Σάινθ και Σαρλ Λεκλέρ. Τη βαθμολογούμενη οκτάδα συμπλήρωσαν οι Λάντο Νόρις και Τζορτζ Ράσελ. Όμως, ο Χάμιλτον έχασε θέσεις λόγω ποινής σε επαφή του με τον Σέρχιο Πέρες που εγκατέλειψε.

Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση, λόγω του άστατου καιρού στο Βέλγιο, κάτι το οποίο συνέβη και στο Sprint Shootout. Ήταν προγραμματισμένος για τις 17:30, μετά για τις 18:05, ύστερα για τις 18:12, αλλά οι οδηγοί έμειναν πολύ περισσότερη ώρα στα αυτοκίνητά τους. 

Τελικά ο Sprint Race άρχισε στις 18:35. Φερστάπεν, Πιάστρι, Λεκλέρ και Σάινθ αποτελούσαν την πρώτη 4άδα και ακολουθούσε ο Νόρις. Όλοι οι οδηγοί φόρεσαν τα βρόχινα ελαστικά και ακολούθησαν το αυτοκίνητο του αλυτάρχη στους πρώτους γύρους και πιο συγκεκριμένα για πέντε. Η FIA αποφάσισε να κάνει ρολαριστή εκκίνηση και όταν αυτή δόθηκε, μερικοί μπήκαν στα πιτ για να βάλουν τα ενδιάμεσα ελαστικά.

Ανάμεσά τους οι Πιάστρι, Πέρες, Χάμιλτον και Σάινθ. Ρίσκαραν και θα έβλεπαν τα αποτελέσματα λίγο μετά. Ο Λεκλέρ είχε ανέβει στη δεύτερη θέση με αυτά και αυτά, έχοντας απόσταση τριών δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν, που αποφάσισε να μπει κι αυτός στα πιτ, καθώς έχανε χρόνο. Βγήκε δεύτερος πίσω από τον Πιάστρι, στο 1,5 δευτερόλεπτο, με τους άλλους οδηγούς να μπαίνουν κι αυτοί για αλλαγή ελαστικών.

Κερδισμένοι ήταν οι Πέρες και Χάμιλτον μεταξύ άλλων και χαμένοι οι οδηγοί της Ferrari που έπεσαν στις θέσεις 6-7 με Σάινθ και Λεκλέρ αντίστοιχα. Ο Ολλανδός πρωταθλητής από τη μεριά του μείωσε την απόσταση από τον Πιάστρι, πιέζοντάς τον, όπως και ο Χάμιλτον τον Πέρες. Όμως, όλα ξεκίνησαν από το «μηδέν» όταν στον τέταρτο από τους 11 γύρους, ο Αλόνσο βγήκε εκτός πίστας, με τον αλυτάρχη να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του.

Με την επανεκκίνηση ο Φερστάπεν συνέχισε το κυνήγι του Πιάστρι, τον οποίο πέρασε πανεύκολα στην ευθεία μετά τη στροφή Eau Rouge, ανοίγοντας αμέσως τη διαφορά στο 1,5 δευτερόλεπτο. 

Ο Χάμιλτον στη συνέχεια πίεσε ασφυκτικά τον Πέρες και φαίνεται να είχαν επαφή δύο φορές και τον πέρασε στον έβδομο γύρο, όπως έκανε και ο Σάινθ, αφήνοντας άναυδο τον Μεξικανό. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχασε θέση και από τον Λεκλέρ, ενώ πιεζόταν και από τον Νόρις

Προσπαθώντας να ζεστάνει τα ελαστικά του, βγήκε εκτός πίστας, έπεσε 16ος και συνεχώς μονομαχούσε να μην χάσει άλλες θέσεις. Ό,τι χειρότερο για τον Μεξικανό της Red Bull, που τελικά εγκατέλειψε. 

Έχοντας απομείνει ακόμα τρεις γύροι και με τον Φερστάπεν να δείχνει ακάθεκτος, ο Χάμιλτον άρχισε να πιέζει τον Γκασλί. Η διαφορά ήταν στα 0,4 δευτερόλεπτα, αυξήθηκε στα 0,9, την ίδια στιγμή που ο Ράσελ είχε καταφέρει να ανέβει στην ένατη θέση.

Εν τω μεταξύ, ο Χάμιλτον θεωρήθηκε υπεύθυνος για την επαφή που είχε με τον Πέρες, τιμωρήθηκε με +5 δευτερόλεπτα στον χρόνο του και αυτό τον επηρέασε στη βαθμολογία. 

Το πέσιμο της καρό σημαίας είδε πρώτο τον Φερστάπεν, δεύτερο τον Πιάστρι και τρίτο τον Γκασλί. Ακολούθησαν οι Χάμιλτον, Σάινθ, Λεκλέρ, Νόρις και Ράσελ, αλλά ο επτά φορές πρωταθλητής έπεσε αρκετά λόγω της ποινής του.

Παρελθόν ο Σαφνάουζερ από την Alpine - Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του
FORMULA 1

16:38 - 28.07.2023

Παρελθόν ο Σαφνάουζερ από την Alpine - Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του

Η Alpine ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας της με τον Ότμαρ Σαφνάουζερ. Ο αντιπρόεδρος της γαλλικής ομάδας, Μπρούνο Φαμίν αναμένεται να είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία μετά από το καλοκαιρινό διάλλειμα της Formula 1, μέχρι να βρεθεί κάποιος μόνιμος αντικαταστάτης.

Ο αγώνας αύριο ξεκινά καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Tags: